начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Обезщетение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение

Мнениеот harper » 26 Ное 2009, 21:16

През 01.2008 г. бях съкратен от работа. С решение на Великотърновския РС от 29.05.2008 г. уволнението ми беше признато за незаконно. Поради адвокатска грешка получих само една част (за 4 месеца) от полагащото ми се обезщетение (6 месеца). Имам ли право на останалата част и какъв е максималния давностен срок, в който мога да заведа съдебен иск? Благодаря предварително!
harper
Нов потребител

Re: Обезщетение

Мнениеот havga » 27 Ное 2009, 10:38

Не мисля, че е адвокатска грешка, към датата на постановяване на решението вие сте били без работа само 4 месеца, съдът няма как да ви присъди обезщетение за бъдещ период....
Колкото до това дали може да искате обезщетение за още два месеца, според мен няма пречка да се предяви нов иск за разликата до допустимите по закон 6 месеца обезщетение.
Добре би било да се изкажат и колеги с опит в трудовите спорове.
havga
Младши потребител

Re: Обезщетение

Мнениеот havga » 27 Ное 2009, 10:43

САмо да добавя за давностния срок. Той е определен в чл.358 от КТ. Според мен попадате в хипотезата на ал.1 т.3, а именно 3г., като давността тече от деня в който правото ви да получите обезщетението е станало изискуемо, т.е това ще бъде деня следващ този в който се навършват 6 месеца от деня, в който е прекратено незаконно трудовото ви правоотношение....
havga
Младши потребител

Назад към Трудово право