начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Задължително вероучение в българското училище?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Задължително вероучение в българското училище?

Мнениеот system » 07 Яну 2010, 23:44

parte_lesa написа:
_goodfellas написа:но припомнете си ботевото стихотворение "Моята молитва"...

Чудесна идея!!!

Моята молитва

О, мой Боже, правий Боже,
не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, Боже,
мен в сърцето и душата!

Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове!

А ти, Боже, на разумът,
защитниче на робите,
на комуто щът празнуват
денят скоро народите!

Вдъхни всекиму, о Боже,
любов жива за свобода-
да се бори кой как може
с душманите на народа!

Подкрепи и мен ръката,
та кога въстане робът
в редовете на борбата
да си найда и аз гробът.

Драги _goodfellas, не виждам с какво това безсмъртно стихотворение подкрепя тезата Ви...Прочетете поне първия куплет!

Нека допълня:
..........
Не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята.

Не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси.

Не ти, Боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани.
...........
Съзнателно поставям пълен член в нарушение на правилата на съвременния правопис. Доколкото си спомням, стихотворението беше с тези особености.
Атеистичният мироглед на Ботев не подлежи на съмнение, а "Моята молитва" не го опровергава, а го доказва. Нека припомня и друго стихотворение на Ботев: "Борба". Ще цитирам само част от него:
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват.
Нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин заедно мъдруват,
че страх от бога било начало
на всяка мъдрост ... Туй е казало
стадо от вълци в овчи кожи
камък основен за да положи
на лъжи свети, а ум човешки
да скове навек в окови тежки.
Соломон, тоя тиран развратен
отдавна в рая нейде запратен,
със своите притчи между светците,
казал е глупост между глупците,
и нея светът и до днес повтаря:
"Бой се от бога, почитай царя".
Свещена глупост! Векове цели
разум и свест с нея се борят ...

Не че споделям тоя войнстващ атеизъм на Ботев, но ... наистина беше грешка радетелите за вероучение да се позовават точно на него в аргументацията си.
system
Активен потребител

Мнениеот katerinakuch » 08 Яну 2010, 13:39

laridii написа:Точно в целта Систем. И на мене ми е интересно какви ще ги дрънкат, ако има неудобни въпроси. А то ще има и още как, от чисто тинейджърски глупости до чисто научни? Децата не са никак глупави и бързо ще нацелят слабите места. Половината от децата са на родители без брак, една малка, но вече съществуваща част се отглеждат от хомосексуални двойки, интересно какво точно се разправя в религиозните беседи по тия въпроси.
Ще се намерят и ученици, които ще питат защо църквата не е приемала, че земята е кръгла векове наред? Ако господ е направил Земята за 7 дни кой е направил извънземните? Как така не може да се женят братовчеди, ама преди години църквата е разрешавала тия бракове на царете? Как така навремето са се купували опрощения на греховете, пък сега защо не може пак така?
Въобще самите радетели на идеята нямат представа в какъв филм се вкарват!!!

Много е лесно да се отговори на всичките тези въпроси. Могат да се кажат много неща. Отговорът обаче не може да се изчерпи само в постове във форума, защото би бил прекалено кратък. Необходимо е просто да се въведат часове по вероучение.
А на въпроса защо има толкова деца, родени от родители без брак или отглеждани от хомосексуални двойки, то отговорът се крие в поведението на родителите им, в техния личен избор. Нека родителите им отговорят защо не са сключили брак. От друга страна пък, децата, родени в брак, могат да получат отговор относно семейния статус на родителите си от самите тях.
Последна промяна katerinakuch на 08 Яну 2010, 13:56, променена общо 1 път
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот pravdoliubiv » 08 Яну 2010, 13:43

Уважаеми колеги,

мъчно ми е за вас (които се изказвате неуважително за Христовата вяра). Но разбирам, че го правите не от зло сърце, а от незнание. И ще се помоля Богу да не ви се зачита за грях.

Мога да направя само това - да ви поканя всички в някое хубаво кафе или сладкарница, да ви почерпя по една торта и да ви отговоря на всички "неудобни" въпроси, които имате (за "лошите" свещеници, за историческите документи, за тайнствата венчавка, кръщавка, причащение и т.н. и т.н.). Моля определете заведението, датата и часа. И подгответе най-сложните въпроси.

П.П. Моля имайте предвид, че дълги години, когато бях атеист, говорех също като вас. Нищо по-различно. И всички тези въпроси и аз съм си задавал. И аз като вас съм практикуващ юрист и така, по всички тези въпроси вярвам ще успеем да заговорим на един език.

Очаквам да определите времето и мястото на срещата.

Сърдечни поздрави,

Александър Тодоров
pravdoliubiv
Младши потребител

Мнениеот diaida » 08 Яну 2010, 14:07

Пълната "абдикация" на нашата църква до огромна степен доведе до подобни дебати, лутания и пълна духовна мъгла. Отидете по обяд в някоя черква и потърсете духовното лице - било за съвет, било просто да поговорите ... Едва ли ще го откриете, едва ли ще намери време за вас, освен ако не заръчате кръщене, сватба или нещо "по-така".
Къде са църковните беседи, къде са кухните за бедни, дрешките за сираци (защото така се наричат децата без родители), къде е домът за всички хора, който сега се нарича храм Божи. Дори църквата Александър Невски е "храм-паметник". Докато църквите се наричат паметници и ние ще сме духовни, колкото статуи.
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот pravdoliubiv » 08 Яну 2010, 14:16

Уважаемиа Diaida,

нищо подобно. И аз така мислех като Вас по-рано. Оказа се, че не съм търсел духовните беседи и духовното общение - затова не съм го намирал.

Но нека продължим дискусията подробно в кафето/сладкарницата, която вие всички предложите (за мен по всяко време и на всяко място е ОК). Ще се радвам да ви почерпя и да ви кажа и за духовните разговори.

И последно - когато нещо не ни харесва, запретваме ръкави и го правим. Каква полза само да сочим с пръст, това всеки го може.

Нали и Иисус така ни учеше - "Каква полза за вас, ако обичате само тези, които и вас обичат. Това и езичниците го правят". Трудното е да обичаме и другите и именно това ни прави християни.

Сърдечни поздрави отново,

Александър Тодоров
pravdoliubiv
Младши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 08 Яну 2010, 15:10

Разбира се, яжте си пастичката (или баклавичката), пийте си кафето в сладкарницата и нека който иска, да Ви се отзове на поканата. Не разбирам само как не Ви е срам да претендирате за задължителност на вероучение в училищата
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот pravdoliubiv » 08 Яну 2010, 15:18

Не претендирам за задължителност, уважаеми господине.

Напротив, за избираемост - който ученик/родител не иска да учи Религия, ще има възможност да учи Етика. Сам ще си избира ученикът/родителят.

Етика и сега се учи, затова идеята е по-скоро, който иска да му се осигури възможност да учи християнство. Но само който иска.

Върнете се и прочетете отново.

Поздрави,

Александър Тодоров
pravdoliubiv
Младши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 08 Яну 2010, 15:25

laridii написа:Етиката се изучава като дял от философията в гимназията, уважаеми колега и е задължителна за всички ученици. ...
viewtopic.php?p=384913#p384913

А по отношение на възможността да се учи християнство, доколкото изобщо приемаме че мястото на религиите в днешно време е в училищата и университетите (по богословски), то възниква въпроса дали ще има съответната възможност да се учи и будизъм, юдаизъм и т.н.

Осем служители на едно от полицейските управление на шотландския град Глазгоу, отговаряйки на въпроси в анкета, в графата "религия" са написали ... Джедаи, съобщава Би Би Си ...

17.04.2009
http://bgnewsroom.com/singlenews/?ID=118543
Последна промяна kostadin_yordanov на 08 Яну 2010, 17:44, променена общо 1 път
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот laridii » 08 Яну 2010, 16:54

_goodfellas написа:l
И laridii моля Ви това с царете ,извънземните ,за формата не Земята...не мислите ли,че това са аргументи на всеки дървен атеист тръгнал да спори(не казвам,че сте атеист)... :wink:

Не мисля това са напълно логични въпроси, които всеки мислещ човек си задава, бил той и вярващ. Сляпата и безрезервната вяра е за глупаците. И ако църквата не е готова да дава отговори и да признае грешките допуснати от нея, особено през средновековието, то тогава къде изобщо са тръгнали. Трябва да имат разумна позиция по отношение на контрацепцията, абортите и децата родени без брак. И едно "Анатема" няма да реши проблема. Проява на жестокст ще е да се казва на деца в началното училище, че родителите им живеят в грях, защото нямат брак. А, пък ще бъде смехотворно да се обяснява на 13-14 г. ученици, че трябва да се въздържат от полови контакти - това би имало обратен ефект.
Ето Ви и още един много интересен въпрос, който детето на моя близка й задало. То е на 4 г. и учи в детската градина заедно с две близначета мулатчета. Преди Коледа попитала майка си: мамо защо Бог и светците от картинките са само бели, защо няма и черни??? Тя отговорила, че просто картинките са рисувани от бели художници и затова Бог е рисуван само като бял, но разровила в Интернет и така и не открила изображение на Христос или на черен светец ... :roll: :roll: :roll: И как да учим децата така, че Господ е един за всички и обича всички, след като черните явно са извън класация.
laridii
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Яну 2010, 17:24

chokich_ написа:абсолютно да!...с двете ръце съм за ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! :wink: . Вие какво мислите?

Аз мисля, че ако в училище се опитат да ми възпитават децата в набожност, веднагически ще ги отпиша от това училище. :P
Защо питаш? :wink:

laridii написа:2. Във всяка религия съществува определена догматика, да не използвам думички като изостаналост и лицемерие. За съжеление религията често се сблъсква с науката и не мисля, че е редно да искаме от децата да правят този избор още в училище.
Например: Почти всички религии отричат контрацептивите и абортите. Не може в час по вероучение да им обясняваме да се пазят целомъдрени и следващия час по здравна кулутура да им раздаваме презервативи. Реално погледнато от раздаване на презервативи би имало по-голяма полза, отколкото от молитви и това е факт признат по цял свят.
Втори пример: Според Библията човекът е направен от кал, как това ще се вмъкне в учебните програми, съдържащи теорията на Дарвин за еволюцията и редицата енциклопедии с картинки и снимани кости на неандерталци, питекантропи.
Иначе казано вероучението ще бърника в материята на важни дисциплини като биологията, химията и историята. Кому е нужно това и с цената на какво?

Ъпсулютно да! С двете ръце съм за мнението на Ларидии. ;-)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Яну 2010, 17:30

И laridii моля Ви това с царете ,извънземните ,за формата не Земята...не мислите ли,че това са аргументи на всеки дървен атеист тръгнал да спори(не казвам,че сте атеист)... :wink:

Ъъъ... и защо пък не казвате? Щото е обида да те нарекат атеист? 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Яну 2010, 17:34

ianeva написа:
chokich_ написа:абсолютно да!...с двете ръце съм за ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! :wink: . Вие какво мислите?

Мисля, че е повече от наложително. Нещо повече - задължително е. Само че не формулирано като вероучение, тази дума, която толкова избожда очите. Нека бъде история на религиите и без това човек не се учи да вярва, той избира това, както и дали изобщо. Но може да научи, как в чисто исторически план е възникнала религията :) Да разбере и научи в какво вярват различните етноси, народи. Какво е съществувало преди Библията /Новия завет, кой е Буда, кои са Аллах и Мохамед - неговия пророк, в какво вярвали славяните и прабългарите, в какво индусите, кое отличава и обединява вярванията ни? Какво пише в Стария завет? Коя е Лилит? Все неща, които дори само като история са интересни, да не говорим като символика /все дисциплини, които се преподават в такива върнали се един век назад университети като тези в Кеймбридж и Оксфорд например, но пък е всеизвестно каква духовна нищета точно там цари и какви безработни богослови/теолози се пръкват точно от там/. Може би тогава, когато притежават познанието, някои от децата ни, а и самите ние, ще разберем защо религията никога не бива да се сблъсква и противопоставя на науката, а взаимно се допълват и обясняват. Как беше: "Науката без религия е куца, религията без наука е сляпа" ... За по - непредубеденото младо поколение - автор на тази мисъл е небеизвестният Алберт Айнщайн, онова гениално човече, професор по математика и физика, на което дължим теорията на относителността и формулката, с която се сблъскваме ежедневно: E = m. c2 /второто да се чете на квадрат/. Но е много вероятно и той да е бил "добродетелен", "благочестив" и предубеден. Дали?

Янева, боя се, че под вероучение не се разбира просвещаване за историята и съдържанието на религията, а именно ВЕРОучение, т.е. възпитаване във вяра и набожност. :oops: :oops: Който иска, да си възпитава така неговите деца, лошо няма, ама айде няма нужда зорлем да ни правят всички вярващи и да се обиждаме на атеист. :oops:

Единственият смисъл на вярата - едно от мненията ме подсети - е в това, че страхът от бога би накарал определена част от хората да спазват правилата на морала, които иначе, без този страх, не биха спазвали. Но аз лично не смятам, че това предимство (предимство от гледна точка на обществото имам предвид) оправдава неудобствата и недостатъците на идеята за задължително вероучение.
Другото е, че носи утеха. Ако вярваш обаче. Хората затова са склонни да вярват, защото са склонни да търсят обяснение и утеха.
Последна промяна portokal на 08 Яну 2010, 17:49, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 08 Яну 2010, 17:47

laridii написа:

Не мисля това са напълно логични въпроси, които всеки мислещ човек си задава, бил той и вярващ. Сляпата и безрезервната вяра е за глупаците. И ако църквата не е готова да дава отговори и да признае грешките допуснати от нея, особено през средновековието, то тогава къде изобщо са тръгнали. Трябва да имат разумна позиция по отношение на контрацепцията, абортите и децата родени без брак. И едно "Анатема" няма да реши проблема. Проява на жестокст ще е да се казва на деца в началното училище, че родителите им живеят в грях, защото нямат брак. А, пък ще бъде смехотворно да се обяснява на 13-14 г. ученици, че трябва да се въздържат от полови контакти - това би имало обратен ефект.
Ето Ви и още един много интересен въпрос, който детето на моя близка й задало. То е на 4 г. и учи в детската градина заедно с две близначета мулатчета. Преди Коледа попитала майка си: мамо защо Бог и светците от картинките са само бели, защо няма и черни??? Тя отговорила, че просто картинките са рисувани от бели художници и затова Бог е рисуван само като бял, но разровила в Интернет и така и не открила изображение на Христос или на черен светец ... :roll: :roll: :roll: И как да учим децата така, че Господ е един за всички и обича всички, след като черните явно са извън класация.

Никой не твърди, че родителите на извънбрачните деца живеят в грях. В крайна сметка това си е тяхно решение, личен избор. Брак не може да се сключи насила. За да се сключи, трябва и двамата родители да го искат, да са сигурни и двамата в чувствата си и в поемането на отговорност един към друг.

Освен това не може да се каже, че черните са извън класация. Ако отидем на гости при някое африканско племе и поискаме да ни покажат как изглежда техният бог на рисунка, то той със сигурност ще бъде изобразен като черен; будистите пък ще ни го покажат, оцветен съобразно цвета на тяхната раса; индианските племена - също и т.н. Това показва, че Господ е един, само че различните народи и племена по Земята/та ако щете, та дори и извънземните/ си го представят по различен начин, пречупен през призмата на техните традиции, бит и култура. А иначе става въпрос за едно и също нещо.
Последна промяна katerinakuch на 08 Яну 2010, 18:07, променена общо 2 пъти
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот laridii » 08 Яну 2010, 17:55

katerinakuch написа:Никой не твърди, че родителите на извънбрачните деца живеят в грях. В крайна сметка това си е тяхно решение, личен избор. Брак не може да се сключи насила. За да се сключи, трябва и двамата родители да го искат, да са сигурни и двамата в чувствата си и в поемането на отговорност един към друг.

Я, каква изненада никой не твърдял? Какво е становището на църквата по въпроса? Какво пише в светите писания, същите тия писания и беседи, дето, ако религията е задължителна някоя "добродетелна" госпожа ще чете на децата в час?
laridii
Потребител

Мнениеот laridii » 08 Яну 2010, 17:59

Благодаря на колегите за стихотворението "Моята молитва", то винаги е било сред любимите ми. В 6ти клас го бях научила наизуст за един концерт и госпожата по литература ми каза, че това стихотворение било плод на комунистическите заблуди на Ботев, тогава и аз чух за комунизма. :lol: :lol: :lol: Сега като размишлявам по случая си мисля, че госпожата сигурно е била "православен скот" и е взел детинската ми обич към Ботев за комунизъм :lol: :lol: :lol:
laridii
Потребител

Мнениеот pravdoliubiv » 08 Яну 2010, 18:09

Уважаеми колеги,

да не смесваме православната църква с католическата (писанията ви досежно църквата и средните векове касаят именно католицизма иняма връзка с темата). Нека не забравяме, че Православната църква:

1. Никога не е правила инквизиция и убивала хора (да не говорим за най-учените);
2. Никога не е продавала индулгенции (опрощаване на греховете срещу пари);
3. Никога не е предприемала кръстоносни походи;
4. Никога не се е стремяла към поличитеска власт и то еднолична както е властта на папата (православната църква е съборна - решенията се вземат на народно-църковни събори, а управлението е с мнозинството гласове на владиците. Патриархът има един глас като всички останали митрополити), а папата е и държавен глава...
5.Никога не е имала банки участия в дружества като тези, които притежа Ватикана...
6. Никога не е казвала, че патриархът е безгрешен (напротив всички митропилити са хора и грешни като всички нас), както казват католиците - че папата, понеже бил наместник на Христос на Земята, бил безгрешен поне когато говорел по църковни въпроси...

Православната ни църква, пак да кажем е била толкова години жертва на политически и икономически репресии и кадрово осакаттяване. И затова и има свещеници, които петнят расото - защото не са във вярата. Затова и по-достойно е да помагаме, нежели да плюем (да сочи с пръст всеки може, но кой може да помогне?). А който няма сила да помага - поне да не пречи.

И моля не слагайте думи в устата на Църквата, които нито тя, нито първосвещенникът Христос са казали - например, че било грях да се прави секс преди брака. Които твърди, че Православието учи на това, той е лъжесвидетел.

И в заключение - Вероучение няма да се въвежда (невъзможно е днес). Ще се въвежда и то само за тези, които искат да го учат, предмета Религия (в някоя от формите Православие, Католицизъм, Протестантство, Ислям). В него няма да се преподава вяра (това си е личен въпрос), а ще се преподава история - да знаят децата, кой е Авраам, кой е Йоан Предтеча, кой е апостол Павел, кой е Иусус и т.н. Че някои са виждали кръста само в клиповете на Мадона...

А който каза, че науката и религията вървят ръка за ръка, мъдро го рече. А и Православието също е наука (за духовния път на човека към Бога).

Сърдечни поздрави,

Александър Тодоров
pravdoliubiv
Младши потребител

Мнениеот katerinakuch » 08 Яну 2010, 18:28

laridii написа:
katerinakuch написа:Никой не твърди, че родителите на извънбрачните деца живеят в грях. В крайна сметка това си е тяхно решение, личен избор. Брак не може да се сключи насила. За да се сключи, трябва и двамата родители да го искат, да са сигурни и двамата в чувствата си и в поемането на отговорност един към друг.

Я, каква изненада никой не твърдял? Какво е становището на църквата по въпроса? Какво пише в светите писания, същите тия писания и беседи, дето, ако религията е задължителна някоя "добродетелна" госпожа ще чете на децата в час?

Не виждам нищо лошо в сключването на брак. Та това е нещо прекрасно. Историята и дългогодишните традиции, а дори и съвремието е доказало, че здравият брак, основан на любов и разбирателство, е нещо много силно,велико и непобедимо. Само че не всеки човек би могъл да го постигне, то "не е лъжица за всяка уста". Обратно - хората съжителствуващи без брак си мислят, че именно тяхното положение е страхотно само защото те се чувстват по-добре така. Нещо, което само защото в момента е модерно, не би следвало да се превръща в правило и да се налага като модел на поведение. Много модерни неща обикновено са преходни и бързо отшумяват.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот laridii » 08 Яну 2010, 19:57

katerinakuch написа:
Не виждам нищо лошо в сключването на брак. Та това е нещо прекрасно. Историята и дългогодишните традиции, а дори и съвремието е доказало, че здравият брак, основан на любов и разбирателство, е нещо много силно,велико и непобедимо. Много модерни неща обикновено са преходни и бързо отшумяват.

Темата не е лошо или хубаво е да се сключва брак. Защото вече е факт, че има повече от половината деца се раждат от такива съжителства. И ако ще им се преподава религия в училище всички теми, които могат да засегнат това не бива да бъдат споменавани, за да не наранят децата по никакъв начин. Още по-малко приказките на разни изкукали богослови в училище да карат същите тези деца да питат мама и тати защо не са женени. Следователно никакви приказки за венчавки, кръщенето и прочие, дали църквата еготова да преглътне това? Колкото до отшумяването на съжителството без брак преди хиляди години мнозина са си мислели, че и християнството ще отшуми като мода - факт!

А колокото да Прлавдолюбив, извинете ме колега, ама нали в другите си постове дрънкахте за общи религиозни ценности и бла-бла. Пък сега се оказа, че религията в училищата трябва да се въведе, защото БПЦ най-свята и принципна от всичики църкви излезе. На това му се вика да мериш с двоен аршин. И е точно това е "избирателно четене" и лицемерие, което носят православните скотове и което искам да избегна за детето ми.
Вие гледате нещата отново от камбанарията на правдоверния православен, да се въведе, ами какво ще стане в училищата, където повечето деца са православни и има по едно еврейче и мслюманче в клас. Нима тези деца ще лишим от часове по религия или ще ги задължим да изучават религията на монизниството? Колко демократично? Може би ще предложите училищата да се прегрупират на религиозен принцип - колко модерно? Давате ли си сметка как от малки това ще разделя децата и как това разделение ще даде своите плодове и когато пораснат? Давате си я и точно затова го искате, защото със сърцето си на "силно вярващ" християнин не можете да приемете, че Бог е един и че няма религия, която да му служи по-праведно от друга.
Да избират между етика и религия, все едно обучението по религия може да замести ценности трупани от човечеството векове наред и събрани в общочовешката етика. Редица етични категории, които се изучават в училищата водат началото си от Древна Гърция и Рим, но ако питам Вас спокойно можем да ги заменим с приказки за Исая и Давид. Защото етиката обхваща и едните и другите, обхваща и последните уроци, които човечеството научи след Втората световна война. Точно затова именно тя се изучава в училище под шапката на философията, а не религията.
laridii
Потребител

Мнениеот diaida » 08 Яну 2010, 21:02

Ето и откъси от друга беседа, издадена и в книжка. Който, както иска да си я тълкува ...

Много образовани хора в България се заблуждават и мислят, че знанието е добродетел, а вярата в Бога заблуждение. Това е голяма заблуда. Не знанието, а вярата е добродетел. Чистата християнска вяра не може да помага на злото и пороците, а помага само на добродетелите. Знанието може да помага, както на добродетелите, така и на злото и пороците. Изобретателите на атомната, водородната и неутронната бомби, и на химическите и биологическите оръжия за масово унищожение са високообразовани хора. Ръководителите на мафията, на наркотрафика и на престъпните групировки не са хора без образование, но са хора без християнска вяра в живия Бог и без християнски морал.

Вярата в Бога никому не пречи да придобива научни знания. Много велики учени са изповядвали, че вярата им е помогнала да достигнат високи постижения. Такива има във всички сфери на научното познание.
Основоположникът на квантовата теория Макс Планк твърди, че най-великите
открития и постижения в науката, в изкуствата и в социалната област са дошли от хора, имащи чиста вяра.
Великият Нютон свалял шапката си, щом чуел думата Бог. Блез Паскал, създател на първата сметачна машина пише: "Вместо да роптаете, че Бог се е скрил, благодарете Му, че се е разкрил поне толкова ; благодарете му, че не се е разкрил на надменните мъдреци недостойни да познаят един толкова свят Бог. Два вида хора Го познават: хората със смирено сърце, които обичат да се принизяват, колкото и да са умни или глупави; и хората, които са достатъчно умни, за да видят истината, каквито и възражения да имат."

И евреите, и мюсюлманите, и християните вярват в един и същи Бог Вседържител, Творец на небето и земята и на всичко видимо и невидимо. Само че на различните езици се нарича различно: на български - Бог, на френски - Диьо, на испански - Диос, на английски - Год, на немски - Гот, на арабски - Ал, но понеже всички мюсюлмани, малки и големи вярват, че има само един Бог, те винаги Го членуват , пишат и наричат -Аллах. На еврейски е - Ел, но
понеже евреите вярват и знаят, че има само един Бог и те Го членуват, пишат и
наричат Елоах, което значи: Богът, Единственият Бог. Те често употребяват Ел/ьон/ - Всевишни/ят/, а Йахве се превежда на български Господ. Елохим е множественото число на Ел, което евреите произнасят Елоким. Които са учили вероучение, знаят, че става въпрос за един и същи Бог.
Напоследък се появиха книги и списания, в които думата Бог не е членувана. Такова невежество и най-неукият евреин и мюсюлманин не биха допуснали - да пишат или наричат Бога с Ел и Ал. Оправданието на издателите, че това се налагало, поради ревизия и промени в книжовния български език, са безпочвени. Книга, в която думата Бог е написана с малка буква или не е членувана говори че или авторът, или издателят или преводачът е антихрист. Разбира се, че може да се допусне и грешка, но когато в цялата книга думата не е членувана, това не може да бъде грешка, а умисъл.

Близо 50 години учените - антихристи в България пишеха Бог с малка буква и се опитаха да детронират Бога, българските царе и светиите. Св. Цар Борис го пишеха и наричаха Борис Първи. Св. Св. Кирил и Методий ги наричаха и пишеха Константин Кирил философ и брат му Методи. Чудно ли е, че цивилизованите народи, които четяха техните писания, си създадоха грешна представа за българите? Те сигурно са си казвали: щом българските учени са толкова невежи, че пишат Бог с малка буква, какво остава за обикновения гражданин.

По време на комунизма в Московски университет е имало катедра по Научен атеизъм. Един професор от този факултет след като се ровил много време из свещените книги, за да докаже, че няма Бог, накрая възкликнал пред студентите: "Ако няма Бог, тогава защо сме стиснали юмруци срещу Него? Не е
ли величайша глупост да се борим срещу нещо, което не съществува?"
От същия факултет заявили, че обрязването водело до масови отклонения в
сексуалното поведение е гавра със свещения завет на евреите и мюсюлманите. Мисли ли той, че е по-извисен в морално отношение от великия законодател на човечеството Мойсей, от светите пророци и апостоли и от Божия Син, Господ Иисус Христос, които са били обрязани? Не обрязването е причина за моралното падение, а липсата на християнската добродетел СЕБЕОБУЗДАНИЕ, която се придобива чрез вероучение и вяра в Бога. Отклоненията в сексуалното поведение идват и от това, че вместо да се изнасят беседи по вероучение, на учениците им раздават презервативи.

Атеистите негодуват и срещу църковния брак. Когато българите са сключвали само църковен брак, извънбрачните деца са били около един процент. След трескавата атеистична 50 годишна пропаганда, премахването на вероучението и преследването на църковния брак, извънбрачните деца се доближават до 40/ четиридесет/ процента от новородените! Съпругата на екс премиера, г-жа Костова заяви по националното радио, че сираците и извънбрачните деца в България са около 1 600 000. Къде е причината за това морално падение на нацията? Вероучението ни дава отговора. Библията казва, че който не вярва в Бога и не изпълнява заповедите Му ще бъде проклет. Господ ще прати проклятие и злополука във всичките работи на ръцете му. За жена ще се сгоди, а друг ще спи с нея. Синовете му и дъщерите му ще отидат при друг народ и очите му ще чезнат за тях. Земятя му ще ражда тръни и бодили. Ще стане опашка, а не глава. Ще взима на заем, но няма да дава на заем. Болестите ще следват една след друга, докато бъде изтребен. И това - не защото Бог е лош, а защото всеки създател и като баща знае до къде биха довели нашите грешки. Тук не става дума за суеверие. Като нямат морални задържки, младежите ще търсят щастие само в "удоволствията".

Вероучението ще учи децата да изпълняват Божиите заповеди, а кои са те ли? Да обичат ближния си, да почитат баща си и майка си, да не оскверняват и увреждат тялото си, което е храм на живия Бог, и чрез вяра и любов към Бога да придобиват християнските добродетели и морални ценности. И така ще бъдат опазени от пороците.
Плодът на вероучението и вярата в Бога е плодът на Св. Дух и той е: любов, радост, мир, дълготърпрние, благост, себеобуздание, милосърдие, вярност, кротост, въздържание, доброта, истина, святост.
Този плод не може да бъде придобит по никакъв друг начин освен чрез ВЯРА!

Българските политици и журналисти много харесват израза: "Еврпейска ценностна система". Европа е християнски континент. С изключение на по-голямата част от Албания и част от Турция всички останали 45 държави са с преобладаващо християнско население. Срамно ли е да се казва християнска ценностна система? Кога най-сетне ще се научим да наричаме нещата с правилните имена?

В статията "Духовност в Румъния и България" на Марина Младенова отпечатана в
списание "Мирна", брой 9, от 1999 година четем че: "Вероучението в Румъния е въведено веднага след демократичните промени през 1990 година от начало факултативно. През 1991 година със закона за образованието е въведена учебната дисциплина "Религия" - задължително за началното образование, свободно избираема в прогимназията и факултативна в гимназиалното и професионалното образование. Още през 1994 година официално са утвърдени новите учеблици по религия за I, II, III и IV клас. Имат преиздадени учебници по вероучение още от 1930 година за V, VI и VII клас. На практика около 90 - 95 % от децата посещават часовете по вероучение и религия. Така е и в още много държави в Европа.

Вече толкова години половин дузина правителста на България правят и осъществяват програми след програми и проекти след проекти; закони след закони и наредби след наредби; постановления след постановления и решения след решения, за да изведат страната ни от материалната и морална разруха, но до сега не можаха да намерят нито началото, ни края на пътя към благоденствието на народа ни. Писано е, че където има заповед върху заповед, закон върху закон и постановление върху постановление, там цари беззаконие. Сърбите казват, че законът е като "врата у поле", а Хораций се провиква: "Каква полза от закони, щом няма морал". Масоните твърдят, че законът е юридическа гаранция за правото на силния и когато някой по-силен дойде на власт, той започва да кове нови закони, с които да получи гаранции, че той е по-силен, като за това използва послушни депутати. Само че нито римляните, нито масоните, нито депутатите могат да изковат добър морал. Моралът се кове в семейството, училището и църквата от родители, учители и свещенослужители и ... с Божията помощ.

Бог да пази България!
Амин.

Петър Велев - настоятел на църквата Свети Георги
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 08 Яну 2010, 21:14

pravdoliubiv написа:...
И в заключение - Вероучение няма да се въвежда (невъзможно е днес). Ще се въвежда и то само за тези, които искат да го учат, предмета Религия (в някоя от формите Православие, Католицизъм, Протестантство, Ислям). В него няма да се преподава вяра (това си е личен въпрос), а ще се преподава история - да знаят децата, кой е Авраам, кой е Йоан Предтеча, кой е апостол Павел, кой е Иусус и т.н. ...

Както искате го наричайте и си поставяйте там запетайките, но това попове, бради, чалми и прочие лица и атрибути нямат място в училищните занятия, а какво остава да влизат в позицията на самия учител. То просто би било осквернително спрямо учебната ни институция да се допуска в нея да преподават такива некомпетентни субекти, защото вече стана въпрос за историята -- viewtopic.php?p=384822#p384822, viewtopic.php?p=385052#p385052 -- нали? Вие така наречената „библия“ я приемате за история, така ли г-н Тодоров

pravdoliubiv написа:... Че някои са виждали кръста само в клиповете на Мадона...

И за какво им е изобщо на децата да се занимават с кръстове? Римляните са използвали този уред за мъчително умъртвяване на хора и в този смисъл от къде на къде ще ги учите, че подобен уред за мъчения и убийства трябва да се боготвори? Исторически, дори самото християнство в началния си неинституционализиран период не се е занимавало с кръстове
kostadin_yordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии