начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Масово напускане на над 150 души!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Масово напускане на над 150 души!

Мнениеот flyhouse » 30 Ное 2009, 20:16

Здравейте.
Имам един неприятен казус. Работих в една доста голяма фирма, която практически фалира няколко дни след като я напуснах и не ми изплатиха последните възнаграждения. За това сезирах ГИТ.
Обаче, останалите 150 човека които работят там, също не са си получили в последните 2 месеца заплати и сега ги карат масово да напускат на основание чл. 327 ал.2- за неплащане на заплати.
Въпросът ми е- тези хора после могат ли да получат обезщетения както е при съкращаване, или няма да могат?
По какъв ред може да си получиме поне последните заплати при един фалит и ликвидация на дружеството? В какви случаи и в какъв размер могат тези заплати да ни се изплатят от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците(ако така се казваше)?
Много ще съм благодарен за отговори, в близките дни ще събера бившите ми колеги и ще си потърсиме адвокат, но ми трябва да знам тази информация сега, за да ги посъветвам как да постъпят при напускане.
flyhouse
Младши потребител

Re: Масово напускане на над 150 души!

Мнениеот planinaot » 02 Дек 2009, 18:51

flyhouse написа:Здравейте.
Имам един неприятен казус. Работих в една доста голяма фирма, която практически фалира няколко дни след като я напуснах и не ми изплатиха последните възнаграждения. За това сезирах ГИТ.
Обаче, останалите 150 човека които работят там, също не са си получили в последните 2 месеца заплати и сега ги карат масово да напускат на основание чл. 327 ал.2- за неплащане на заплати.
Въпросът ми е- тези хора после могат ли да получат обезщетения както е при съкращаване, или няма да могат?
По какъв ред може да си получиме поне последните заплати при един фалит и ликвидация на дружеството? В какви случаи и в какъв размер могат тези заплати да ни се изплатят от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците(ако така се казваше)?
Много ще съм благодарен за отговори, в близките дни ще събера бившите ми колеги и ще си потърсиме адвокат, но ми трябва да знам тази информация сега, за да ги посъветвам как да постъпят при напускане.

Напускането по чл.327,ал.2 КТ не е във Ваш интерес. След като предприятието е във фалит нека прекратят правоотношенията ви на основание чл.328,ал.1,т.1 (при закриване на предприятието). Така освен, че ще трябва да ви дадат 1-месечно предизвестие, което ако не бъде спазено трябва да е изплати, ще трябва да Ви дадат и обезщетение в размер на 1 брутно трудово възнаграждение за оставане без работа въз основа на чл.222,ал.1 КТ.
Ако фирмата е фалирала ще можете да си търсите правата си по съдебен ред и да се наредите на опашката от кредитори. Имайте предвид, че исковете по вземания от трудови правоотношения се ползват с предимство и се нареждате веднага след кредиторите, които се ползват с обезпечения върху движимото и недвижимото имущество на фирмата.
Трябва да внимавате дали фирмата няма да бъде погълната от друга фирма. Ако това се случи, то тогава трудовото Ви правоотношение се запазва с фирмата правоприемник по силата на чл. 123 КТ.
Ако фирмата премине към процедура по несъстоятелност трябва да изисквате информация от Вашия работодател затова кой е началният момент, от който е обявена несъстоятелността. Ако отказва да даде информация трябва регулярно да проверявате Търговския регистър в Агенцията по вписванията.

КАНДИДАТСТВАНЕ ПРЕД ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ"
ВАЖНО - За да кандидаствате пред Фонд Гарантирани вземания работодателят Ви трябва да е в открита процедура по несъстоятелнст, а не завършила процедура по несъстоятелност.
Трябва да подадете молба-декларация до ТП на НОИ по седалище на работодателя в 30-дневен срок от датата на вписването на съдебното решение за несъстоятелност на работодателя в Търговския регистър. Гарантираното вземане е в размер на 3 начислени, но неизплатени работни заплати. Максималният месечен размер на гарантираните вземания е 660 лева.
planinaot
Младши потребител

Назад към Трудово право