начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

връчване на предизвестие за съкращение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

връчване на предизвестие за съкращение

Мнениеот rado243 » 09 Дек 2009, 13:27

здравейте, от няколкодена съм в лутане по тази тема, накратко,връчиха ми предизвестие за съкращение по чл.328 ал.2 от КТ.Проблема е в това,че аз в този момент съм в платен годишен отпуск който изтича на 31.12.2009,а в предизвестието пише,че ще бъда освободен на 02.01.2010. До тук добре,спазен е едномесечният срок за предизвестие, но аз получих(разписах) предизвестието на 05.12.2009(събота) т.е. четри дена след срока,а и в предизвестието няма начална дата.Мога ли да смятам,че срока за предизвестие не е спазен :?:
rado243
Младши потребител

Re: връчване на предизвестие за съкращение

Мнениеот Гост » 09 Дек 2009, 15:03

Едно предизвестие за пректаряване на трудовото правоотношение от страна на работодателя се връчва срещу подпис от работника/служителя. Подписването му е доказателство за неговото връчване и гаранция за запознаването на работника/служителя с неговото съдържание. Без подпис няма връчване и предизвестието не може да породи правни последици. 30 -дневният срок на предизвестието( той не е едномесечен,а се брои по дни -чл.326ал.2 КТ) започва да тече от деня, следващ деня на подисването му, респ. връчването му, т.е. за Вас започва да тече на 06.12 и уволнението е законосъобразно, ако е извършено на 04.01.
Освобождаването Ви на 02.01 е незаконно уволнение поради неспазване срока на предизвестието.
Гост

Мнениеот narina » 09 Дек 2009, 15:32

rado243 написа:...връчиха ми предизвестие за съкращение по чл.328 ал.2 от КТ.....:?:

Алинея 2 ли?
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот rado243 » 09 Дек 2009, 16:22

извинявам се -чл.328 ал.1 т3 :oops:
rado243
Младши потребител

Мнениеот narina » 09 Дек 2009, 16:27

Ползвате се от закрила при уволнение по чл.333,ал.1,т.4, така че проверете работодателят получил ли е предварително разрешение от инспекцията по труда.
И още нещо - имате ли екземпляр за Вас и ако "да" - липсват ли датите в него ?
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот rado243 » 09 Дек 2009, 16:37

" Освобождаването Ви на 02.01 е незаконно уволнение поради неспазване срока на предизвестието.[/quote] "
Благодаря за бързият отговор, И аз така мислех, а сега как трябва да реагирам на 02.01 да подписвам ли заповдта или не, трябва ли в писмен вид да пусна възражение към фирмата, при положение,че администрацията се намира в София а работното ми място е във Варна а регистрацията на фирмата е в Кърджали :)
на въпроса на narina "Ползвате се от закрила при уволнение по чл.333,ал.1,т.4,"
попитах в Инспекция по труда във Варна, но ми казаха(на прима виста) ,че не се ползвам от закрилата на чл.333 а по много други места четох,че ползвам такава защита пример в."Труд" 30.07.09г. малко съм объркан затова наблягам на това, датата на връчване на предизвестието
rado243
Младши потребител

Мнениеот Гост » 09 Дек 2009, 19:09

Не се ползвате със закрила по чл.333КТ.Тя се отнася само до започнало ползване на законоустановен отпуск и то не трябва да е приключило към момента на прекратяване на трудовото правоотношение. Вие ще получите заповедта си за уволнение след изтичане на платения Ви годишен отпуск. Приложимостта на чл.333КТ се определя към момента на връчване за заповедта за уволнение, а не към момента на предизвестието - ал.7 на цитирания член.
Ако заповедта за уволнение "изпревари" изтичането на срока на предизвестието, работодателят трябва да заплати обезщенетие на работника /служителя, равно на брутното трудово възнаграждение за остатъка от срока на предизвестието - чл.220 ал.1КТ. Можете да направите възражение в писмена форма за заплащане на обезщетение, с който работодателят трябва да "откупи" остатъка от срока или възражение да се спази срока и да Ви освободят на датата, която се следва от срока на предизвестието. Възражението трябва да е адресирано до работодателя или лицето, което го представлява или това е субектът, от който изхожда предизвестието за уволнение.
Гост

Мнениеот rado243 » 09 Дек 2009, 20:17

да затова и аз вече се съгласих,то и в ИТ ми отговориха набързо така.но скъпа
Anonymous въпроса ми след тов е имали закононарушение когато ми се връчва предизвестието с пет дена по късно т.е. аз го разписвам на 05.12 а предизвестието тече от 01.12. мисълта ми е да ги накарам да ми пуснат наново предизвестие :)
rado243
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Дек 2009, 21:10

Anonymous написа:Освобождаването Ви на 02.01 е незаконно уволнение поради неспазване срока на предизвестието.

И как неспазването на срока на предизвестието оказва влияние върху /не/законността на уволнението :shock: ...

До rado243: Всичко ти е съвсем законно приятелю. Не търси под вола теле, за да не се окажеш, че дължиш пари на работодателя си накрая ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rado243 » 09 Дек 2009, 22:51

inspectora написа:
Anonymous написа:Освобождаването Ви на 02.01 е незаконно уволнение поради неспазване срока на предизвестието.

"И как неспазването на срока на предизвестието оказва влияние върху /не/законността на уволнението :shock: ..."

не съм юрист и затова търся съвет тук,но някой ще ми каже ли какъв е смисъла от предизвестието ,нали то е да предвести засегнатата страна,то по тази логика някой решава да уведоми друг и го запознава с това свое решение на 10я-15я ден след като е почнало да тече предизвестието аз не искам да се заяждам,но просто за тези три години ми писна от тъпата администрация-то не бе сгрешени отпуски,не изплащане на болнични и все в името на работата преглъщаме,но сега мисля,че трябва да гледам да неме минат и да спазват законите. Мисля да не правя кокошкарски номера с болнични и т.н. но искам и коректност от другата страна.Пак повтарям къде е логиката тук или то май логика и право нямат нищо общо
rado243
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Дек 2009, 23:06

Логиката е, че като са ви връчили предизвестието на 5-ти и ви връчат после заповед на 2-ри другия месец, уволнението не е незаконно! Можете да си търсите обезщетение за неспазено предизвестие за 3-те дни разлика ... ако ви се занимава за 20-30 лева /освен ако заплатата ви не е милиони, че за три дни да имате да вземате няколко хиляди ... :) /. Предизвестието не тече от посочената в него дата за начало на предизвестието, а от датата на връчване ... което обаче не означава, че изобщо не тече, или че има проблем да ви уволнят преди да изтече /на практика може и на другия ден, и дори на същия, да ви връчат и заповедта и това си е съвсем законно/.

Пак сте прецакан с 2-3 дни, но повече ще се прецакате /под формата на изхабено време и нерви от ваша страна/ да се занимавате с тея 2-3 дни, вместо да се примирите ..

Ясно ли ви е вече или имате и още питания?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост » 09 Дек 2009, 23:40

Радо, разбирам справедливия ти гняв. Аз изказах мнението си, няма какво да добавя - за мен е това - срокът на предизвестие започва да тече на деня, следващ връчването, съот. подписването му,т.е. 06.12 - това е началната дата на предизвестието, датата на неговото съставяне е правно ирелеванта. За мен прекратяването на трудовото правоотношение при неспазване на срока на предизвестие е незаконно подари неспазване на законоустановената форма. Защото уволнението в случая настъпва автоматично с изтичане на срока на предизвестието - това е датата 04.01. Правопрекратяващият факт в случая е не заповедта(тя има декларативен характер и само удостверява един вече осъществен факт - прекратеното трудово правоотношение), а това е изтичането на срока, който е от категорията на юридическите събития и като такова поражда правни последици независимо от волята на правни субекти, в това число не е в зависимост и от акт на работодателя.Този документ е манифестация на едни погасени правоотношения и неговата роля е да създаде правна сигурност и яснота в отношенията между работодател и работник(говоря в хипотезата на уволнение с предизвестие). В случая ако заповедта за уволнение бъде връчена на 02.01 то тя би била незаконосъобразна, защото е издадена при съществуващо трудово правоотношение и то не е прекратено преждевременно със следващото се от закона обезщетение.
Гост

Мнениеот rado243 » 10 Дек 2009, 00:00

благодаря Anonymous. и аз по пътя на логиката стигам до такава мисъл,не,че няма да посетя адвокат по трудово право но все пак човек трябва да чуе повече от едно мнение :)
rado243
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 00:23

rado243 написа:ще Ви помоля повече да не вземате отношения по мои теми и въпроси.Причината мисля ,че се досещате и сам,от 1366 мнения няма и 10% сериозни. От Вас лъха злоба и сърказам на което Вие често казвате "гъбаркане" което ме навежда на мисълта,че сте адвокат със сериозна практика и за вас този форум е гъбарник и Ви е яд,че ако помогнете на някой с правилен съвет ще изтървете някой лев за консултация :D Несъм и помислял да не ходя при адвокат по трудово право(не съм за 40-50лв)но обичам да съм поне минимално запознат с материята предварително, а по Вашето държание тук в този форум ме навежда на мисълта,че английската гатанка"[b:33u9uu3z]каво е общото м/у адвокатите,политиците и сперматозоидите,ами че от300 000 000 един става човек[/b:33u9uu3z]" важи в пълна сила и за България :D то затова най голямото лоби в парламента [b:33u9uu3z]беше[/b:33u9uu3z] на адвокатите ама много станахте на клона но май няма да доживеем триста милионния

Понеже не сте си включили личните ... Та:
Злоба не лъха от мен /може да съм всичко друго, но не и злобен/... Сарказъм - да, лъха, даже много повече, отколкото си и представяте ;) /това сериозно/
После - ама ако знаете как ме е яд ... да не взема да изтърва някой лев случайно ... /аз ако разчитах на консултации от по 50 лева да си вадя хляба .../
И да - тук си пиша, основно, за да се гъбаркам с хора като вас ;)

А колеги като Anonymous /моите извинения предварително към въпросната/, които ви пишат глупости само и само, за да получите удовлетворение от отговора /евентуално и да ви заведат дело, което ще изгубите и ще трябва и да плащате на работодателя разноските му, освен хонорара на въпросните/... правопрекратяващ ефект може да има както изтичането на срока, така и последващо предизвестието едностранно изявление за прекратяване преди изтичане на срока /което всъщност би представлявала една заповед/ ... заповедта при изтичане на срока наистина е декларативна, но заповедта преди изтичане на срока си е конститутивна и съвсем правомерна /защото материализира едно волеизявление за предсрочно прекратяване на ТПО/ ... или искате да ми кажете, че на практика никога не мога да уволня някой по основанията с предизвестие, без да изчакам да изтече предизвестието :shock: ... т.е. текстът на чл.220 от КТ не съществува :shock: ... но както и да е ... няма да споря за простотии ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vanila_ce » 10 Дек 2009, 01:04

Много снобизъм взе да лъха от този :) форум
vanila_ce
Потребител

Мнениеот rado243 » 10 Дек 2009, 01:11

... правопрекратяващ ефект може да има както изтичането на срока, така и последващо предизвестието едностранно изявление за прекратяване преди изтичане на срока /което всъщност би представлявала една заповед/ ... заповедта при изтичане на срока наистина е декларативна, но заповедта преди изтичане на срока си е конститутивна и съвсем правомерна /защото материализира едно волеизявление за предсрочно прекратяване на ТПО/ ... или искате да ми кажете, че на практика никога не мога да уволня някой по основанията с предизвестие, без да изчакам да изтече предизвестието

а защо мислите че ще атакувам предизвестието преди изтичане на срока, а моя работодател въпреки,че има милиони чиста печалба няма да плати за юрист да му преглежда всяка заповед(кара кола за 250 000евро но не дава 10лв. за автомивка)разчита на администрацията си която средна възраст е пенсионна от миналия век :D м/у другото включих си личните просто не съм направил всички настройки :oops: (ами все пак съм прост шофер(с химическо образование и влечение по правото още от времето на комунизма :)
rado243
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 01:21

Радо, това което сте цитирали не е за вас. То е за колегата. Вие няма да го разберете /то си и личи от коментара ви - даже си нямате и идея какво и кога се "атакува" :)/ - използваният от мен език в тази част от поста не е за химици "с влечение към правото" ;) ...
Желая ви много здраве и успех в начинанията ... ваша работа е дали ще вярвате на горчивата истина, или на сладката лъжа ;) ... рано или късно ще се осъзнаете :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ko4o4 » 10 Дек 2009, 09:21

Здравей, Радо
Моето мнение е следното:
Теоретично колежката Anonymous е абсолютно права(поне според мен) и е описала ситуацията доста точно.
Практически обаче е по-прав inspectora...
Искам да кажа, че съм виждал и спечелени и загубени дела от точно такъв тип...и общо взето май зависи най-вече от кефа на съдията.
Съвета ми е: Намери си един много добър адвокат по трудово и корпоративно право, опиши му честно всичко и каквото те посъветва - послушай го.
Съвет 2: Работодател от такъв калибър(както го описваш), обикновено има достатъчно връзки и възможности да влияе на институциите, така че най-малкото ще похабиш много нерви и време, най-малкото... Прецени си добре дали си струва...
Съвет 3: Инспекцията по труда обикновено защитава работодателя(поне това са моите наблюдения), така че не им вярвай особено какво ти говорят. Пък и там са едни капацитети...мале,мале...
Успех!
ko4o4
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 10 Дек 2009, 11:40

ko4o4 написа:Теоретично колежката Anonymous е абсолютно права(поне според мен) и е описала ситуацията доста точно.

В кое е права? Че не можеш да прекратиш ТПО преди да изтече срока на предизвестието, защото такова прекратяване е незаконно?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ko4o4 » 10 Дек 2009, 13:35

Теория:
Anonymous написа:срокът на предизвестие започва да тече на деня, следващ връчването, съот. подписването му,т.е. 06.12 - това е началната дата на предизвестието, датата на неговото съставяне е правно ирелеванта ... прекратяването на трудовото правоотношение при неспазване на срока на предизвестие е незаконно подари неспазване на законоустановената форма... Правопрекратяващият факт в случая е не заповедта(тя има декларативен характер и само удостверява един вече осъществен факт - прекратеното трудово правоотношение), а това е изтичането на срока, който е от категорията на юридическите събития и като такова поражда правни последици независимо от волята на правни субекти, в това число не е в зависимост и от акт на работодателя.

Практика:
inspectora написа:Предизвестието не тече от посочената в него дата за начало на предизвестието, а от датата на връчване ... което обаче не означава, че изобщо не тече, или че има проблем да ви уволнят преди да изтече /на практика може и на другия ден, и дори на същия, да ви връчат и заповедта и това си е съвсем законно/.

Практика:
inspectora написа:правопрекратяващ ефект може да има както изтичането на срока, така и последващо предизвестието едностранно изявление за прекратяване преди изтичане на срока /което всъщност би представлявала една заповед/ ... заповедта при изтичане на срока наистина е декларативна, но заповедта преди изтичане на срока си е конститутивна и съвсем правомерна /защото материализира едно волеизявление за предсрочно прекратяване на ТПО/ ... или искате да ми кажете, че на практика никога не мога да уволня някой по основанията с предизвестие, без да изчакам да изтече предизвестието

Хмм, злобичка...
inspectora написа:А колеги като Anonymous/моите извинения предварително към въпросната/, които ви пишат глупости само и само, за да получите удовлетворение от отговора /евентуално и да ви заведат дело

По-скоро истина:
inspectora написа:което ще изгубите и ще трябва и да плащате на работодателя разноските му, освен хонорара на въпросните

Не искам да се заяждам с никого, просто се опитвам да помогна..., както междувпрочем и Anonymous.

Успех , Радо! Уважавам хора, които не спират да се образоват през целия си живот!
ko4o4
Младши потребител

Следваща

Назад към Трудово право