начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Заповед на кмет на община

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заповед на кмет на община

Мнениеот tany_ivanova » 12 Дек 2009, 22:30

с която ограничава достъпа на граждани до работещите в общината и аз по-точно се чувствам меко казано дискриминирана понеже не се опитвам да влизам с връзки, нито знам личните телефони на работещите в общината и не мога да контролирам как ми вървят преписките . не е тайна че у нас все още трябва да 'подпираш' администрацията за да си върши работата в срок - скарана е със сроковете.

Заповедта на кмета е издадена на основание ЗМСМА. Мога ли да я обжалвам в съда по чл. 65 и следващите от АПК.
tany_ivanova
Потребител

Re: Заповед на кмет на община

Мнениеот tany_ivanova » 12 Дек 2009, 22:44

И да добавя, за да не пиша нова тема . Пред кого да пиша жалба ( а може ли и до съда да я напиша) , че шефа на един отдел в общината е забравил да изпрати до друга държавна институция писмо . Копие на въпросното писмо беше изпратено и на мен. Проверих при получателя , който трябваше да отговори и се оказа ,че до тях не е било изпратено писмото и те нямат основание да пишат отговор . Аз обаче си настоявам за отговора и искам да санкционират шефа на отдела в общината , който е забравил да им изпрати писмото и ми губи времето . Не мога да се свържа с въпросния шеф на въпросния отдел поради 'странния' пропускателен режим в общината и пусто не си падам по 'връзките' , нито мисля че трябва да влизам в бастиона ' община' с връзки. А, да и телефоните в общината не ги ползват - така че опитът за телефонна връзка отпада .
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот sadiata » 05 Яну 2010, 14:43

На казуса отговарям
Заповедта подлежи на съдебен контрол за законосъобразност съгласно чл.120 ал.2 от Конституцията,която конституционна разпоредба е тълкувана в решение 91 от 1995 г. от Конституционния съд, в диспозитива на което се казва,че на съдебен контрол подлежат всички административни актове с изключение на актовете които със закон са изключени от съдебно обжалване и вътрешно служебните актове подлежат на съдебен контрол ,ако засягат законни интереси на гражданите.В този смисъл и заповедта на кмета подлежи на съдебен контрол за законосъобразност.В случая обаче не споделяте какво точно се разпорежда със процесната заповед. Кои правосубекти имат право на жалба срещу заповедта е казано в чл.147 от АПК.
sadiata
Потребител

Мнениеот laridii » 05 Яну 2010, 19:34

Това кой кога и как ще влиза и излиза от сградата на общината си е част от вътрешния ред. като искате да подпирате чиновниците правете го в приемния им ден - веднъж седмично!!! Редът в 90% от общините е точно такъв и можете да влезете в неприемен ден само ако има някой, който да се обади, за да Ви пусне охраната. Причините за това са прозаични, чиновниците следва да си вършат работата 4 дни седмично и да се занимават с граждани 1 ден седмично. Не мисля, че имате някакво основание да се жалите от въпросната заповед с подобен характер. А, ако все пак го направите, бъдете сигурна, че вратите на някои администрации дори в приемен ден ще бъдат затворени за Вас и някои кратки процедури ще станат мъчително дълги.
laridii
Потребител

Назад към Административно право