- Дата и час: 25 Ное 2024, 20:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Основна и брутна заплата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Основна и брутна заплата
Добър ден! Имам следното питане-съкратен съм по член 328т.3 без предизвестие.Знам,че ми се полага обезщетение от 1 брутна заплата за това ,че нямам предизвестие от фирмата.Освен това ако не започна работа и следващия месец още една брутна заплата.Та мисълта ми е,че по договор се водя на 500лв. основна а брутната ми заплата за последния месец е 1200лв.Как се доказва брутна заплата без да имам фиш понеже парите ми ги превеждат по банков път.Носят се слухове че ще си измият ръцете с основна заплата а разликата си е 700лв.Х 2= 1400лв.Сумата никак не е малка и ако стане така къде мога да си търся правата?
- ordeto
- Младши потребител
Re: Основна и брутна заплата
А тази брутната легално ли я получавате:с внесени осигуровки и удържани данъци?
- sunrise
- Активен потребител
тази брутна заплата,която очакваш се облага с данък.
- cvetelina_m
- Нов потребител
Ако действително си получил брутна работна заплата по банков път не е трудно да се докаже, дори с извлечение от банковата ти сметка кой, кога и на какво основание е направил превода. Освен това и плащанията би следвало да са вече осчетоводени, осигуровките- внесени.
- Julyan
- Потребител
След като сте сключили трудов договор за сумата от 500 лева и сте осигурявани на тази сума, то доказването на по-високо търудово възнаграждение е изключително трудно.
Ако работодателят ви изплати 2 обезщетения за по 500 лева ще трябва да го съдите и там е въпрос на преценка на съда дали ще приеме банковия превод като доказателство. За мен лично е много по-вероятно подобен иск да не бъде уважен.
Ако работодателят ви изплати 2 обезщетения за по 500 лева ще трябва да го съдите и там е въпрос на преценка на съда дали ще приеме банковия превод като доказателство. За мен лично е много по-вероятно подобен иск да не бъде уважен.
- planinaot
- Младши потребител
Е, аз поне до тук не знам със сигурност колко е изплатената брутна и ако действително такава е изплатена, то началната договорена ще да е без особено значение.
Очаквам авторът да поясни във връзка с въпросите.
Очаквам авторът да поясни във връзка с въпросите.
- Julyan
- Потребител
Благодаря за вниманието!Заплатата ми без данъци за последните 4 месеца варира между 1540 и 2100.Чисто съм получавал 1250-1630лв.Всичко това е законно и го има в база данни на НОИ и в ОББ.Това се формира от основна 500+заработки+работни дни и т.н.Както писах по горе нямам фишове и при евентуален спор незнам какви документи се признават.Чакам след 5-6.12.09г. превод и искам да знам ако получа основната си заплата вместо брутната какво мога да предприема?
Последна промяна ordeto на 02 Дек 2009, 21:07, променена общо 1 път
- ordeto
- Младши потребител
ordeto написа:Как се доказва брутна заплата без да имам фиш понеже парите ми ги превеждат по банков път.
Няма значение, че плащането е станало по банков път. Работодателят е длъжен да Ви издаде извлечение от ведомостта (фиш):
Кодекс на труда
Задължение на работодателя за начисление и плащане на трудово възнаграждение
Чл. 128. Работодателят е длъжен в установените срокове:
1. да начислява във ведомости за заплати трудовите възнаграждения на работниците и служителите за положения от тях труд;
2. да плаща уговореното трудово възнаграждение за извършената работа;
3. да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения.
Брутно трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията
Чл. 228. (1) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.
(2) Размерите на обезщетенията по чл. 215, 218, 222 и 225 се прилагат, доколкото в акт на Министерския съвет, в колективен трудов договор или в трудовия договор не са предвидени по-големи размери.
И двете обезщетения - както за неспазено предизвестие, така и за оставане без работа до 1 месец, се облагат както с данък, така и с осигурителни вноски.
- Bianca
- Младши потребител
И двете обезщетения - както за неспазено предизвестие, така и за оставане без работа до 1 месец, се облагат както с данък, така и с осигурителни вноски.[/quote]
Мерси за отговора и обяснението-тук въпроса ми е какво да очаквам 420лв.или 1250лв.
Мерси за отговора и обяснението-тук въпроса ми е какво да очаквам 420лв.или 1250лв.
- ordeto
- Младши потребител
ordeto написа:Заплатата ми без данъци за последните 4 месеца варира между 1540 и 2100.Чисто съм получавал 1250-1630лв.
Няма значение как варира заплатата Ви през последните 4 месеца. Важно е каква е тя за последния месец преди прекратяване на договора. Чистата сума за последния месец може да Ви ориентира каква ще бъде и чистата сума на обезщетението (брутна заплата минус осигуровки минус данък). Основната заплата няма значение.
Първото дължимо обезщетение се начислява в първата следваща ведомост след прекратяване на договора. За да получите второто, след изтичане на едномесечния срок трябва да отправите писмено искане до работодателя, като го подкрепите с доказателства, че наистина сте останал без работа в този период. Ако сте започнал работа с по-ниска заплата, имате право на обезщетение за разликата.
- Bianca
- Младши потребител
Благодаря Bianca надявам се да сте права !
- ordeto
- Младши потребител
Bianca е права. Така е както казва.
Доказването, че след уволнението лицето не е започнало работа става с представяне пред работодателя на трудовата книжка, в която не трябва да фигурира информация, че лицето е започнало работа на друго място.
Това, че не ви издават фишове е леко обезпокоително, защото в крайна сметка може в някаква книга да се подписвате за по 2000 лева и наистина да ги вземате, но трудовия договор, който работодателят е представил и регистрирал пред НАП да е за 500 лева и реално да плаща осигуровки на тази сума
Но щом казваш, че реалните суми фигурират в регистрите на НОИ, няма от какво да се притесняваш. Ще си вземеш пълните обезщетения.
Доказването, че след уволнението лицето не е започнало работа става с представяне пред работодателя на трудовата книжка, в която не трябва да фигурира информация, че лицето е започнало работа на друго място.
Това, че не ви издават фишове е леко обезпокоително, защото в крайна сметка може в някаква книга да се подписвате за по 2000 лева и наистина да ги вземате, но трудовия договор, който работодателят е представил и регистрирал пред НАП да е за 500 лева и реално да плаща осигуровки на тази сума
Но щом казваш, че реалните суми фигурират в регистрите на НОИ, няма от какво да се притесняваш. Ще си вземеш пълните обезщетения.
- planinaot
- Младши потребител
Откъде разбрахте, че в НОИ се осигурявате на реалните суми?
Ако имате такъв документ, това ще Ви ползва и като доказателство, ако работодателят реше да си спести пари.
Ако имате такъв документ, това ще Ви ползва и като доказателство, ако работодателят реше да си спести пари.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Откъде разбрахте, че в НОИ се осигурявате на реалните суми?
Благодаря на всички,които взеха отношение по моя въпрос!Информация за осигуровките ми съм ги принтирал от страницата на НОИ срещу ЕГН и ПИК.
След като получа превода ще пиша пак а сега желая хубав ден на всички !
- ordeto
- Младши потребител
Здравейте отново! Стана така както и очаквах! Още с първото обезщетение по чл.220 ме отрязаха! Не ми остава друго освен да тръгна по мъчителния и труден път да търся законните си права! След,като ми впишат нужното в ТК мисля да посетя ИТ и след това почвам да търся адвокат по трудово право. Ако някой от форума има интерес моля да пише на ЛС или на zanev@hotmail.com . Само за сведение сумата т.е. разликата от двете обезщетения (чл.220 и чл.222) е трицифрена.Желая хубав ден!
- ordeto
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|