начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Съкращение...

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Съкращение...

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 15:46

gabbby написа:Имам свидетели, в същия ден по същия начин беше освободен и друг човек.
Днес, когато отидох да дооформят документите ми, те твърдяха, че това е бил по добрия вариант, отколкото да ме уволнят дисциплинарно...
И все пак, подписала съм..ако заведа дело ще твърдя, че не съм искала на напускам, не мисля как работодателят ми би излъгал, че не ме е освободил той.
Разбирам, че е много трудно, но ако аз наистина съм напуснала по мое съгласие, нямаше да искам да стигам до дело.

На практика и документално,вие сте напуснали по свое желание и съгласие на работодателя или обратно едната страна предлага другата приема без възражение.Казвате свидетели тези хора присъстваха ли пряко на вашето подписване и разговора около него,ако не те не са свидетели,практиката на хипермаркетите в тези случаи е да се водять разговорите насаме т.е "жертвата" и служителите от администрацията други "другари по неволя " не присъстват,предполагам,че случея е точно такъв.И да могат след ,като бъде отхвърлен вашия иск да бъде направен насрещен заклевета и оронване престижа на фирмата....така,че ако нямате свидетели пряко на събитията не се захващайте,ако имате търсете адвокат и действайте смело.....въпреги,че тогава пак шанса няма да е голям,защото и те ако са освободени може да се тълкува като един вид отмъщение..изобщо в този случай нещата са заплетени.
ivens
Младши потребител

Мнениеот gabbby » 04 Дек 2009, 15:59

При съобщаването, че съм освободена бяхме управителя и прекия ми ръководител смяна в офиса му, след това излязохме и ми беше предоставена молбата за напускане, където бяхме 4 или 5 човека и аз ясно заявих, че не желая на подпиша, след поне 30 мин отказване ми бяха отправени заплахи, че няма да си тръгна от там докато не подпиша,тъйкато те не ме питали искам или не искам, а щом те така са решили аз съм длъжна да се съглася с тях, всичко това пред тези 4/5 човека.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 16:10

gabbby написа:При съобщаването, че съм освободена бяхме управителя и прекия ми ръководител смяна в офиса му, след това излязохме и ми беше предоставена молбата за напускане, където бяхме 4 или 5 човека и аз ясно заявих, че не желая на подпиша, след поне 30 мин отказване ми бяха отправени заплахи, че няма да си тръгна от там докато не подпиша,тъйкато те не ме питали искам или не искам, а щом те така са решили аз съм длъжна да се съглася с тях, всичко това пред тези 4/5 човека.

Кой бяха тези 4-5 човека сътрудници като вас или администрация?Може ли да бъдете сигурна в някой от тях,че ще свидетелства?Защото хората се страхуват,а думата съд звучи страшно.....във вашия случай опита даполучите възмездие се крепи само на свидетелските показания....
ivens
Младши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 16:12

gabbby написа:При съобщаването, че съм освободена бяхме управителя и прекия ми ръководител смяна в офиса му, след това излязохме и ми беше предоставена молбата за напускане, където бяхме 4 или 5 човека и аз ясно заявих, че не желая на подпиша, след поне 30 мин отказване ми бяха отправени заплахи, че няма да си тръгна от там докато не подпиша,тъйкато те не ме питали искам или не искам, а щом те така са решили аз съм длъжна да се съглася с тях, всичко това пред тези 4/5 човека.

Заплахите пед свидетелите ли бяха или само пред тесен крък от началници и администрация?Присъстващ на заплахите сигурна ли сте че ще свиделства,колкото повече свидетелски показания толкова по-добре!
ivens
Младши потребител

Мнениеот gabbby » 04 Дек 2009, 16:21

За двама от присъстващите мога да съм сигурна, те са също сътрудници като мен, другите са от администрацията, секретарката му, която също оказа голям натиск за подписването ми, останалите са сътрудници, но не в моя сектор и бяха там просто, защото си вършеха работата, но бяха там и чуха всичко, което се случи.За тях не мисля, че биха се застъпили за мен, тъйкато както казахте може би, няма да се чувстват сигурни да говорят.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 16:33

gabbby написа:За двама от присъстващите мога да съм сигурна, те са също сътрудници като мен, другите са от администрацията, секретарката му, която също оказа голям натиск за подписването ми, останалите са сътрудници, но не в моя сектор и бяха там просто, защото си вършеха работата, но бяха там и чуха всичко, което се случи.За тях не мисля, че биха се застъпили за мен, тъйкато както казахте може би, няма да се чувстват сигурни да говорят.

Да разбирам ли,че имате двама сигурни свидетели?И аконе е тайна в кой град се ситуирате извинете за сложния израз :oops: живеете имам в предвид и в този град ли е въпросния Кауфланд?Основния проблем е,че все пак сте подписали и то без особено мнение например.....може ли да ми кажете,защо подписахте?Уплашехте ли се?Какъв е мотива?При евентуален иск това трябва да се опиши,за да се "впечатли" съда поне да почне процедурата
ivens
Младши потребител

Мнениеот gabbby » 04 Дек 2009, 16:38

В град Русе живея там се намира и магазина.За свидетелите съм 99% сигурна, че биха ме подкрепили в думите ми.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот gabbby » 04 Дек 2009, 16:45

Не бях запозната, и въпреки всичко знам, че нищо не трява да се подписва без някой запознат.Затова и отказах, след което ми бяха отправени заплахите, всичко стана доста неочаквано, когато отидох там аз отидох с нагласата да работя, а не да бъда уволнена..бях разтроена и не осъзнавах какво всъщност става.Казах им, че ще проверя как стоят нещата, след което ще се върна и ако всичко е наред ще подпиша...но не, неможело така, това бяха думите им, и нямали време да ме чакат, трябвало да подпиша и това е, това че не съм съгласна за тях няма значение, те били предценили, че не съм си вършила работата и трява да напусна.Ако не съм подпишела, щели да ме уволнят дисциплинарно , което ще бъде много по лошо за мен, тъйкато това всеки следващ мой работодател щом видел нямало да иска да ме назначи и много други такива неща, от които може да се каже, че се оплаших, тъйкато наистина не съм запозната с законите в такива случай.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 16:53

gabbby написа:Не бях запозната, и въпреки всичко знам, че нищо не трява да се подписва без някой запознат.Затова и отказах, след което ми бяха отправени заплахите, всичко стана доста неочаквано, когато отидох там аз отидох с нагласата да работя, а не да бъда уволнена..бях разтроена и не осъзнавах какво всъщност става.Казах им, че ще проверя как стоят нещата, след което ще се върна и ако всичко е наред ще подпиша...но не, неможело така, това бяха думите им, и нямали време да ме чакат, трябвало да подпиша и това е, това че не съм съгласна за тях няма значение, те били предценили, че не съм си вършила работата и трява да напусна.Ако не съм подпишела, щели да ме уволнят дисциплинарно , което ще бъде много по лошо за мен, тъйкато това всеки следващ мой работодател щом видел нямало да иска да ме назначи и много други такива неща, от които може да се каже, че се оплаших, тъйкато наистина не съм запозната с законите в такива случай.

Нямаше да виуволнят дисциплинарно.....да ви уволнят дисциплинарно е много рискован вариант за работодателя,доказателствата за дисциплинарно уволнение трябва да са железни,доказателствата "за несправяне с работата" трябва да са сериозни,първота място където ще падне уволнението ви е Инспекцията по труда,а в съда ще спечелите почти 70% гаранция,затова са ви пекли на бавен огън да потпишите,не трябва да се плашите от нищо и знайте,че Кодекса на труда защитава работника а не работодателя......не могат да ви принудят на нищо което не желаете.....ако имате двама свидетели свържете се с адвокат и опитайте да докажете афект и принуда.....желая ви успех!!!!
ivens
Младши потребител

Мнениеот gabbby » 04 Дек 2009, 17:00

Да, но това тогава не го знаех, ясно ми е, че те винаги ще намерят за какво да се хванат, за да докажат, че някъде съм сбъркала, но аз за себе си мога да гарантирам, че съм спазвала задълженията си.
В понеделник, ще потърся адвокат и ще се надявам всичко да свърши в моя полза, тъйкато наистина не беше справедливо.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот gabbby » 04 Дек 2009, 17:10

Благодаря Ви, че отделихте време да ми кажете всички тези неща, след като говоря с адвокат и ако има някаква развръзка ще пиша какви са разултатите.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот hristo_kacharov » 04 Дек 2009, 17:23

ivens написа:
gabbby написа:Ако все пак се обърна към адовокат, мисли те ли, че управителят ми би отрекал, че той ме е съкратил, нали аз не съм искала да напускам.

Чуйте ме добре,аз съм юрист с почти 7 години стаж от ,които 6 в областа на трудовото право ,като юристконсулт .....щом сте подписали собственоръчно,без особено мнение и най-вечесте подписали изобщо и то по взаимно съгласие сте си виновна сама.....дори да се стигне до дело графологическата експертиза ще докаже,че подписа е ваш,бъдете сигорни,че никой от администрацията в Кауфланд няма да свидетелства във ваша полза,а и изобщо няма да се стигне до съд,процедурата е такава,че на вашия иск трябва да се даде писмин отговор в 30 дневен срок от връчването му на ответника,отговора ще се базира основно на няколко пункта,не сте трудоустроена,т.е не трябва разрешение от Инспекцията по труда съгласно чл.333 от КТ,подписали сте ,че напускате по взаимно съгласия и притенциите до тук....свидетели,че ви е оказван психологически натиск практически няма.....адвоката ще ви ошмули и след това ще каже"ами опитахме" така,че за съжеление използва се незнанието на хората и се прикратява трудовото правоотношение по този начин.....няма да си кривя душата и аз съм го правел като юристконсулт.....просто отделям професионалното от личното,като като юристконсулт се налагаше да бъда лицемерен и измамен,като човек се възмущавах от себе си .Практиката приложена при вас е прилагат и в МЕТРО и в ПРактикер.....възползват се от това,че хората в голямата си часть не си знаят правата и си правят некоректна кадрова политика.....

Моля Ви, поне се научете да пишете длъжността си правилно. Пише се юрисконсулт, а не юрисТконсулт. Смешно е!
hristo_kacharov
Нов потребител

Мнениеот julsy » 05 Дек 2009, 21:33

Ако мога да помогна с нещо-независимо с какво-съвети,връзка с инспекцията по труда в София,съм насреща.Пиши ми на имейл:PetqGeorgieva@email.bg
julsy
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 06 Дек 2009, 13:09

Дам ... поредният останал без пари, който иска ако може да докопа нялой лев от някоя голяма фирма ... Напускат щото им се струват малко парите и после се чудят как да докопат някой лев ...

И само м/у др. - дори и да е вярно всичко това, което е разказано, дори и да се намерят въпросните свидетели, които да потвърдят горния разказ - никакъв шанс да се отмени уволнението /няма да обяснявам защо .../. И съответно, след като питащата загуби делото, ще има да дава една кола с пари на работодателя си + ако той заведе после на свой ред дело ... абе едно 3-4хил може да се съберат общо да дължи ;) ...

Успех все пак ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gabbby » 06 Дек 2009, 13:20

Само ще кажа, че си с голяма грешка..аз ако исках да докопам нещо..щях да го направя много преди това, искам само този управител да си получи заслуженото, тъйкато всичко, което стана е нестраведливо, и дори да залужавам уволнението си, не беше това начина...В едната година, която работех там, не съм имала нито едно оплакване..било то от админицтрация или клиенти, и вярно не съм била съвършенна, но все пак съм се стараела да бъда добър служител.
Няма какво да обяснявам повече..всеки си има лично мнение, щом твоето е такова..не виждам смисъл да те обеждавам в обратното.
gabbby
Младши потребител

Мнениеот mony1003 » 06 Дек 2009, 14:40

Откъде такъв негативизъм у вас инспекторе?
Аз съм пряк свидетел на подобни постъпки от "работодатели" под същия знаменател.Подпиши по взаимно съгласие,че е по-добре за теб.И хората го правят,в крайна сметка не учим кодекса на труда в училище....вярвайте ми никой от потърпевшите не е искал да изсмуква пари от псевдо работодатели ,просто ,когато срещу теб се процедира некоректно,по добре ли е да замълчиш?
mony1003
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Дек 2009, 11:32

Има една приказка: "Като ти дават - вземай, като те гонят - бягай!"
От там нататък нещата опират до нахалство и наглост ...
Никой не може да ме убеди, че ако е "печен" ще го изритат като мръсно коте ... Ако не те искат - все ще се разберете някак да не стават скандали и да устройва и двете страни ... За мен няма значение причината - като не те искат вече на тая работа - отиваш си ... никой работодател не би искал проблеми и ако отсреща човекът не е някакъв идиот, винаги ще се стигне до компромис ;)
Не мога да разбера хората, които като не ги искат, пак се натискат ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот julsy » 08 Дек 2009, 16:17

Само едно нещо не ми стана ясно в цялата схема-предизвестието.
Като те гонят-бягаш,това е ясно.Всеки уважаващ себе си човек не би натрапвал присъствието си някъде,където му е заявено,че не е желан.
От днес за утре обаче не можеш да уволняваш хората-при стандартен трудов договор,има една важна клауза за едномесечното предизвестие,в която пише,че която и от страните да реши да прекрати договора (независимо дали работодателя или служителя),е длъжна да обяви това един месец по-рано.Ако наруши тази клауза,следва да плати обезщетение в размер на една месечна заплата.
Много работодатели се опитват по всякакъв начин да нарушат тази клауза,и успяват.Както е станало в случая-принудили са момичето да подпише,че напуска доброволно,защото в този случай отпада вариантът работодателя да плаща за неспазено едномесечно предупреждение.
Ако смятате,че реплики от сорта "Няма да излезеш,докато не подпишеш това",са нещо нормално.... :).Това е по-тежко престъпление,което вече си има съответно наказание в НК,нарича се "Изнудване".
Лично аз предлагам тази клауза в трудовите договори директно да изчезне.Няма смисъл от закон,който не се спазва.Няма абсолютно никакъв смисъл от клауза,която съществува само на хартия и,която е основание за работодателите да се превръщат в изнудвачи,а служителите-в хора с потъпкани права...
julsy
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 08 Дек 2009, 23:28

В тази връзка един въпрос: Едно дърво като падне и няма кой да го чуе, тогава то вдига ли шум? ... ако разбирате метафората ;) ... и така - когато не оставяш следи, тогава можеш да правиш всичко /дори и незаконното/ ;) ... останалото е хленчене ... все едно да взема да съжалявам стотиците жертви на телефонни измами - като има кой да се връзва ... и като има хора, които не си знаят правата и не знаят как да реагират адекватно на дадена ситуация - не бих ги съжалявал ... за мен не е виновен изнудвачът, а изнудваният ако се поддаде ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mony1003 » 08 Дек 2009, 23:41

В тази връзка инспекторе,вие адвокат ли сте?Питам съвсем сериозно защото искам да доида при вас първо за консултация и след това/ако имате време и желание разбира се/да ви наема и по дело....
mony1003
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Трудово право