начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Подаване на молба за освобождаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подаване на молба за освобождаване

Мнениеот usera » 30 Ное 2009, 21:37

Здравейте,
Очертава се да си подам молба за напускане. Управителят и счетоводството на фирмата се намират в друг град, като в нашия град има офис където е и местоработата ми. Не съм сигурен дали ако си пусна молбата по куриер дали ще ми бъде заведена нормално. Как се процедира в такъв случай? Не ми изнася да ходя до другия град, защото е доста далеч. Искам да съм сигурен че молбата ми е заведена и има входящ номер. Освен това мисля и да напусна по чл.272 т.2 от КТ
и искам да попитам ако евентуално не ми бъдат изплатени дължимите заплати, обезщетения и се наложи да заведа дело в кой град трябва да бъде?
usera
Младши потребител

Re: Подаване на молба за освобождаване

Мнениеот inspectora » 30 Ное 2009, 21:51

Чл. 272. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за: 2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
???
inspectora
Активен потребител

Мнениеот usera » 30 Ное 2009, 22:14

Това е полезно. Благодаря ! Но не отговаря на въпросите ми....
usera
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 30 Ное 2009, 22:24

usera написа:Това е полезно. Благодаря ! Но не отговаря на въпросите ми....

Това е въпрос :lol: :lol: :lol:
Написали сте, че искате да напускате по този текст :roll:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот usera » 01 Дек 2009, 08:48

Въпросите ми са как се подава молбата при положение, че счетоводството и управителя са в друг град. И евентуално ако се стигне до съд /не мисля че ще се наложи но все пак.../ къде трябва да се заведе делото?
Няма значение с какъв текст ще ми бъде молбата, важно е да зная, че е заведена нормално ! Нали като я напиша с този текст и я дам на тукашния си началник и спра да ходя на на работа има вероятност да я затрият и да ме уволнят дисиплинарно, щото не съм ходил на работа.
usera
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2009, 09:58

Вие четете ли какво пиша?
Хайде със здраве като не знаете какво искате ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 01 Дек 2009, 10:40

usera, колегата Ви попита с оглед на "основанието" което посочвате като причина за напускане. Но явно не ви се отговаря на нашите въпроси. Грубичко и невъзпитано...
В такъв случай отговорът на вашия въпрос как да подадете молба (или какъвто и да е документ) в друг град: в 2 екземпляра, по пощата, с обратна разписка, върху която от личен опит Ви съветвам да отбележите какво е съдържанието. В молбата или предизвестието може да поискате да Ви бъде върнат втория екземпляр с входящ номер, а дали ще го направи работодателят е друг въпрос. Обратната разписка е доказателството Ви ще на еди коя си дата сте изпратили и е получено предизвестието и от тогава тече.
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот usera » 01 Дек 2009, 18:49

Здравейте,
Извинявам се на всички които си мислят че съм груб! Вероятно не съм се ориентирал правилно , но сега съм подложен на стрес... знаете как е преди напускане от работа.
То и въпросите ми са били излишни, защото ме изпревариха и ми връчиха предизвестие за освобождаване по чл. 328 така, и аз смятам да си тръгна по нормалния начин. Имам само един въпрос- шефа ми предлага да си взема платения отпуск докато ми тече предизвестието- въпросът ми е може ли да ме задължи, или мога и да не излизам отпуск, съответно да ми бъде заплатен след напускането?
usera
Младши потребител

Мнениеот marto_danielov » 01 Дек 2009, 19:25

Съветвам ви да си вземете болничен/така ще изтече и предизвестието, без да ползвате отпуска си :cry: /, иначе работодателят може да ви задължи да си вземете отпуска в дни, а не като обезщетение по чл.224 от КТ. Успех!
marto_danielov
Младши потребител

Мнениеот usera » 01 Дек 2009, 20:57

Благодаря ! И аз си мислех че мога да направя така, само се чудех дали мога да изляза в болничен по време на отпуск. В смисъл прекратява ли се отпуска или трябва да се "разболея" преди да изляза в отпуск?
То при тез нерви взех да вдигам кръвното и без туй, ама това е друга тема.
Добавено- от форума разбрах, че може. Отпуска се прекъсва. Благодаря на всички за съветите !
usera
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2009, 21:34

Ох как ги обичам тея дето "си вземат болничен" ... Колко доктори "изгоряха" покрай тях ... :twisted:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот usera » 02 Дек 2009, 00:05

Охх, ако знаеш как ми разбрицаха здравето бившите началници..... Изобщо няма да е симулативен болничния ! Както и да е. Аз няма да казвам на доктора, че ми трябва болничен за случая. Просто ще му кажа да ми измери кръвното.... а то как се е вдигнало напоследък, направо не знам как не съм изпушил още. Но както казах, това е друга тема !
usera
Младши потребител

Мнениеот planinaot » 02 Дек 2009, 10:18

usera написа:Здравейте,
Извинявам се на всички които си мислят че съм груб! Вероятно не съм се ориентирал правилно , но сега съм подложен на стрес... знаете как е преди напускане от работа.
То и въпросите ми са били излишни, защото ме изпревариха и ми връчиха предизвестие за освобождаване по чл. 328 така, и аз смятам да си тръгна по нормалния начин. Имам само един въпрос- шефа ми предлага да си взема платения отпуск докато ми тече предизвестието- въпросът ми е може ли да ме задължи, или мога и да не излизам отпуск, съответно да ми бъде заплатен след напускането?

Здравей.
Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск и без съгласието на работника при наличието на 3 хипотези:
- по време на престой на предприятието за повече от 5 работни дни
- при ползване на отпуска едновременно от всички в предприятието или в звеното, в което работи
- след покана от работодателя работникът не е посикал отпуска си до края на календарната година
Така като гледам в твоя случай нито една от изброените хипотези не е налице. Евентуално работодателят би могъл да се дърли за третата хипотеза, но тук зависи вече кога точно ти е връчено предизвестието и кога изтича.
Докато си в отпуск или болнични предизвестието продължава да тече. Ако не си ползваш отпуска ще трябва да ти бъде изплатен.
Два отпуска едновременно не могат да се ползват. Затова ако излезеш в отпуск по болнични, то не може да си и в платен отпуск.
Инай предвид, че ако правоотношението ти е прекратено по чл. 328,ал.1,т.1,2,3,4,7,8 имаш право в 1-месечен срок след прекратяване на правоотношението да искаш от работодателя обезщетение за оставане без работа, равняващо се на 1 брутна заплата по чл.222,ал.1 от Кодекса на труда. За доказателство, че не си започнал работа е достатъчно да му представиш трудовата си книжка.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот usera » 02 Дек 2009, 18:44

planinaot написа: Инай предвид, че ако правоотношението ти е прекратено по чл. 328,ал.1,т.1,2,3,4,7,8 имаш право в 1-месечен срок след прекратяване на правоотношението да искаш от работодателя обезщетение за оставане без работа, равняващо се на 1 брутна заплата по чл.222,ал.1 от Кодекса на труда. За доказателство, че не си започнал работа е достатъчно да му представиш трудовата си книжка.

Здравей. Това дето го пишеш наистина ли е така? /извинявай, че се съмнявам, но наистина ми изглежда твърде хубаво за да е истина, пък и съм съкратен по 328, ал. 1 т.3/. Ако е сигурно, може ли да ми кажеш какъв е редът за искане на това обезщетение. Благодаря предварително!
А иначе изглежда ще се разделим по нормалния начин с работодателя си и даже вече не мисля да излизам в болничен, освен ако не се разболея наистина, но щом ми се полага това обезщетение защо да не си го получа :wink:
usera
Младши потребител

Мнениеот planinaot » 03 Дек 2009, 11:07

Щом си уволнен по чл.328, ал.1, т.3 от Кодекса на труда имаш право на обезщетение поради оставане без работа. Обезщетението е по чл.222,ал.1 КТ и е в размер на едно брутно трудово възнаграждение.
Достатъчно е след като е изтекъл 1 месец от уволнението и ти не си си намерил друга работа да подадеш молба до фирмата, в която си работил, и да поискаш обезщетението по чл.222,ал.1 КТ. Като доказателство е достатъчно да представиш трудовата си книжка, в която да не фигурират данни, че си започнал работа на друго място.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот usera » 05 Яну 2010, 09:53

Здравейте,
Честита Нова Година на всички!
Сагата приключи. Аз съм съкратен по чл.328 , ал.1, т.3. Но както се казва нова година нов късмет- намерих си нова работа :D . По силата на чл.222,ал.1 КТ обаче мога да искам обезщетение от предишния си работодател за разликата от възнаграждението, тъй като сега съм назначен на по-ниска заплата. Въпросът ми е каква точно цифра да пиша в молбата? Разликата между брутните възнаграждения ли ми дължат? Питам, защото това не е обяснено в КТ и се съмнявам, че ако не напиша точна молба, ще имат причина да ми откажат цялата сума.
Благодаря!
usera
Младши потребител

Мнениеот annastil » 18 Яну 2010, 18:46

Здравейте!
Искам да се консултирам по следния проблем:Работодателката ни не ни е изплащала заплати 4 месеца ,като принудително ни държи в отпуск,по нейните думи-платен/даваме дежурства по график/.Искам да подам заявление за напускане-по кой чл. да е,така че да не загубя дължимите заплати и в какъв срок трябва да ги получа?Освен записаното в безсрочния трудов договор възнаграждение,тя ни беше обещала и допълнителна сума-може ли да претендираме и за нея в колективен иск?Каква лихва и какъв отпуск ни дължи работодателката?Как да подам заявлението си,така,че после да не бъде оспорвано/с обратна разписка/?БЛАГОДАРЯ!
annastil
Нов потребител

Назад към Трудово право