начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Започване на нова работа по време на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Започване на нова работа по време на майчинство

Мнениеот son4ela » 05 Яну 2010, 18:06

Здравейте!

Работя на постоянен трудов договор в една фирма. В момента съм в отпуск по майчинство, детето ми е на 11 месеца. Сега си намерих нова работа. Въпросите ми са:
-какви документи и къде трябва да ги подам, за да бъде прекратено майчинството ми?
-когато напускам старата работа трябва ли да подавам предизвестние или трябва веднага да ме освободят?
-ще получавам ли 1/2 майчинство до навършване на 2 г. на детето?
-как може майчинството ми да се прехвърли на някоя от бабите?

Благодаря ви предварително!
son4ela
Нов потребител

Re: Започване на нова работа по време на майчинство

Мнениеот laridii » 05 Яну 2010, 19:12

Първо, отивате при работодателя Ви и му заявявате желанието си да започнете работа. Като поискате и прехвърлянето на майчинството. Счетитата знаят какво да направят!!!
Второ, ако Вашият трудов договор е безсрочен, какъвто предполага се е, Вие следва да дадете на работодателя 30 работни дни предизвестие, той може да Ви пусне по-бързо, всичко е въпрос на договорки. За периода на майчинството имате някакви отпуски предполагам, ако той се съгласи помолете го предизвестието Ви да са тези отпуски.
- Е, нали ще го прехвърляте това майчинство, не може, хем да получавате 1/2, хем да го прехвърлите.
laridii
Потребител

Re: Започване на нова работа по време на майчинство

Мнениеот vk2333 » 06 Яну 2010, 12:27

Имам сходно питане с това на госпожата:

1. Правилно ли съм разбрала, че за да ми изплащат майчинство от НОИ по настоящия договор (трудов и безсрочен), не трябва/ не мога да подписвам друг договор за работа - напр. граждански; т.е., подписването на граждански дог. за работа по време на майчинство препятства ли плащането от НОИ по постоянния дог.?

2. Ако регистрирам фирма на мое име (или с мое участие) по време на майчинството, това отразява ли се на плащането от НОИ по текущия ми трудов договор? - а) в случай, че се водя собственик, но не заемам длъжност/ щат там; б)в случай, че заемам такава (фирмата няма да е ЕТ)
vk2333
Нов потребител

Назад към Трудово право