начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

връчване на предизвестие за съкращение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: връчване на предизвестие за съкращение

Мнениеот Гост. » 10 Дек 2009, 13:47

Извинете ме, но на мен не ми е ясно този абзац от теоретичния пост от къде черпи основанието си?

прекратяването на трудовото правоотношение при неспазване на срока на предизвестие е незаконно подари неспазване на законоустановената форма...

Бихте ли ми обяснили, моля.

п.п. Подкрепям становището на Инспектора! Нещо повече- последното ми дело бе връчено предизвестие и два дни по-късно връчих Заповед за прекратяване на ТПО. Е? Загубих ли делото? 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Дек 2009, 13:52

narina написа:Ползвате се от закрила при уволнение по чл.333,ал.1,т.4, така че проверете работодателят получил ли е предварително разрешение от инспекцията по труда.
И още нещо - имате ли екземпляр за Вас и ако "да" - липсват ли датите в него ?

Това е същественото .
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Дек 2009, 13:58

И нещо старо, но относимо... само защото темата наистина взе друга насока, различна от първоначалното питане.

Решение от 17.06.2003 г. на СРС по гр. д. № 13084/2004 г., ТСК, 76 с-в, докладчик съдията Яначкова
чл. 220, ал. 1 КТ

чл. 222, ал. 1 КТ

чл. 224, ал. 1 КТ

чл. 225, ал. 1 КТ

чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 2 КТ

чл. 333, ал. 1, т. 4, вр. с ал. 3 КТ

чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ

Предвиденото в чл. 328 КТ потестативно право на работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение се упражнява чрез отправяне на писмено предизвестие, което поражда своето действие от момента на връчването му, независимо на коя дата договорът ще престане да бъде в сила. Предвид нормата на чл. 333, ал. 3 КТ, към този момент трябва да се прави преценка за надлежното упражняване на правото на работодателя, предизвестието може да бъде отправено като писмено изявление, без да е във формата на заповед, а ако има издадена и такава, тя е с констативен характер, поради което и не може да се определи като "заповед за уволнение" по см. на тази разпоредба. Работодателят може да уволни, на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ, само с предварително разрешение на Инспекцията по труда (ИТ) за всеки отделен случай, работник или служител, започнал ползването на разрешения му отпуск. Съкращаването на щата като основание за уволнение обуславя доказване от страна на работодателя, че към момента на уволнението е премахната съществувала дотогава щатна бройка, предвидена за съответната длъжност, т.ч. трудовите функции, изпълнявани от нея. Уважаването на иска по чл. 344, ал. 1, т. 2 КТ за възстановяване на предишната работа и на иска по чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ за присъждане на обезщетение за оставане без работа предпоставя признаване на уволнението за незаконно.
------------------------

Предявени са искове с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, чл. 344, ал. 1, т. 2 и чл. 344, ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 225, ал. 1 КТ.

Ищецът М. Ф. твърди в исковата си молба, че със Заповед № УЧР-448 от 2.09.2002 г. било прекратено трудовото му правоотношение с Главна данъчна дирекция (ГДД) при МФ по трудов договор, сключен за неопределено време, като снабдител при Учебен център - Б., на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 2 КТ - поради съкращаване на щата, съгласно утвърдено разписание на длъжностите, в сила от 1.09.2002 г. Поддържа, че е нарушен чл. 333 ал. 1, т. 4 КТ, тъй като, считано от 2.09.2002 г. до 2.10.2002 г., е бил в отпуск за временна неработоспособност, продължен до 1.11.2002 г., а не е взето предварително разрешение на ИТ; че предизвестието не предхождало заповедта, а му било връчено едновременно с нея на 2.09.2002 г., както и че не се е осъществило използваното уволнително основание. Моли съдът, след като докаже основателността на твърденията си, да постанови решение, с което да признае уволнението му за незаконно и да го отмени, да го възстанови на заеманата преди уволнението длъжност и да осъди ответникът да му заплати обезщетение за оставане без работа за периода 2.09.2002 г. - 21.10.2002 г. в размер на 1 632 лв., ведно със законната лихва върху сумата от датата на подаване на исковата молба до окончателното й изплащане, и направените по делото разноски.

Ответникът ГДД при МФ оспорва предявените искове. Прави евентуално възражение за прихващане със изплатени от него суми - 272 лв., 40,80 лв. и 272 лв., съотв., на основание чл. 220, ал. 1 КТ, чл. 224, ал. 1 КТ и чл. 222, ал. 1 КТ.

С. районен съд, като взе предвид събраните по делото доказателства и прецени доводите на страните по реда на чл. 188 ГПК, приема за установено следното:

Не се спори между страните, а и видно от представените документи от ЛТД, че ищецът е заемал длъжността "снабдител" в Учебен център (УЦ), гр. Б. при ответника по трудов договор, сключен за неопределено време.

С предизвестие № УЧР-447/2.09.2002 г., връчено на 2.09.2002 г. (съобразно и направеното признание), ищецът е уведомен, че трудовото му правоотношение ще бъде прекратено с изтичането на 1 месец, на основание чл. 326, ал. 2, във вр. с чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 2 КТ - поради съкращаване на щата. Със Заповед № УЧР-448 от 2.09.2002 г., трудовото правоотношение с ищеца е прекратено, на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 2 КТ, считано от датата на връчването й - 2.09.2002 г., 17 ч. - видно от направеното отбелязване и съобразно направеното признание. Като причини за прекратяване на трудовия договор са посочени - съкращаване на щата, съгласно утвърдено щатно разписание на длъжностите, в сила от 1.09.2002 г. Със заповедта е наредено да се изплати на ищеца обезщетение по чл. 220, ал. 1 КТ за 30 дни и по чл. 224, ал. 1 КТ за 3 дни. Не се спори, че тези актове изхождат от представител на работодателя.

От представените болнични листове № 688/5.09.2002 г. и № 763 от 2.10.2002 г., издадени съотв. на 4.09.2002 г. и 2.10.2002 г., е видно, че на ищеца е разрешен отпуск за временна неработоспособност за периода 2.09.2002 г. - 1.11.2002 г. Видно от "протокол" на 5.09.2002 г., ищецът е предал болничен лист на "управителя" в 14,20 ч.

От извлечение от присъствена книга е видно, че ищецът се е подписал срещу часовете 7,55 ч. и 18,00 ч. на 2.09.2002 г.

От утвърдено длъжностно разписание на Учебния център - Б., в сила от 1.07.2002 г. е видно, че за процесната длъжност "снабдител" е предвидена 1 щатна бройка.

От утвърдено длъжностно разписание на Учебния център - Б., в сила от 1.09.2002 г., е видно, че за процесната длъжност "снабдител" няма предвидена щатна бройка.

От утвърдена длъжностна характеристика за процесната длъжност, с която ищецът е запознат на 27.12.1999 г., е видно, че основните задължения са осъществяване снабдяването на УЦ с необходимите стоки за нормалното му функциониране, изпълнение функциите на шофьор и поддръжка на автомобила, с който се извършва зареждането.

От утвърдена длъжностна характеристика за длъжността "техник поддръжка и шофьор" за 2002 г. (и в двете длъжностни разписания фигурира длъжност "специалист поддръжка") е видно, че функциите й, освен тези, свързани с качественото функциониране на електрическите мрежи и инсталации и противопожарни съоръжения, са и управление и поддръжка на МПС на УЦ и извършване на снабдяване по заявка. Сред функциите на длъжността "огняр", видно от длъжностна характеристика за 2002 г., фигурираща и в двете цитирани по-горе щатни разписания, са и управление при необходимост на служебната МПС и извършване на снабдяване по заявка.

От констатацията, извършена в съдебно заседание на 24.01.2003 г. по трудовата книжка на ищеца, се установява, че след прекратяване на трудовото му правоотношение с ответника, не е започнал работа по друго трудово правоотношение.

От фишове за заплата, е видно, че на ищеца са начислени обезщетения по чл. 220 КТ в размер на 272 лв. - едно брутно трудово възнаграждение, по чл. 224 КТ в размер на 40,80 лв. - за 3 дни и по чл. 222 КТ в размер на едно брутно трудово възнаграждение.

От справка-декларация се установява, че последен пълен отработен месец на ищеца е м. 8.2002 г., през който е получил брутно трудово възнаграждение в размер на 278,09 лв.

Останалите представени по делото документи нямат доказателствено значение.

При така приетата за установена фактическа обстановка, съдът прави следните правни изводи:

Предвиденото в чл. 328 КТ потестативно право на работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение се упражнява чрез отправяне на писмено предизвестие, което поражда своето действие от момента на връчването му, независимо на коя дата договорът ще престане да бъде в сила. Предвид нормата на чл. 333, ал. 3 КТ, към този момент трябва да се прави преценка за надлежното упражняване на правото на работодателя. Предизвестието може да бъде отправено като писмено изявление, без да е във формата на заповед, а ако има издадена и такава, тя е с констативен характер, поради което и не може да се определи като "заповед за уволнение" по см. на тази разпоредба. В случая обаче, съобразно приетото за установено, срокът на предизвестието не е отработен реално, а е наредено да се изплати обезщетение по чл. 220, ал. 1 КТ, като Заповед № УЧР-448/2.09.2002 г. няма констативен характер - да обективира настъпилите последици от упражненото право за прекратяване на трудовия договор в правната сфера на работника или служителя, а тя е актът, с който се прекратява трудовото правоотношение.

Съгласно чл. 333, ал. 1, т. 4 КТ, работодателят може да уволни, на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ, само с предварително разрешение на Инспекцията по труда (ИТ) за всеки отделен случай, работник или служител, започнал ползването на разрешения му отпуск. От събраните доказателства се установява, че отпускът за временна неработоспособност на ищеца е оформен с болничен лист, издаден на 4.09.2002 г., като първият ден на настъпване на временната неработоспособност е 2.09.2002 г., когато ищецът е бил на работа. Следователно, към релевантния момент, към който се прилага предварителната закрила (връчването на акта за уволнение - датата, до настъпването на която предварителната закрила трябва да бъде осъществена (чл. 333, ал. 6 КТ), на ищеца не е бил разрешен отпуск и същият не е ползвал реално такъв. При това положение, в конкретния случай, закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 4 КТ е неприложима. По тези съображения, не настъпват последиците на чл. 344, ал. 3 КТ и спорът следва да се разгледа по същество.

Доколкото в случая в акта за уволнение е вписано съкращаване на щата като основание за прекратяване на трудовото правоотношение, съдът намира, че това е приложеното от работодателя основание за уволнение и в предмета на съдебния контрол са предпоставките, относими към него. Ето защо, трябва да прецени налице ли е съкращаване на щата. Това обуславя доказване от страна на работодателя, че към момента на уволнението е премахната съществувала дотогава щатна бройка, предвидена за съответната длъжност, в т. ч. трудовите функции, изпълнявани от нея. От представеното от ответника щатно разписание, в сила от 1.09.2002 г., се установява, че в него не фигурира щатна бройка за длъжността, заемана от ищеца. Не е установено, че е създадена нова длъжност със същия характер на работа като закритата. В този смисъл, съдът приема, че е извършено реално съкращаване на щата. Обстоятелството, че функциите на ищеца са преразпределени между други работници на работодателя, а не е сменено само наименованието на длъжността, както ищецът поддържа, не променя този извод, тъй като те не са поети от външно лице, което да заема длъжност с покриващи се с процесната длъжност трудови функции (още повече, че съкращаване на щата би могло да има и пр т.н. трансформиране на длъжността), за да се приеме, че съкращаването е фиктивно.

По изложените съображения и с оглед релевираните доводи за незаконност на уволнението, искът по чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ е неоснователен. Понеже уважаването на иска по чл. 344, ал. 1, т. 2 КТ за възстановяване на предишната работа и на иска по чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ за присъждане на обезщетение за оставане без работа предпоставя признаване на уволнението за незаконно, то и тези два иска са неоснователни.

Воден от горното, С. районен съд

РЕШИ:

Отхвърля предявените от М. В. Ф., ЕГН ........., гр. Б., ул. "Р." № х, против Главна данъчна дирекция при МФ, гр. С., бул. "Д." № х, искове по чл. 344, ал. 1, т. 1, по чл. 344, ал. 1, т. 2 и по чл. 344, ал. 1, т. 3, във вр. с чл. 225, ал. 1 КТ за признаване на уволнението му, на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, пр. 2 КТ, извършено със Заповед № УЧР-448/2.09.2002 г., считано от 02.09.2002 г., за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на предишната работа - "снабдител" в Учебен център (УЦ), гр. Б. при ответника и за заплащане на обезщетение за оставане без работа, поради незаконно уволнение за периода 2.09.2002 г. - 21.10.2002 г., в размер на 1 632 лв.

Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от съобщението, пред С. градски съд.

Забележка: Решението е потвърдено с Решение от 18.11.2005 г. на СГС по гр. д. № 4357/2003 г.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 16:42

ko4o4 написа:Не искам да се заяждам с никого, просто се опитвам да помогна .., както междувпрочем и Anonymous.

И аз веднъж се опитвах да помогна да оправим една лека кола /спирачките/ ... после едвам не се избихме /поради моята "веща намеса"/ ... схващате ли какво се опитвам да ви кажа и на вас и на посочената в цитата ...

Четете, мислете и тогава помагайте на хората /или както аз правя - гъбаркайте се с хората/, но да ги "подхлъзвате" така фино за неща, които са на 100% ясни и безспорни /и в теорията и в практиката/, като им давате напразни надежди ... и даже нещо повече:
ko4o4 написа:По-скоро истина:
inspectora написа:... което ще изгубите и ще трябва и да плащате на работодателя разноските му, освен хонорара на въпросните ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост » 10 Дек 2009, 21:07

inspectora написа:А колеги като Anonymous/моите извинения предварително към въпросната/, които ви пишат глупости само и само, за да получите удовлетворение от отговора /евентуално и да ви заведат дело, което ще изгубите и ще трябва и да плащате на работодателя разноските му, освен хонорара на

inspectora написа:И аз веднъж се опитвах да помогна да оправим една лека кола /спирачките/ ... после едвам не се избихме /поради моята "веща намеса"/ ... схващате ли какво се опитвам да ви кажа и на вас и на посочената в цитата ...

Четете, мислете и тогава помагайте на хората /или както аз правя - гъбаркайте се с хората/, но да ги "подхлъзвате" така фино за неща, които са на 100% ясни и безспорни /и в теорията и в практиката/, като им давате напразни надежди ... и даже нещо повече:

Ето такива изказвания по мой адрес не могат да не предизвикат реплика от моя страна.
Първо, към същността на въпроса -тезата ми не е вярна, в това се убедих от poli_g и inspektora. Теоретичната ми постановка пропада още в началото, губи тежестта си в самата си сърцевина - още когато греша за правната природа на заповедта. Така че по тая тема като засрамена ученичка ще замълча, но няма да спра да правя коментари и по други теми, защото нито ме е срам, нито ме е страх да греша. Незнанието не е грях, грешно е твърдоглавието.
Второ, мотив за включванията ми не е нито алтруистична нагласа да помагам на хората(може би не съм толкова извисена :wink: ), нито преследвам користна цел(за която inspektora говори) - нямам квалификацията да го правя най - малктото. Не знам от къде направихте този недобросъвестен извод - може би съм оставила телефон за контакт :wink: .Просто изказах едно мнение с надеждата, вярата че съм права, без да заявявам претенции, без да предизвиквам някой или да поемам ангажимент .Очаквах дебат, който и се случи. А нали това е целта на всеки дебат да се стигне до истината, което и стана.
Гост

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 21:44

Ами уважаема, такива изказвания бяха провокирани именно от вашата твърдоглавост, а не от грешката ви ... Грешка е да го напишеш веднъж и после като те поправят, или да замълчиш, или да си признаеш грешката, а не да спориш с 2-ри 3-ти и т.н. пост ... Щото човека я погледне темата повече, я - не /доволен, че е получил удовлетворяващ го отговор/ и като нищо е завел иск като му връчат заповедта ... /не че особено ми пука за него де .../.
Хем признавате, че не сте компетентна по въпроса, хем спорите с по-компетентни от вас ... интересен начин на мислене ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост » 10 Дек 2009, 22:32

inspectora написа:Ами уважаема, такива изказвания бяха провокирани именно от вашата твърдоглавост, а не от грешката ви ... Грешка е да го напишеш веднъж и после като те поправят, или да замълчиш, или да си признаеш грешката, а не да спориш с 2-ри 3-ти и т.н. пост ... Щото човека я погледне темата повече, я - не /доволен, че е получил удовлетворяващ го отговор/ и като нищо е завел иск като му връчат заповедта ... /не че особено ми пука за него де .../.
Хем признавате, че не сте компетентна по въпроса, хем спорите с по-компетентни от вас ... интересен начин на мислене ...

Аз не съм спорила нито с Вас,нито съм Ви цитирала по същността на темата, не съм влизала в пряка полемика с никой. Спор означава да се опиташ да обориш аргументите на този, който защитава противна на твоята теза. А аз изказах мнение, независимо от това на никой друг, без да влизам в конфронтация или още по - малко да се налагам като по- компетента. А и във Вашето изказване нямаше аргументиране - а по скоро беше извод, решение на казуса с "добронамерена" инструкция за поведение - "Не търси под вола теле".
Аз изказах мнение точно веднъж - втория път просто доразвих нещо, което вече бях казала, защото rado243 не ме беше разбрал.
inspectora написа:Щото човека я погледне темата повече, я - не /доволен, че е получил удовлетворяващ го отговор/ и като нищо е завел иск като му връчат заповедта ... /не че особено ми пука за него де .../.

А ако му кажа - "Иди скочи от покрива" - все едно ще го направи. Не ставайте за смях! Мога да пиша каквото си поискам във форума - вярно , невярно, обидно или каквото и да било и не нося абсолютно никакъв ангажимент за това - свобода на словото, дето му викали. И как снизходително го нарекохте - "човека" , а после добавяте - "не че ми пука за него де" - ей тоя начин на мислене ме удивлява :wink:
Абдикирам от темата, вече е под нивото ми е да се "оправдавам" пред нареждачи и сеирджии.(Абрикацията ми не е капитулация.)
Гост

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 22:49

К`ва стана тя работата сега ... Не, ние не спорим - всеки си казва мнението независимо от другия ... това че на всеки пост, има и ответна реакция, си е чиста случайност - просто така сме си се редували ...
"Инструкцията" е съвсем добронамерена в случая - щото под вола теле няма, ама съм чувал, че му е голямо това, което е под него ;) ...
Относно липсата на аргументация, не мисля, че следва да се аргументират твърдения като това, че слънцето изгрява от изток /а не от север наример/ ... макар, че то вече такива се навъдихте, дето не знаете, че земята се върти /а си мислите, че е плоска/...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rado243 » 11 Дек 2009, 17:34

Здравейте на всички отново,не съм спрял и не смятам да спирам посещенията в този форум. Тъй като темата грубо казано се разводни искам да ви кажа,че с основните неща бях наясно предварително
Всеки работодател има право при предвидените в чл.328 от КТ основания да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до съответния работник или служител. Това е правна възможност, която само работодателят може да прецени дали да използва.
Предизвестие за уволнението

Прекратяването на трудовия договор на някое от основанията по чл.328 от КТ не е свързано с виновно поведение на работника или служителя. Затова законът предвижда задължение за работодателя да предизвести лицето за предстоящото уволнение.
Правната уредба на предизвестието от работодателя е аналогична на предизвестието от работника или служителя, уредено в чл.326 от КТ.
Предизвестието трябва да се направи в писмена форма, която се изисква за неговата действителност. Иначе казано, устното предизвестие не поражда правни последици за която и да е от страните.
Предизвестието трябва да се отправи в сроковете, посочени в чл.326, ал.2 от КТ. При прекратяване на трудов договор за неопределено време предизвестието е 30 календарни дни. С колективен или с индивидуален трудов договор може да се уговори и по-дълъг срок, но за не повече от 3 месеца.
Работникът или служителят може да отправи предизвестие, без въобще да мотивира искането си пред работодателя. За разлика от него работодателят може да прекрати трудовия договор с предизвестие само при наличието на някое от основанията, посочени в чл.328 от КТ. Затова той трябва да запише в самото предизвестие:
- датата, на която го връчва на работника или служителя. Тя се удостоверява с подписа на лицето. Срокът на предизвестието започва да тече от следващия календарен ден;
- срокът на предизвестието и основанието, на което той е определен (конкретната законова разпоредба, член или точка от колективен или индивидуален трудов договор);
- законовото основание за прекратяване на трудовия договор. То трябва да се посочи като правна норма (например чл.328, ал.1, т.2 - съкращаване на щата) и като фактически състав (например Решение № 15 на Управителния съвет на дружеството за съкращаване броя на счетоводителите от трима на двама, считано от 1.06.2002 г. поради съответните обективни причини).
Отправянето на предизвестие не прекратява трудовото правоотношение. Работникът или служителят продължава да изпълнява уговорените задължения и ако не се съобразява с изискванията, може да бъде наказан дисциплинарно. Няма пречка през този период лицето да е в отпуск.
Всяка от страните може да прекрати трудовия договор и преди да изтече предизвестието, като заплати на другата страна обезщетение. То е равно на брутното трудово възнаграждение на лицето за остатъка от срока на предизвестието (чл.220, ал.1 и 2 от КТ).
С изтичането на срока на предизвестието може да се връчи писмената заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на съответното правно основание.
Правни основания за уволнение
с предизвестие от работодателя
Посочени са в чл.328, ал.1 и 2 от КТ и извън тях уволнението с предизвестие би било незаконосъобразно. Всяко от тези основания трябва да е налице при връчване на предизвестието. Това означава:
- при закриване на предприятието - да има решение на държавен орган или на друг оторизиран орган за закриване (пълна ликвидация) на предприятието;
- при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата - решение на правомощен за това негов управителен орган;
- при намаляване на обема на работата - фактическо намаляване на работата в цялото предприятие или в отделни негови звена, без оглед на причините за това намаление;
- при спиране на работата за повече от 15 работни дни - предприятието или звеното фактически да са били в престой най-малко 15 работни дни, без оглед на причините за това

Както виждате аз не споря нито за члена по коъто ме съкращават,нитоза някаква закрила. Просто искам да изясня има ли нередност в начина на връчване и в самата форма на предизвестието :

До
XXXXXXXX
Гр.XXXXXX

Уведомяваме Ви, че във връзка с преключването на xxxx програма
Лято2009 год. И намаляване обема на работа в АК”XXXXX” във връзка
С чл328 ал.1 т.3 от КТ. Вашата длъжност се съкращава и Вие ще бъдете
Освободен,считано от 02.01.2010г.

Срокът на предизвестието от един месец ще Вибъде изплатено
Съгласно чл.326 ал2 от КТ

Получих предизвестието: УПРАВЛЯВАЩ ДИРЕКТОР:

ХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХ

Подпис.дата: ХХХХ 05.12.2009г. ХХХХХХХХ

И след всичките ваши коментари(особенно на inspektora) излиза,че от това предизвестие няма смисъл,по мислите които изложихте всеки работодател може да пусне с 29 дена назад предизвестието и на другия ден да съкрати работника(имайте на предвид,че в моя случай по времето на подписването на предизвестието аз съм в платен
Годишен отпуск) ами ако бях на другия край на света как щеше да стане подписването,
То по тая логика може работодатела да пусне една обява в регионалния печат и ето ти предизвестие :)
Извинявайте за тази тирада и много благодаря на всички които взеха отношение по темата. До тук поне ми стана ясно защо в България съдебната система се управлява
от хора като Красьо черничкия с ланците :D
rado243
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Дек 2009, 18:43

До тук поне ми стана ясно защо в България съдебната система се управлява
от хора като Красьо черничкия с ланците :D

Онова с ракетата го знаете- да не се потарям. :wink: :) Сега, казвате, съдебната система е виновата. В началото- работодателя. Та се питам- кой последно?
Ще ви изплатят обезщетение за срока на неспазено предизвестие и вс. е ок.
Проблемът може и да се окаже съществен, но по други причини. Ала не четете!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот rado243 » 11 Дек 2009, 19:09

Проблемът може и да се окаже съществен, но по други причини. Ала не четете!

Или от много четене :) а сега сериозно,не искам да се превръща в битка м/у Давит и Голиат, просто искам морално удволетворение,а и да докажа на моя БОС,
че е заобеколен от морално и умствени пенсионери(б...си определението :D ) които като им предложиш някоя програма за склад и счетоводство ти отговарят,че на сметелото с топчетете е по лесно :) .То не ми е за материална изгода, а по скоро за моето его :oops: . Ако не ви затруднява свържете ме с адвокат от Варна по ТП.който иска да се "гъбарка" както казва inspektora с работодател(ами то с работник всеки може да се "гъбарка" при такъв КТ)
rado243
Младши потребител

Предишна

Назад към Трудово право