начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Давност за "непотърсен" дарен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност за "непотърсен" дарен имот

Мнениеот gruiuf » 17 Ное 2009, 13:32

Здравейте!
Нашият казус е следният:Майка ми дарява етаж от къща и дворно мяста на сестра си.Година по-късно сестра и почина,като единствена наследница е нейната дъщеря (устната уговорк,когато майка ми направи дарението,беше да се оказва материална помощ на баба ми и дядо ми,но въпросната дъщеря живее извън България и от тогава изобщо не е идвала).Т.е. Имотът се води още на починалото лице (нито са плащани данъци,нито някой е обявил наследникът).
Въпросът ми е може ли по някакъв начин майка ми да си възвърне собствеността,и ако Да, бихте ли ми препоръчали адвокат,който се занимава в тази област?
Благодаря Ви предварително!
gruiuf
Младши потребител

Re: Давност за "непотърсен" дарен имот

Мнениеот nnikksan » 17 Ное 2009, 14:55

ами начина е следния : дъщерята на сестра й да дари имота на майка ви
nnikksan
Младши потребител

Мнениеот gruiuf » 17 Ное 2009, 17:28

Да, вярно,но тя не желае да го направи.
gruiuf
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2009, 17:36

А леля Ви правила ли е опит да убие майка Ви?
Хипотезите за разваляне на дарение са посочени в ЗЗД.
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:

а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;

б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и

в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.

Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Предварителният отказ от този иск е нищожен.

Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
sunrise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба