начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

нот. акт за земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нот. акт за земеделска земя

Мнениеот danitta » 07 Дек 2009, 14:27

Здравейте,
Искам да задам следния въпрос:
Имам земеделска земя, придобита по наследство. Извършена е доброволна делба с останалите наследници, за което имаме заверен от нотариус Договор за доброволна делба на наследствени земеделски земи. Договора е заверен през 2007 год. Към него е приложена скица, която обаче е на името на човека, който наследяваме, тоест е издадена за целите на делбата.
Искам да издам нотариален акт за моята собственост. Разбрах от нотариус че първоначално трябва в общинската служба по земеделие да ми издадат данъчна оценка на имота. После с договора за делба +старата скица+ данъчната оценка да се издаде нот. акт.
Това ли са стъпките които трябва да предприема и не пропускам ли нещо? Тъй като издаването на тези документи е свързано с 400км път не ми се иска да пропусна нещо за което да пътувам още няколко пъти...
Моля за съвет, благодаря предварително!
danitta
Нов потребител

Re: нот. акт за земеделска земя

Мнениеот ianeva » 07 Дек 2009, 15:46

danitta написа:Здравейте,
Искам да задам следния въпрос:
Имам земеделска земя, придобита по наследство. Извършена е доброволна делба с останалите наследници, за което имаме заверен от нотариус Договор за доброволна делба на наследствени земеделски земи. Договора е заверен през 2007 год. Към него е приложена скица, която обаче е на името на човека, който наследяваме, тоест е издадена за целите на делбата.
Искам да издам нотариален акт за моята собственост. Разбрах от нотариус че първоначално трябва в общинската служба по земеделие да ми издадат данъчна оценка на имота. После с договора за делба +старата скица+ данъчната оценка да се издаде нот. акт.
Това ли са стъпките които трябва да предприема и не пропускам ли нещо? Тъй като издаването на тези документи е свързано с 400км път не ми се иска да пропусна нещо за което да пътувам още няколко пъти...
Моля за съвет, благодаря предварително!

Здравейте!
Неправилно сте разбрала нотариуса. От ОС "Земеделие" ще се снабдите с нова, актуална скица, където ще е отразена Вашата собственост, вече като нов имот, с нов номер. Също там ще Ви издадат и удостоверение за характеристиките на имота Ви. Снабдена с тези документи и едва след тяхното изготвяне ще подадете молба за данъчна оценка на зем. земя - в отдел "Местни данъци и такси" към съответната община по местонахождение на имота. С готовата нова скица, дан. оценка и договора за делба, може да Ви бъде издаден нот. акт.
Вероятно и нотариусът е обяснил, но все пак - нот. акт изобщо не Ви е необходим, осевн ако не Ви се дават излишно пари. Вашият акт за собственост е именно вписаният договор за доброволна делба.
Успех!
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот danitta » 07 Дек 2009, 16:20

Много благодаря за отговора! Хубав ден! :)
danitta
Нов потребител

Мнениеот stillminkova » 07 Дек 2009, 16:24

За нотариалния акт колежката е права и моят съвет е да го правите само ако имате излишни пари и време, особено щом се налага да пътувате толкова километри и да загубите няколко дни за издаване на всички тези документи на ваше име. С вписания договор за доброволна делба можете винаги да се легитимирате като собственик. Но и наистина трябва да се нанесат промените в собствеността в регистъра на ОС Земеделие и в МДТ.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот danitta » 07 Дек 2009, 20:24

Много благодаря за отговорите по същество!
Приятна вечер!
danitta
Нов потребител

Мнениеот exhatoh » 06 Яну 2010, 17:52

Само един момент да допълня - при регистрацията на собствеността в ОСЗ извадете си и един препис от Решението с което възстановена собствеността ! Даже ако имате възможност снабдете се дори с удостоверенията за наследници на базата на които е извършена делбата или техни копия, защото Нотариуса не пази такива документи ! Съвета ми ще ви е необходим особено ако имотите попадат в РС - Кнежа или подобен !!!
Не е голям разход, но може да ви спести излишни главоболия, пък така или иначе е хубаво да си регистрирате собствеността и да си имате документи от къде е дошла !
exhatoh
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба