- Дата и час: 29 Ное 2024, 15:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
помогнете,моля.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
92 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
помогнете,моля.
Здравейте! наех адвокат за дело срещу работодателят ми,който не ми е изплащал заплатата от 5 месеца. Платих първоначално 170 лв за консултацията и оформяне на нотариална покана,която си заплатих отделно -60 лв. След това поиска 250 лв за да оформи документите за делото и 100 лв за да напише още един документ за запор на сметките на фирмата. Сега иска още 100 лв да наеме съдебен изпълнител,който да запорира сметките и след края на делото още 250 лв. Отделно иска 150 някаква такса към инспекция по труда + нейния труд по документите!!! Нормално ли е или да търся друг адвокат? Аз се съдя за сума от 5 000 лв. до края на делото май няма да имам какво да взимам а ще имам да доплащам на адвоката!!!
- martina99
- Младши потребител
Re: помогнете,моля.
Какво ни питате в момента? Каква е средната пазарна цена за едно такова дело ли? /за да прецените дали не сте влязла в "скъп магазин"/
... или нещо друго?
... или нещо друго?
- inspectora
- Активен потребител
Не зная какво да ви кажа.За нотариалната покана моят адвокат ми взе 50 лева.За исковата молба и съответно дело на една инстанция 250 лева.Това е всичко.Аз претендирам за една неплатена заплата,една брутна заплата по член 221 от КТ и обезщетения по член 224,общо сума около 2000 лева.Не сме запорирали сметки,а инспецията по труда не знам какво общо има.
- vanila_ce
- Потребител
Съжалявам не обясних правилано. Не съм наясно със законите и поради тази причина питам. Не се оплаквам ,че съм влязла в "скъп магазин",а питах дали е нормално,защото адвоката ми бави процедурата-обърнах се към нея септември. Тя все няма време и бърза за някъде. Миналата седмица пусна документите към съда. Затова питам за цените и ако ще плащам повече ще искам и повече отделено време.Навсякъде пише,че тези дела са свободни откъм такси,а аз си ги плащам по нейна преценка.Идея нямам къде и какво трябва да се плаща-всеки понеделник иска по 100 лв за нещо.А инспекцията по труда я намесвам,защото работодателят ми отказва да попълни трудовата ми книжка при наличие на нотариално заверено съгласие от тяхна страна.Запора на сметките наистина ли е отделно нещо от делото? Отделни документи,отделно плащане?
- martina99
- Младши потребител
на мен за нотариалната покана ми взе 100 лв да я напише,а аз си платих отделно на нотариуса да я завери.
- martina99
- Младши потребител
Ами аз така като гледам всичко си е коректно от страна на колегата /вече не мога да кажа дали се "мотае" или не ... но като знам как действат институциие, по-скоро не е в нея вината за "мотаенето"/... даже "магазинът" изобщо не е скъп /е има и "илиянци", където може би е с 20-30% по-евтино ... има и "черен пазар" - там може и за 20 лв. да намерите /.
Всичко си е отделно: 1/дело; 2/предварително обезпечаване; 3/покана; 4/инспекция; 5/съдебен изпълнител и т.н. - за всичко си е отделен хонорара, като имайте предвид, че някоии от сумите НЕ СА хонорар, а са си такси - на нотариуса, на съдебния изпълнител, за обезпечаването ... реално "безплатно" е само делото и то дотолкова, че не внасяте д.т. от 4% върху сумата на съда ...
Всичко си е отделно: 1/дело; 2/предварително обезпечаване; 3/покана; 4/инспекция; 5/съдебен изпълнител и т.н. - за всичко си е отделен хонорара, като имайте предвид, че някоии от сумите НЕ СА хонорар, а са си такси - на нотариуса, на съдебния изпълнител, за обезпечаването ... реално "безплатно" е само делото и то дотолкова, че не внасяте д.т. от 4% върху сумата на съда ...
- inspectora
- Активен потребител
Благодаря за бързия отговор
- martina99
- Младши потребител
Само обезпечението на сметка, ако е отделно исково производство е 40 лева за съда, а адвоката трябва да вземе поне 1/2 от обикновеното възнаграждение.
Имайте предвид, че впоследствие работодателя ще възстанови сумите, платени за адвокат.
Имайте предвид, че впоследствие работодателя ще възстанови сумите, платени за адвокат.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
За което трябва обаче, да имате документ от него ,че са получени.
- sunrise
- Активен потребител
така като чета, си мисля че трябва да прецени човек преди да започне дело. ето и на мен не са ми платили няколко заплати, обаче те са толкова нищожна сума в сравнение с таксите за адвокат и институции, че не си заслужава да започвам дело само за едната справедливост. не михаресва несправеливостта към мен но не си заслужават нервите и тичането по институции за всякакви документи.
- azalia
- Младши потребител
Вие имате ли копия от договор за правна помощ?И разписки за платени пари?Ако ли не веднага си ги вземете!
- vanila_ce
- Потребител
azalia написа:така като чета, си мисля че трябва да прецени човек преди да започне дело. ето и на мен не са ми платили няколко заплати, обаче те са толкова нищожна сума в сравнение с таксите за адвокат и институции, че не си заслужава да започвам дело само за едната справедливост. не михаресва несправеливостта към мен но не си заслужават нервите и тичането по институции за всякакви документи.
Приемете го като инвестиция - както колегите вече казаха, ще можете да си искате и платените по адвокати суми /освен заплатите/ ...
Но иначе сте права, че тази сметка се прави предварително ... аз от кога разправям, че трябва в юридическите факултети да въведат предмет "икономика на правото" - това е първото нещо, с което трябва да бъде запознат клиентът ... /естествено доколкото може - не винаги може изначално да се изчислят разходите с точност/
- inspectora
- Активен потребител
Адвокатката не ми е дала никакви разписки ...
- martina99
- Младши потребител
Вземете си копия от разписките за платени суми.Нещо не ми харева ващия адвокат......
- vanila_ce
- Потребител
Утре ще опитам да ги взема.Ако въобще отдели време да се срещне с мен.
- martina99
- Младши потребител
Ако ви откаже се оплачете в адвокатската колегия
- vanila_ce
- Потребител
Преди да пусна тук молбата си за помощ и все още ми е много обидно,че търся съвет относно адвокатката на която плащам ,за да ме защитава. Първо помислих,че е крайно неетично да обсъждам и подлагам под съмнение Ваш колега.Бях почти сигурна,че ще я защитите,разбира се. И между тези редове да открия отговора.Сега не съжалявам,че пуснах темата-сърдечно Ви благодаря!!! Дадохте ми посока.
- martina99
- Младши потребител
Колеги или не има трябва и някакъв морал.Не става въпрос за хонорара на адвоката ви.Вие му плащате за високо квалифициран труд.НО...защо нямате документи за парите и защо ако е "толкова зает".че два месеца да не може да внесе исковата молба,просто не ви насови кум друг колега още от началото?
- vanila_ce
- Потребител
Точно заради този въпрос писах тук
- martina99
- Младши потребител
Дръжте ни в течение и успех!Нямате представа колко хора в момента в момента са във ващето положение,лъгани от некоректни работодатели,спекулиращи с кризата.В 90% от случаите просто предпочитат да плащат своите лизинги вместо ващите изработени пари.Ако мине........
- vanila_ce
- Потребител
92 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
|
|