начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Право на годишен платен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на годишен платен отпуск

Мнениеот ceko45 » 07 Дек 2009, 14:12

Здравейте,
имам следния казус: работя във една фирма от 2 години. За 2009 имам още 4 дни платен годишен отпуск. Искам да си взема в началото на януари, точно след празниците още 10 дни отпуск, тъй като за 2010 ми се полагат отново 20 дни. Но счетоводителката и ТРЗ ми казват че немога, тъй като се полагало по няколко дни на месец и след като минат няколко месеца от 2010 тогава мога да си взема тези 10 дни. Така ли е или ме лъжат?
ceko45
Нов потребител

Re: Право на годишен платен отпуск

Мнениеот ceko45 » 08 Дек 2009, 10:40

Никой ли не може да ми даде съвет?
Кой е прав?
ceko45
Нов потребител

Мнениеот gatta_nera » 08 Дек 2009, 10:55

Тези 10 дни, които искате да ползвате през януари, са половината от полагащия ви се годишен отпуск за 2010 година, т.е. за да имате право на тях, трябва да работите до 30.06.2010 г. - ами ако прекратите трудовото си правоотношение с вашия работодател преди тази дата...
gatta_nera
Младши потребител

Мнениеот planinaot » 08 Дек 2009, 11:00

ceko45 написа:Здравейте,
имам следния казус: работя във една фирма от 2 години. За 2009 имам още 4 дни платен годишен отпуск. Искам да си взема в началото на януари, точно след празниците още 10 дни отпуск, тъй като за 2010 ми се полагат отново 20 дни. Но счетоводителката и ТРЗ ми казват че немога, тъй като се полагало по няколко дни на месец и след като минат няколко месеца от 2010 тогава мога да си взема тези 10 дни. Така ли е или ме лъжат?

Няма законово правило спред, което отпуска да се полага по няколко дни на месец. В случая за вас проблемът се явява в това, че платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя. Имате формалното право на този отпуск, но дали ще излезете зависи от волята на работодателя Ви.
От ТРЗ може би се притесняват, че е вероятно да вземете отпуска си в началото на годината и после ако напуснете се получава, така че реално ще сте ползвали повече отпуск, отколкото Ви се полага спрямо отработеното.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот ceko45 » 08 Дек 2009, 17:00

Да, наистина, решил съм да напускам, ама незнам кой ще е пръв - дали аз ще напусна или шефа ще ме изгони, хихи. Истината е че много ми дотегна тая работа, писна ми от връзкари, които идват и стават началници, само защото са роднини на шефа или на жена му и затова искам да се махна. Явно са усетили накъде отиват нещата и затова се опитват да ме прецакат. Ама дори и да взема отпуската и да напусна след това тях какво толкова ги притеснява?
ceko45
Нов потребител

Мнениеот narina » 09 Дек 2009, 16:03

Например, че трябва да Ви плащат докато Вие се ... отморявате ...и то преди да си изработите ...отморяването!
Аватар
narina
Потребител

Назад към Трудово право