начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

В самоотлъчка ли съм??

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

В самоотлъчка ли съм??

Мнениеот jovelina » 25 Ное 2009, 15:07

Здравейте имам нужда от съвет за моя случай.
Миналата седмица работодателя устно ми заявява че местоработата ми е пред фалит без да ми връчи предизвестие по трудовия договор който имаме - безсрочен.Няколко дена по късно той затвори заведението и не ни е изплатил нито полагаемите заплати за 2 месеца нито ни предаде документите-трудова книжка и за прекратяване на тредовите взеаймоотношения.Каза че ще ни потърси и ще го направи но до момента не е станало това и при опит да да се свържем с него не отговоря на телефоните си.Сега ако уведомя Инспекцията по труда за всичко това и да това че без мое знание по време на болнични продължили няколко месеца той е променил работното време по договора на 4 часа и са паднали и незаплатени последните осигуровки.Без документите няма как да се регистрирам в Бюрото по Труда и да получа полагаемото си обезщетение след 1г. и 7 месеца при този работодател.Но какви права имам?Може ли той ако подам оплакване в Инспекцията да отмъсти като ме обяви в самоотлъчка без дадено писмено предизвестие за съкращение?И най -вече че същият работодател продължава дейноста на другото заведение със същия характер на работа?
jovelina
Нов потребител

Re: В самоотлъчка ли съм??

Мнениеот nnikksan » 25 Ное 2009, 17:43

Щом не ви връща трудовата книжка подайте жалба в Инспекцията по труда. Тогава ще ви върне кжижката. В Бюрото по труда/БТ/ се регистрирайте след като получите книжката си, за да може да си получите сумите които ви се полагат като безработно лице- няколко стотин лева . Ако работодателя не ви даде всички необходими документи - регистрирайте се в Бюрото по труда само с наличните документи с които разполагате. Има наредба на Министерсво на труда и социалната политика, която позволява да се регистрирате и без да имате всички необходими документи за регистрация в БТ.
nnikksan
Младши потребител

Назад към Трудово право