- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отпуски
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отпуски
Имате право на отпуски за периода. Най-вероятно работодателят Ви ще откаже плащането. Ще Ви бъде необходима адвокатска помощ - да сезирайте Областна инспекция по труда или да си потърсите правата по съдебен път. Успех!
- sunshine_75
- Потребител
Има ли давностен срок, в който да си потърся правата за ползване на отпуските?
- harper
- Нов потребител
При прекратяване на трудовото правоотношение служителят има право на парично обезщетение за неизползувания платен годишен отпуск, пропроционално на времето, които му се признава за трудов стаж при работодателя, съгласно чл.224, ал.1 КТ. Според чл.176, ал.4 КТ той не губи правото си на отпуск, а оттам и правото да бъде обезщетен изцяло за пълния му неизползван размер след уволнението, независимо колко години е отлагано ползването му.
Друг е моментът, според мен, колко време след уволнението/напускането служителят може да претендира правата си по това обезщетение, аз смятам е отново е 3г. давностния срок.
Друг е моментът, според мен, колко време след уволнението/напускането служителят може да претендира правата си по това обезщетение, аз смятам е отново е 3г. давностния срок.
- havga
- Младши потребител
harper написа:Имам ли право на платен годишен отпуск след като съм възстановен на работа, след незаконно уволнение, за периода, в който не съм бил на работа? Благодаря предварително!
Категорично - НЕ! Нито на отпуск, нито на обезщетяването му за въпросния период.
- inspectora
- Активен потребител
А аз си мисля, че при такова уволнение и връщане на работа от съда освен начисляване на стаж за периода, получавап и заплатите. Логично е щом се води стаж значи и отпуск да се полага.
Инспекторе - в МВР толкова хора уволниха и после осъдиха министертвото - всеизвестен факт.
Инспекторе - в МВР толкова хора уволниха и после осъдиха министертвото - всеизвестен факт.
- nikiboy
- Потребител
nikiboy написа:А аз си мисля, че при такова уволнение и връщане на работа от съда освен начисляване на стаж за периода, получавап и заплатите. Логично е щом се води стаж значи и отпуск да се полага.
Тук се пита за обезщетение за неползван отпуск през периода м/у уволнението и възстановяването!!! Стажът върви през този период по силата на една законова фикция ... Заплати не се получават - получава се обезщетение за времето, през което работникът е останал без работа, но за не повече от 6 месеца.
Ето го "наглено" /съвсем грубо нанесено/:
01.01.2000 - увелнение
01.01.2001 - увеолнението признато за незаконно
периодът 01.01.2000-01.01.2001 - една година трудов стаж
периодът 01.01.2000-01.07.2000 /6 месеца/ - обезщетение
периодът 01.01.2000-01.01.2001 - една година трудов стаж НЕ СЕ ПОЛАГАТ 20 дни отпуска или обезщетение за неизползването му /евентуално ако пак имаме прекратяване на ТПО/
- inspectora
- Активен потребител
значи съм останал с грешно впечатление.
- nikiboy
- Потребител
Около този въпрос, който си задал има голяма неразбория и множество противоречиви мнения и становища.
Министерството на труда и социалната политика е излизало със становища, че лицето има право на отпуск за периода, през който е било незаконно уволнено. Има и съдебни становища в тази насока.
Сега обаче съдебната практика се ориентира в друга посока и съдът приема, че след като лицето не е работило през съответния период значи няма нужда и от почивка, която да му бъде давана, затова отхвърля подобни искове като неоснователни.
Министерството на труда и социалната политика е излизало със становища, че лицето има право на отпуск за периода, през който е било незаконно уволнено. Има и съдебни становища в тази насока.
Сега обаче съдебната практика се ориентира в друга посока и съдът приема, че след като лицето не е работило през съответния период значи няма нужда и от почивка, която да му бъде давана, затова отхвърля подобни искове като неоснователни.
- planinaot
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|