Здравейте,
Работя в една фирма от година и половина. В последните 3-4 месеца обаче започнаха да бавят заплатите с по 13-14 дни след обичайната дата за получаването им. От началото на този месец ми се отвори възможност да започна стаж в една голяма българска компания, само за декември... Пуснах си остатъка от платения отпуск и другите дни до края на месеца - неплатен. Изведнъж днес ми се обадиха да ми прекратят неплатения, тъй като щял да остане само 1 човек в офиса и нямало как само той да се справи с всичко, а иначе аз съм на граждански договор по отношение на стажа и... Трябва някак да наглася и двете неща. Успях.
Проблемът обаче е в друго... Не мога вечно да се надявам на тази първата фирма, тъй като съм на квартира и всеки един ден забавяне поставя под въпрос това дали ще ползвам квартирата или ще остана на улицата. Айде 1-2 месеца няма проблем, но ако е системно... Та прегледах трудовият си договор тази вечер и в него пише, че възнаграждението се изплаща на 15-то число. Открих обаче и едно допълнително споразумение, което съм подписал и там е уточнена дата - 25-то число от месеца. Последните месеци обаче ако се имат в предвид РКО-тата и датата на тях има забавяне от 3 дни в изплащането на заплатите. Единият ми въпрос е свързан с това дали мога да се възползвам от чл. 327 ал.2 от Кодекса на труда, а именно, че имам право да прекратя трудовото си правоотношение без предизвестие ако "работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване"?
Другия ми въпрос е свързан с това дали може да се прекрати договора без предизвестие на основания на същият член, но този път ал. 6, а именно когато работникът или служителят "продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура". Аз в момента съм записан в редовна форма на обучение, но не съм се възползвал никога от правото си пак по Кодекса на труда да използвам платен годишен отпуск във връзка с обучението си. Дали ще мога по този член да прекратя трудовото си правоотношение въз основа на това, че съм студент?
Дано да съм се изразил правилно и да сте ме разбрали. Благодаря ви предварително за отговорите.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудово правоотношение. Казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на трудово правоотношение. Казус
Никой ли не може да помогне
- tpoxata
- Младши потребител
Re: Прекратяване на трудово правоотношение. Казус
Според мен може да прекратите трудовия си догововор на основание чл.327 т.2КТ, като дори еднократното забавяне при изплащане на заплатата от порядъка на 1 ден е основание да упражните потестативното си право.
Смятам, че във Вашия случай е неприложимо основнето по т.6, защото се отнася само до хипотезите на записване в редовна форма на обучение. Законът говори за "продължаване"( на образованието) и "постъпване"( на доктурантура), което означава, че именно започването на редовната форма на обучение и нейната предполагаема несъвместимост с изпълненние на трудовите задължения са поводът за прекратяване на трудовия договор. Така че поводът(основанието) трябва да е нов факт, несъществуващ през вретраенето на трудовото правоотношение. Обратното тълкуване на тази разпоредба би значело, че студенти (редовна форма), които влизат в трудови правоотношения , отнапред да разполагат с много мощно средство за прекратяване на техните договори - а именно "без предизвестие", което означава рязко,изведнъж, внезапно, без възможност работодателят да реагира, създаващо несигурност в трудовите правоотношения. Като средствто с много силен правен интензитет случаите за неговото прилагане трябва да са изчерпатено посочени в закона и да се тълкуват стриктно, а не разшрително.
Смятам, че във Вашия случай е неприложимо основнето по т.6, защото се отнася само до хипотезите на записване в редовна форма на обучение. Законът говори за "продължаване"( на образованието) и "постъпване"( на доктурантура), което означава, че именно започването на редовната форма на обучение и нейната предполагаема несъвместимост с изпълненние на трудовите задължения са поводът за прекратяване на трудовия договор. Така че поводът(основанието) трябва да е нов факт, несъществуващ през вретраенето на трудовото правоотношение. Обратното тълкуване на тази разпоредба би значело, че студенти (редовна форма), които влизат в трудови правоотношения , отнапред да разполагат с много мощно средство за прекратяване на техните договори - а именно "без предизвестие", което означава рязко,изведнъж, внезапно, без възможност работодателят да реагира, създаващо несигурност в трудовите правоотношения. Като средствто с много силен правен интензитет случаите за неговото прилагане трябва да са изчерпатено посочени в закона и да се тълкуват стриктно, а не разшрително.
- Гост
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|