начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

какво мога да направя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какво мога да направя?

Мнениеот yaaan » 02 Дек 2009, 17:04

миналата година бях по майчинство и се върнах на работа на 1-ви октомври 2008г., дечко тогава беше на 1г.и 9м., до 2г. на детето съм получавала освен заплатата и 50-те % майчинство, и за цялата минала година всеки месец съм получавала една и съща заплата, днес счетоводителката ми каза, че като съм се върнала от майчинство миналата година съм била подписала допълнителено трудово споразумение за по-висока заплата и ми направи забележка защо не съм ги уведомила навреме, аз лично нямам такива спомени да съм подписвала допълнително споразумение, а и ако съм го подписала би трябвало да имам и аз копие от него, а и принципно подобни документи си ги пазя, но при мен го няма. Касиерката ми е изчислила разликата в парите от октомври 2008 до сега и бяха ми включени към ноемврийската заплата. Тъй като последния месец-два имаше преместване на фирмата в нова сграда, предполагам, че при местенето и пренареждането на папките отново, се е появил и този документ. Става въпрос за около 5%-но увеличение на заплатата от октомври 2008, което го получавам на куп за 1 година назад. През тзи година съм ползвала и болнични за дете. Въпросът ми е дали фирмата не ми дължи допълнителни общетения за забавянето на тези пари с цяла година, има ли някакви санкции за нея? (Сега отново съм бременна с термин края на март 2010г, ако това има значение, и мислех вече да излизам в болнични).
Да допълня, че разбрах за случилото се след като ноемврийската ми заплата беше преведена по сметката ми.
yaaan
Нов потребител

Re: какво мога да направя?

Мнениеот sunrise » 02 Дек 2009, 17:12

yaaan написа:миналата година бях по майчинство и се върнах на работа на 1-ви октомври 2008г., дечко тогава беше на 1г.и 9м., до 2г. на детето съм получавала освен заплатата и 50-те % майчинство, и за цялата минала година всеки месец съм получавала една и съща заплата, днес счетоводителката ми каза, че като съм се върнала от майчинство миналата година съм била подписала допълнителено трудово споразумение за по-висока заплата и ми направи забележка защо не съм ги уведомила навреме, аз лично нямам такива спомени да съм подписвала допълнително споразумение, а и ако съм го подписала би трябвало да имам и аз копие от него, а и принципно подобни документи си ги пазя, но при мен го няма. Касиерката ми е изчислила разликата в парите от октомври 2008 до сега и бяха ми включени към ноемврийската заплата. Тъй като последния месец-два имаше преместване на фирмата в нова сграда, предполагам, че при местенето и пренареждането на папките отново, се е появил и този документ. Става въпрос за около 5%-но увеличение на заплатата от октомври 2008, което го получавам на куп за 1 година назад. През тзи година съм ползвала и болнични за дете. Въпросът ми е дали фирмата не ми дължи допълнителни общетения за забавянето на тези пари с цяла година, има ли някакви санкции за нея? (Сега отново съм бременна с термин края на март 2010г, ако това има значение, и мислех вече да излизам в болнични).
Да допълня, че разбрах за случилото се след като ноемврийската ми заплата беше преведена по сметката ми.

Този документ, дето се е появил носи ли Вашия подпис?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот yaaan » 02 Дек 2009, 17:27

sunrise написа:Този документ, дето се е появил носи ли Вашия подпис?

Още не съм го видяла документа лично, и по-точно появилото се копие при касиерката. Утре ще поискам да го погледна.
yaaan
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 03 Дек 2009, 10:36

Ами Вие не знаете какво сте подписали, а ще искате да Ви обезщетят.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 10:56

Не виждам какъв е проблемът щом става дума за увеличение на работната заплата. Като ти представят допълнителното споразумение го огледай добре да не би да има някакви други клаузи освен увеличението на работната заплата. Аз смятам, че става дума за увеличение на заплатите на целия персонал и понеже си била в болнични са те забравили и сега, когато си се върнала са се усетли, че всъщност и твоята заплата трябва да бъде увеличена с 5%. Виждал съм и други подобни случаи.
Единственото нещо, което можеш да искаш е лихвите по забавянето на плащането. Единствения начин да си ги събереш е по съдебен ред, което е свързано с много нерви, време и разправии и не си заслужава за такава дребна сума.
Можеш да се сезираш и Инспекцията по труда, но не те съветвам да го правиш, защото ако открият нарушения на трудовото законодателство ще им съставят акт, но за да си търсиш лихвите пак ще трябва да минеш през съда.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот yaaan » 03 Дек 2009, 16:30

От фирмата ми казват, че това допълнително споразумение за увеличение съм го подписала октомври 2008г., когато съм се върнала от майчинство, но реално от тогава до сега (повече от 1г) съм била на по-ниска заплата. Сега касиерката ми е изчислила разликата в заплатата от тогава и са ми я изплатили сега със ноемврийската заплата. Предполагам, че сега при преместването на фирмата на новото място се е появил въпросния документ. Поисках днес от касиерката да го погледна, но тя не можа да го открие. Имах чувството, че го крие и не искаше до го видя. Аз лично не помня да съм подписвала такова споразумение, ако го бях подписала преди година веднага щях да съобщя в счетоводството, че имам такъв документ за увеличение, а месечната ми заплата не е актуализирана. А и обикновенно при подписването на каквито и да е документи винаги изисквам по едно копие и за мен. Незнам вече какаво да си мисля.
yaaan
Нов потребител

Назад към Трудово право