начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Религиозните свободи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Религиозните свободи

Мнениеот satir » 23 Дек 2009, 11:08

kostadin_yordanov написа:Като става въпрос за история, нека припомня, че за да се наложи християнството в България е бил изклан елита на тогавашната ни държава -- 52-а велики български боили с целите им родове -- родители, братя, сестри и т.н., деца и дечицата на техните деца

темата отива в неправилна посока.
а за да се наложи "правата вяра", колко и какви са изклани....
не коментирам, как е наложено християнството, но без него, нямаше да ни има.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 23 Дек 2009, 11:19

satir написа:...

Това са исторически хипотези. Според други, именно клането на елита на българската нация за налагане на християнството отнема възможността на България да развие собствена самобитна култура през средновековието и в т.ч. да засили устойчиво военната си мощ. Великите боили все пак са били лидерите, зад които другите са заставали. В този смисъл, Вие от къде знаете, че изобщо сме щяли да падаме под османско иго ако те бяха живи с техните им родове
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот satir » 23 Дек 2009, 12:16

kostadin_yordanov написа:
satir написа:...

Това са исторически хипотези. Според други, именно клането на елита на българската нация за налагането на християнството отнема възможността на България да развие собствена самобитна култура през средновековието и в т.ч. да засили военната си мощ. Великите боили все пак са били лидерите, зад които другите са заставали. И в този смисъл, Вие от къде знаете, че изобщо сме щяли да падаме под османско иго ако те бяха живи с техните им родове

България Е развила собствена самобитна култура / булгур, балхара... etc. конската опашка е безпочвено съчинение/ и Е имала голяма военна мощ. по пътя си прабългарите са създавали държави, давали са наименования на географски обекти... :idea: -това ако не е култура... какво е щяло... ако... не се наемам да гадая. тази хипотеза ми прилича на "пеперудата и урагана..."
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот voltron » 23 Дек 2009, 12:23

В този смисъл, Вие от къде знаете, че изобщо сме щяли да падаме под османско иго ако те бяха живи с техните им родове

Ако Левски беше с найк, а Ботев с каска???
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 23 Дек 2009, 14:04

Така или иначе, геноцида за налагане на християнството в България не може да бъде отречен. А твърдението, че после сме се били появили като национална идентичност в резултат на християнството, е толкова тесногръдо, колкото може да го каже например човек, който изобщо не познава национално-освободителните процеси през 19-и век, обхванали целия континент и тресящи не само Османската империя. Впрочем, текстът по 13, 3 от действащата Конституция противоречи и със завета ни от онова време
Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. ...

... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България. ...

... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било...

http://web.orbitel.bg/willow/levski/index.htm

, от където дори фактически става ясно, че източноправославното вероизповедание не е единствената традиционна религия
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот voltron » 23 Дек 2009, 15:39

геноцида за налагане на християнството в България не може да бъде отречен.

Може :lol: , защото от субективна страна деянието на Борис е несъставомерно.
Освен това са спазени гражданските права на боилите за справедлив едноинстанционен процес и са осъдени за държавна измяна. Присъдата в тази и част е законосъобразна :lol:
voltron
Потребител

Мнениеот centur » 23 Дек 2009, 16:38

Чл. 13 от Конституцията - фатален и "слава богу" единствен.
Кoryy,не сте единствения атеист.И аз с не по-малко гордост заявявам,че съм такъв по душа и възпитание.Но никак не съм далеч от прословутата на нашия народ тоерантност към религиозните убеждения на останалите."Не пречи на другия" е принцип от римското право,а не на рлигиите до и след раждането на някой бог.За наша радост си имаме светска Конституция,а не Шериат.
Voltron,атеистите не са прости комунисти.Много преди комунистите са били т.н. еретици.А от историята е известно,че българският народ и тук е дал своя принос.Имам пред вид б о г о м и л и т е.Защото ако не бяха те,и подобните им в Европа,дълбоко се съмнявам дали днес щяхме да говорим за религиозна толерантност.
Конституцията ни е намерила баланса.А ако някой мисли,че му е нарушено правото на свободно вероизповедание,да сезира съответните компетентни /светски/ органи.
centur
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Дек 2009, 17:28

kostadin_yordanov знанията ти по средновековна Българска история са на изключително ниско ниво.Християнството било наложено с геноцид.Хахахаха.Такава съвършена глупост не бях чувал досега.Ти откъде черпиш знанията си?От филма Княз Борис ли?Вземи седни почети малко , да кажем Златарски , пък ако не вярваш на историците , в книгите на последния отзад са публикувани в цялост пълния набор исторически извори.Не се излагай така.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 23 Дек 2009, 17:37

voltron написа:... деянието на Борис ... ... боилите ... са осъдени за държавна измяна. ...

Е каква държавна измяна, когато те не са скочили срещу него в интерес на друга държава или против нашите традиции? Не българските боили, а самият Борис-Михаил е поддържал твърде откровени отношения с римокатолическото и византийско духовенства, както се потвърждава от запазената кореспонденция. Не боилите, а Борис е изменил на нашата държава и мотивите му за това насилствено покръстване, разбира се, изцяло се откриват в желанието да се задържи на престола и да съхрани едноличната си власт. Защото, християнството (също както после исляма) е изключително удобно за такива цели, особено като се съвмести в едно държавното и духовното могъщество
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Дек 2009, 17:49

kostadin_yordanov написа:
voltron написа:... деянието на Борис ... ... боилите ... са осъдени за държавна измяна. ...

Е каква държавна измяна, когато те не са скочили срещу него в интерес на друга държава или против нашите традиции? Не българските боили, а самият Борис-Михаил е поддържал твърде откровени отношения с римокатолическото и византийско духовенства, както се потвърждава от запазената кореспонденция. Не боилите, а Борис е изменил на нашата държава и мотивите му за това насилствено покръстване, разбира се, изцяло се откриват в желанието да се задържи на престола и да съхрани едноличната си власт. Защото, християнството (също както после исляма) е изключително удобно за такива цели, особено като се съвмести в едно държавното и духовното могъщество

Хахахахаххахахахах......Смях в залата.Моля продължавай.Така не съм се смял от много време!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот korry » 24 Дек 2009, 09:53

да, нека този член стои, хубаво.
да покажа и аз малко толерантност тогава.
но искрено се надявам за в бъдеще да чувам по-малко аргументи позовани на т нар "библия" в разни разисквания.
Майка ми и брат ми са по душа религиозни (поне на тоя етап в живота си) и традиционно си изповядват източно православие. (брат ми може да не е много православен защото е ходил и на евангелистки събирания)

Аз и баща ми сме отявлени безбожници :)

Ама не съм чул никога майка да се позовава на някаква библия. Вместо това говори за молитви, св Богородица и милосърдие. Тя никога не е чела библията и не изпитва и необходимост от това.
Съгласен съм и приемам, че е полезно 2 мин на ден да се помолиш и помислиш за другите, а не само за тебе.
И не съм съгласен книжка с картинки на 2000 години да се смята за връх в човешкото развитие и върховен наръчник.

Весела коледа (християнска) и Честина нова година (атеистична) на всички!
korry
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 24 Дек 2009, 12:21

По твърдението, че боилите са били осъдени справедливо, да попитам още, и децата, братята, сестрите.., изобщо целите им родове -- и те ли са били изклани справедливо? Как не ви е срам да се надсмивате на този геноцид
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот voltron » 24 Дек 2009, 13:31

Даже и това не си заслужава :roll:
http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
voltron
Потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 24 Дек 2009, 14:10

Вие явно искате и да си измислите историята? Но като става въпрос за публикации -- http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001301
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот voltron » 24 Дек 2009, 14:34

kostadin_yordanov написа:Вие явно искате и да си измислите историята? Но като става въпрос за публикации -- http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001301

Аз лично вервам на линка който съм пуснал - обсъдени са аргументи и в двете посоки - знаеш че едностранните тези и показания не се приемат добре :lol: . Пък ти си вервай на каквото искаш.

И не отговори на въпроса ми
Ако Левски беше с найк, а Ботев с каска???
voltron
Потребител

Мнениеот imhotep » 24 Дек 2009, 16:42

от kostadin_yordanov :
България е сред държавите, в които се налагат ограничения на практикуването на религиозните свободи.

Това показват резултатите от изследване върху ограниченията срещу религиите по света на центъра "Пю".

kostadin_yordanov е напълно прав ! (А освен това в негова подкрепа са историята и цитатите...)

защото (Българската държава в лицето на ДПС - довчерашна коалиционна българска власт) в смесените райони упражнява дискриминация по отношение на собствените си граждани изповядващи религия различна от "правоверната"

Това показват резултатите от изследване върху ограниченията срещу религиите по света на центъра "Пю

"В корана и хадисите изрично е записано, че когато в една държава живеят правоверни и неверници, вторите трябва да се подчиняват на първите.

Християните получават статут на "защитени лица", само ако се подчинят на ислямското господство чрез договор (дхимма), формулиран от наследника на Мохамед и негов зет, халиф Омар, при покоряването на тогавашния християнски Египет.
Според него християните били длъжни да декларират тържествено:
"Няма да градим в нашите градове и около тях никакви манастири и църкви. Няма да ги изграждаме отново нито през деня, нито през нощта, ако бъдат съборени, или се окажат в мюсюлманската махала. Вратите ни ще бъдат широко отворени за мюсюлманските пътници, на които ще осигуряваме три дена храна и подслон . Няма да даваме подслон на шпиони в нашите църкви или къщи, и няма да ги крием от мюсюлманите. Няма да учим децата си на Корана. Няма да се молим на открито. Няма да спираме своите роднини, ако поискат да приемат исляма. Ще ставаме от мястото си, ако някой мюсюлманин пожелае да седне.
Няма да носим саби и ножове, няма да продаваме вино и няма да носим върху дрехата си кръста, когато ходим на пазар. Няма да бием камбани, а само тихо ще удряме клепалото в църквата. Няма да пеем и говорим високо на погребения, или в присъствието на мюсюлмани. Няма да строим къщите си по-високо от мюсюлманските."
Договорът на Омар изрично подчертава, че неподчинението значи смърт. "Който наруши дхиммата, няма да бъде защитаван. Разрешава се на мюсюлманите да го убият като бунтовник". "Неверниците" са длъжни още да плащат на господарите си - мюсюлманите, данък джизя и поземлен данък харадж. Нарушение на кое да е от тези условия означава нарушаване на "договора". В този случай коранът препоръчва на "правоверните" да конфискуват цялата собственост на "неверниците",

"Онова, което много от нас не осъзнаха за изминалите 20 години, е, че ислям и свобода, ислям и демокрация, ислям и равни възможности са взаимно изключващи се понятия. Дискриминацията на българите в т.нар. смесени райони не е нищо друго, освен договора на Омар, който се прилага (без да се оповестява изрично от тактически съображения) навсякъде, където мюсюлманин се добере до власт.

В смесените райони тече процес на пълна монополизация от административно, през културно до икономическо равнище в ръцете на активистите на ДПС. Не съществува процес на автентична обществена размяна между българи и турци - нито икономическа, нито културна, нито образователна. С ДПС не можеш да бъдеш равноправен - или си му слуга, или си му враг, трета опция там няма."
"Ако Ти не искаш да чуеш истината - никой не може да ти я покаже"
Аватар
imhotep
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 24 Дек 2009, 18:49

Цар Борис І е приел християнството по политически причини. Методите му обаче са си езически - той самият става християнин по душа едва в края на живота си. Така че избиването на богомилите си е бил чисто езически акт, а не християнски. Заради този акт Борис в края на дните си става монах и търси Божията прошка в манастира.
Иначе аз вече казах мнението си - на разбирам защо атеистите недоволстват от този текст в Конституцията, какво им пречи. По-логично е да пречи на представителите на другите религии.
Какво гласи текстът: Традиционната религия е православното християнство. Това е факт и не знам как може да се обори. Факт е че в България има религии. Факт е и че православието е традиционната такава. Защо ви дразнят фактите? Може би ви дразни, че го има в конституцията? Това е смешно...направо глупаво. Нито един американец не е възроптал, че на доларовите банкноти пише "In God We Trust".
Има един виц, за шизофреника, за който 2+2 било равно на 5, и за невротика, за който 2+2=4, но той не може да понася тази мисъл :lol:
Та и вие така.
Айде стига сте пълнели форума с глупости.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 24 Дек 2009, 19:20

kalahan2008 написа:Цар Борис І е приел християнството по политически причини. ...

Кой Ви каза? Или всъщност зависи какво точно разбирате под политически причини, защото това да се задържиш на престола също са политически, нали? Аз си спомням, между другото, как във времето когато и патриарха на българската православна църква се назначаваше по инструкции на КГБ (както стана ясно от разсекретяването по-късно) ни учеха, че избиването на 52-а велики български боили с целите им родове било цивилизационен избор. А Русия, ако не знаете, освен че по традиция си изповядва източноправославното вероизповедание, е и възникнала като държава на християнски основи
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Дек 2009, 19:42

Много се кефя на тази разпоредба в конституцията.Даже предлагам при изработването на новата да се добави и ал.2 , която да гласи:
1.Българския народ декларира , че ще е вечно благодарен за святото дело на великия държавник княз Борис І
2.Българския народ осъжда во веки веков мерзското дело на 52-мата родоотстъпници и национални предатели , вдигнали нечистив бунт протви святото дело на великия княз Борис І.Нека бог да се смили над душите им!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот satir » 24 Дек 2009, 19:49

тъпотии, тъпотии, тъпотии....
какъв геноцид, какви пет лева??? геноцид има, когато една нация, бавно и методично изтребва друга нация... е?
@йорданов, не е достатъчно само да се чете, требе и да се разумее прочетеното :idea:
@корри, много хора не са прочели и една книга в живота си, и не изпитват необходимост да четат изобщо. е, и...?
баси аргументацията.
Весели празници! ..., че ме нервирахте.... що влезнах изобщо в лекса?!
Аватар
satir
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии