- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
прехвърляне на майчинство с цел избягване на съкращение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
прехвърляне на майчинство с цел избягване на съкращение
Има вероятност съпругът ми да бъде съкратен поради "кризата". Вмомента съм в майчинство,детето ми е на 5 месеца. Поради евентуална тежка семейна финансова криза, ще се наложи майчинството да го прехвърля на съпругът ми след 6 мес възраст на детето,но това може ли да стане ,ако го съкратят? Или евентуално,може ли в последния момент преди съкращение да обяви на работодателя си,че излиза в майчинство и в този случай има ли право работодателят да откаже и пак да го съкрати. Идеята ни е съпругът ми да взима високото майчинство до 1 годинка на детето(осигуряват го на високи доходи),а аз да се върна на работа. Може ли това да стане и какви документи са необходими. Втората година мога ли пак аз да си върна майчинството и да ми изплащат и 50-то % . малко е объркано питането ми,но ако се наложи,това ще е единственият вариант да оцелеем в тази криза. Моля за съвет!
- ninfil
- Нов потребител
Re: прехвърляне на майчинство с цел избягване на съкращение
ninfil написа:Има вероятност съпругът ми да бъде съкратен поради "кризата". Вмомента съм в майчинство,детето ми е на 5 месеца. Поради евентуална тежка семейна финансова криза, ще се наложи майчинството да го прехвърля на съпругът ми след 6 мес възраст на детето,но това може ли да стане ,ако го съкратят? Или евентуално,може ли в последния момент преди съкращение да обяви на работодателя си,че излиза в майчинство и в този случай има ли право работодателят да откаже и пак да го съкрати. Идеята ни е съпругът ми да взима високото майчинство до 1 годинка на детето(осигуряват го на високи доходи),а аз да се върна на работа. Може ли това да стане и какви документи са необходими. Втората година мога ли пак аз да си върна майчинството и да ми изплащат и 50-то % . малко е объркано питането ми,но ако се наложи,това ще е единственият вариант да оцелеем в тази криза. Моля за съвет!
Това, за което питате може да стане.
1. Необходимо е детето да е навършило 6 месеца.
2. Предварително съгласие на майката, че се отказва от правото да ползва отпуска си. Писменото съгласие на майката се връчва в предприятието, в което работи. Най - добре е обаче да бъде връчено и в предприятието, в което работи и съпругът й.
3. Бащата на детето трябва да подаде писмено заявление до работодателя си за ползване на отпуск по чл.163,ал.8 КТ и Декларация за ползване на отпуска по чл.163,ал.8, съгласно правилата на чл. 45б,ал.1 НРВПО (Наредба за работното време почивките и отпуските).Видът на Декларацията е посочен в Приложение 8 на НРВПО.Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. От този момент действа и пълната закрила по чл.333,ал.6 от Кодекса на труда, според която лицето ползващо отпуска по чл.163,ал.8 може да бъде уволнено само при закриване на предприятието.
4. Майката има право по всяко време да оттегли даденото от нея съгласие чрез Писмено заявление за оттегляне на съгласието до предприятието, в което работи.
5. След като изтече срокът на отпуската по чл.163 КТ ( за бременност и раждане ) имате право на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл.164 КТ. Правото на този отпуск е само и единствено Ваше без значение дали сте отстъпили правото си на отпуск по чл.163 КТ. Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст също може да се ползва от бащата след писменото разрешение на майката.
- planinaot
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|