- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съкратена по чл.325, но изнудвана и заплашвана
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
съкратена по чл.325, но изнудвана и заплашвана
здравейте, моят случай е следният, на 23.08.2009 ми казаха че съм уволнена, работех в ресторант и няколко месеца изпълнявах длъжността сервитьор и управител, но никъде в трудовия договор не пише че съм била управител, собственика на фирмата и управителя отсъстваха и бяха на морето, през лятото ми пращаха суми на личната ми сметка, но не от тяхно име , а от името на съпругата на управителя, във трудовата ми книжка попълниха че трудовият договор е прекратен на 20.08.2009,т.е преди да ме уведомят, сега ме заплашват по телефона че ще ме съдят и че тези суми са били за заплати а аз съм ги откраднала, което не е така, сумите бяха за погасяване на техни лични заеми, внасяне на осигуровки и плащане на наем, също така твърдят че им липсват 3000лв от оборота, каквито не е имало, никога не съм подписвала и не съм виждала фиш за заплата, мога ли да успорвам че не съм получавала заплата ако се стигне до съд? имат ли право да ме обвиняват за тези неща? какво да правя?
- krisi871102
- Младши потребител
Re: съкратена по чл.325, но изнудвана и заплашвана
защо никой не ми помага?
- krisi871102
- Младши потребител
Колкото и да Ви звучи банално, потърсете спешно адвокат, повече от необходим Ви е. Пазете ли всички документи с които са Ви превеждани парите?
Срещу подпис ли изплащахте заплатите на служителите ?
Срещу подпис ли изплащахте заплатите на служителите ?
- sunrise
- Активен потребител
krisi871102 написа:защо никой не ми помага?
... защото това няма как да стане тук ...
... послушайте sunrise - просто си е сериозна работата ... и всичко зависи от документите, с които всичко това е удостоверявано по един или друг начин ...
- inspectora
- Активен потребител
парите ми бяха превеждани по банков път, никои от служителите никога не се е подписвал за взета заплата, даже и аз, никога не сме виждали фишове и не сме се подписвали и както работодателя може да каже че ми е платил така и аз мога да кажа че не съм получила пари, а за сумите превеждани по банков път имам всички документи изкарах си и подробна разпечатка кога са пратени имам и входящите разговори когато ми се е обадил да ми каже че ги е пратил и аз съм ги теглила веднага след това, въпросният работодател обаче не е собственик на фирмата а управител в нея, ако това има значение,
- krisi871102
- Младши потребител
чл.325, т..... ??? На какъв договор те назначиха/ безсрочен, по заместване, до извършване на определената работа .../, имаш ли някакъв анекс към него ? Какво е отразено в трудовата ти книжка ? Имаш ли предизвестие ?
А банковите преводи как са получавани, има ли учреден акредитив ? В противен случай ако се стигне до дело, са необходими свидетели и за двете страни ! Иначе - твоята дума срещу неговата !?!?
Пази всяка разписка ! И непременно юридическа намеса !
А банковите преводи как са получавани, има ли учреден акредитив ? В противен случай ако се стигне до дело, са необходими свидетели и за двете страни ! Иначе - твоята дума срещу неговата !?!?
Пази всяка разписка ! И непременно юридическа намеса !
- leonardos
- Потребител
договора ми беше безсрочен, в трудовата книжка пише само чл.325 няма точки но имам анекс към договора, понеже първо ме осигуряваше на 4 часа, а след 1 месец от това аз поисках да ме осигурява на 8часа и анекса е за това другото което пише е че след нова година МЕ Е ПУСНАЛ на по висока заплата, но най-вероятно минималната заплата се е вдигнала и затова а иначе пише че съм преназначена, предполагам е това, вече 2 месеца той не ме е потърсил, само като му званнах да попитам за последната си заплата ме заплаши така и после се е срещнал с мои близки на които е казал същите заплахи, нямам предизвестие за уволнение, за документите от банката ми пише че ми ги е внасяла съпругата му, която се води сервитьорка във същата фирма и като захранване, при положение че не ме търси пак ли трябва да потърся юредическа помощ?
- krisi871102
- Младши потребител
Да - задължително !
Пази си трудовата книжка и не допускай никакви довписвания. Вероятноста работодателя ти да е оставил местенце /ако усети че го подвеждаш под съдебна отговорност/ за довписване на чл. ... и пр. ... е огромна. Тази документация се попълва от счетоводството на фирмата - така че не допускай никакви корекции ! Просто си ангажирай юрист по трудово право и успех!! Но побързай, че текат срокове!
Пази си трудовата книжка и не допускай никакви довписвания. Вероятноста работодателя ти да е оставил местенце /ако усети че го подвеждаш под съдебна отговорност/ за довписване на чл. ... и пр. ... е огромна. Тази документация се попълва от счетоводството на фирмата - така че не допускай никакви корекции ! Просто си ангажирай юрист по трудово право и успех!! Но побързай, че текат срокове!
- leonardos
- Потребител
Имам аналогичен случай.Работник е принуден да напусне по член 325 т.1. /защото работодателят просто обича да си сменя хората и да ги държи в страх и под натиск/Обезщетенията по член 224,не са му платени"защото фирмата нямала такава практика".Едновременно с това бившият работодател му се обажда и го заплащва да не разгласява случая в медиите,защото ще го съди за клевета.Що за абсурдна държава сме.....
- vanila_ce
- Потребител
vanila_ce написа:Що за абсурдна държава сме.....
... абе ще ме побъркате ...
Ами абсурдна държава ще сме ... но не защото работодателят не платил и заплашвал, а защото оня другия седи и си трате като п...... щото го било страх - ами оцете и тях ги е страх и си рупат тревата ... и си бучат по форумите ... ...
- inspectora
- Активен потребител
Към инспектора:
Може ли да ви попитам вие лично бихте ли се заели с подобно дело?От страна на работника разбира се.
Може ли да ви попитам вие лично бихте ли се заели с подобно дело?От страна на работника разбира се.
- mony1003
- Младши потребител
mony1003 написа:Към инспектора:
Едва ли ... но зависи все пак /стандартната икономика на едно такова дело не ми е особено интересна ... но ако бъда заинтригуван ... ако ме разбирата за какво говоря /... От друга страна аз си имам някои лични убеждения, които биха вдигнали летвата на необходимото ми ниво на икономиката на нещата още по-високо ... ... не уважавам особено Кодекса на труда като закон - той влиза в разрез с разбиранията ми за живота /та цената на компромиса, който бих направил евентуално някой път би била висока / ...
- inspectora
- Активен потребител
С две думи,което не се купува с пари се купува с много пари.Е затова овцете си рупат,а работодателите не уважават КТ,също както и вие/
- mony1003
- Младши потребител
mony1003 написа:С две думи,което не се купува с пари се купува с много пари.Е затова овцете си рупат,а работодателите не уважават КТ,също както и вие/
С две думи - точно тъй ... Факт!!! ... и накрая пролетариите от цял свят ще се съединят и ще възродят комуниЗЪМЪ ... и ще станем нормална държава
- inspectora
- Активен потребител
амин дай боже
- mony1003
- Младши потребител
... еми тъй де - ненормална била държавата, че някой не искал да спазва законите - еми като не му харесват, съвсем нормално си е да не ги спазва /друг въпросът въпосните закони сами по себе си колко са нормални /... ненормално е да не си търсиш сам правата, а да седиш и да плачеш, че никой не ти помагал, че не било справедливо оня да не спазва законите - ей тва е ненормалното ...
- inspectora
- Активен потребител
Така е,затова всеки народ си заслужава съдбата.Но все пак си задавам въпроса как в нормалните държави хем се знаят правилата и правата,хем се и спазват....законите де...
- mony1003
- Младши потребител
По две причини:
1.Законите им не са малоумни /като някои от нашите/ - съответно на много по-малко хора не им харесват, респективно повече ги спазват ...
2.Като някой не се съобрази със закона по дефиниция това означава, че е нарушил право на нечий друг и този другия не хленчи, че държавата му е скапана щото "автоматично" не е решила проблема "с висше", а отива и действа по въпроса /не може държавата ти да е скапана щото някой не бил спазил закона, каквото мислене битува у масата от българския народ ... доста примери имаме напоследък: някой убил някой и държавата виновна, че оня така бил решил да си убива .../
1.Законите им не са малоумни /като някои от нашите/ - съответно на много по-малко хора не им харесват, респективно повече ги спазват ...
2.Като някой не се съобрази със закона по дефиниция това означава, че е нарушил право на нечий друг и този другия не хленчи, че държавата му е скапана щото "автоматично" не е решила проблема "с висше", а отива и действа по въпроса /не може държавата ти да е скапана щото някой не бил спазил закона, каквото мислене битува у масата от българския народ ... доста примери имаме напоследък: някой убил някой и държавата виновна, че оня така бил решил да си убива .../
- inspectora
- Активен потребител
vanila_ce написа:Имам аналогичен случай.Работник е принуден да напусне по член 325 т.1. /защото работодателят просто обича да си сменя хората и да ги държи в страх и под натиск/Обезщетенията по член 224,не са му платени"защото фирмата нямала такава практика".Едновременно с това бившият работодател му се обажда и го заплащва да не разгласява случая в медиите,защото ще го съди за клевета.Що за абсурдна държава сме.....
Е, поне ще си ползва правото за платена борса, ако има работени 9 месеца и през последните 3 години не се е регистрирал в БТ.
В този случай работодателя му дължи :
1/ чл. 224, ал. 1 /КТ/ - ако има неизползван платен год. отпуск,
2/ чл. 222, ал. 1 /КТ/ - брутно месечно трудово възнаграждение за оставане без работа, ако не започне другаде работа в рамките на 1 месец,
3/ чл. 220, ал. 1 /КТ/ - ако има неспазен срок на предизвестие 30 дни.
А колкото до отправените заплахи ... жалба до РП !
- leonardos
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|