начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Сръбските адвокати стачкуват заради касови апарати...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Сръбските адвокати стачкуват заради касови апарати...

Мнениеот prnedev » 12 Ное 2009, 13:29

Ами няколко компонента са -
брой документи - ф-ри, плащания, банкови извлечения, и всякакви "първични" такива разписки

твърда сумичка - за консултация, когато се налага, като между две и пет примерно са си "стандартни"

осигуровки и т.н. по тези работи....
някои зли като мене... отделно и за болничните искат (ако има такива)... щото се виси на едни опашки, а не може онлайн...

при ревизия, проверка - отделно

и вече за годишните декларации... там пак зависи... при едни колеги си влиза в месечната сума, при други колеги е нещо като 13-ти хонорар...

много е относително... аз затова го казвам, че много прилича на вашето, като разликата е, че "еднократните" консултации са повече рядкост, отколкото практика.
Та не е само левче ;-) левчето е едно от доста работи ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 13:38

ianeva написа:... една е цената при счетоводно обслужване, изразяващо се основно в попълване на годишни данъчни декларации и месечни простотии за осигуровки, съвсем различна, когато това обслужване включва и такова на регистриран по ДДС субект.
... тук нещо не можем да се разберем май с теб ... мисълта ми е, че ти като така или иначе си регистриран по ДДС, както като ти сложат още една услуга да ти е облагаема? - само цифричките ще са повечко ... вместо за две облагаеми услуги, ще си пишеш декларацията за четири такива ... съответно малко повече данък ще администрираш ...

С какво физическото лице е заслужило да плаща по-висока цена на услугата ми?

От кого? От фирмите ли? Ами не мисля, че ще се получи така, напротив - тъкмо ще се изравнят ...

Защо за едни достъпът до правосъдие следва да е по-скъп от този за други?

И аз това питам :) ... то сега е така на практика ... ако сравняваме проц. представителство на физически и юрид. лица ... и на възражението, че ЮЛ ще си приспадне ДДС-то, което е платило, а ФЛ няма - ами естествено, че ще го направи - правната защита и на ЮЛ си влиза в дейността, респективно се каклулира и в цената на продуктите, които произвеждат ... т.е. правната защита на ЮЛ в крайна сметка така или иначе накрая се потребява от хората ... както и да е - все тая ... не ми се спори вече ... мен не ме бърка ... не може всичко да е справедливо на тоя свят ;) - винаги някой е ощетен ... щом не съм аз, не ми пука ... :D

... какво обаче мислят колегите, които в края на годината установяват, че са под този осигурителен праг?

:) според мен следва да си сменят професията в такъв случай ;) - не може всеки с диплома и вписан в АК да пИчелИ ... няма как да има за всички (по равно :P ) ... то по тая логика да взема да си построя един завод и да почна да хленча ако не печеля колкото останалите със заводи ... пазарна икономика - това е /вкл. и за услугите и занаятите .../

inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 13:56

poli_g написа:Що палиш от четвърт? :lol:

Ти сега провокации ли ще вкарваш :) ...
Паля щото не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед ...

А от провинцията недейте да се оплаквате ;) ... Европа е отворена - свободно движение на хора, капитали и т.н. в България и в цяла Европа ... толкова хора са изгнили по затворите, за да имаме това ... вие сега искате обратно ...

И м/у другото като си говорим за данъци и осигуровки ... ако сте забелязали в държавите към които винаги гледаме с една такава замечтаност, са доста по-големи като проценти ;) ... що ли са по-добре там? /и там си имат корупция и източвания ;) / ... ако има икономисти да се включват ;) ...
Последна промяна inspectora на 12 Ное 2009, 13:57, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 13:56

vassilev написа:
bebitor написа:Да направя и една проста бакалска сметка върху 1000 лв.
Нормативно признат разход- 250 лв. /В тях ще трябва да се вмести, когато плаща наем за кантора, комунални разходи, консумативи, техника и т.н.... ха-ха-ха/.
Здравни осигуровки- 60 лв.
ДОО- 97,50 лв.
ДЗПО- 37,50 лв.
Тук не слагам бордерата при внасянето...
Десятък- 55,50 лв.
Остатък- 499,50 лв. :lol: :lol: :lol:

А нека ти напомня още един разход-за счетоводител-поне 200 кинта, ако е хуманист, иначе повече... :D :D
Пресли...?

Василев, ама тоя разход трябва да се вмъкне в ония 250 лв нормативно признат разход :lol: :lol: :lol:
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 13:59

А за тея 25% - зависи от коя градинка гледте ;) ... някъде и 5% едвам се връзват разходите /та остава и от там 20% необлагаема с нищо чиста пара ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 14:01

inspectora написа:И м/у другото като си говорим за данъци и осигуровки ... ако сте забелязали в държавите към които винаги гледаме с една такава замечтаност, са доста по-големи като проценти ;) ... що ли са по-добре там? /и там си имат корупция и източвания ;) / ... ако има икономисти да се включват ;) ...

Ами те и хонорарите там са по-големи...
Едно е да си изкарал 500 лв да е принуден да изкараш месеца с 250, съвсем друго да си изкарал 10 хил, че да живееш 5 хил, нали?
Едит- и за 25-те %, същата работа...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 14:08

bebitor написа:Ами те и хонорарите там са по-големи...
Едно е да си изкарал 500 лв да е принуден да изкараш месеца с 250, съвсем друго да си изкарал 10 хил, че да живееш 5 хил, нали?
Едит- и за 25-те %, същата работа...

Факт!
Ама нали това обяснявам - не може всеки да изкарва по 10х ... някой изкарва 5х, друг 100х, трети 100 лв :( ... в един момент пазарът може да те изхвърли ... това е ... не е сложно :) ... няма как всички да са юристи и адвокати ... и понеже ситото от ниво висше образование беше преместено на ниво пазар /друг е въпросът доколко е оправдано това преместване с оглед на дейността, за която си говорим/, то това следва да се съобразява ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 14:19

Е, тая данъчна и осигурителна политика със сигурност няма да изхвърли некадърните в системата, чиито единствени качества са обаяние и чар, с които печелят клиенти, а непечалившите. Лично познавам "колеги" от първия тип. При това, на начинаещите се отнема шанса да опитат дали стават за тая работа, ако не могат да се издържат от друга дейност в първите година- две...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 14:26

Не я знам тая данъчна и осигурителна политика кой ще изхвърли, обаче някак си ме ми се връзват понятията "кадърен, но непечеливш" и "некадърен, но печеливш" ... такива имаше доста едно време /заради всеки знае какви причини/ ... сега нещата малко по малко придобиват нормален вид ;) /естествено изведнъж няма да станат на 100% както е редно, нито пък ще изчезнат изцяло изключенията .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 12 Ное 2009, 14:33

Незнам дали ще ви е интересно, как е в Русия ;-))) И там пичовете си имат "плосък данък" , който е 13% ;-). Осигуровки нямат ;-) но за сметка на това имат "Единен социален данък", който си влиза в бюджета.
Този данък прилича на старото ни пропорционално облагане, но се използва, за пенсии и за здравни осигуровки. С него се облагат еднолични търговци, занаятчии, адвокати, нотариуси, разни упражняващи свободни професии, като размера е разделен на професии вид професии ;-) И процентчетата са интересни-

за ЕТ, съдружници в събирателни дружества, ДЗЗД-та, занаятчии разни, като автомонтьори схемата им е такава, започва от 26% (пенсионни плюс здравни), за ниски доходи, като с качването на дохода процента пада до 17.5%

за земеделски производители, занаятчии - художествени занаяти и разни чукчета - почва от 20% за ниските доходи и пада до 14.7% за богаташите такива

минава се през разни ЕТ-та и всякакви там, които работят в "свободните зони" някъде в републиките - с още по-нисък процент,

И най на "далавера" са адвокатите и нотариусите - 8% осигуровки, за "бедните адвокати", а за "богатите" - 7.65%.

И... зле им е на руските ви колеги ;-)))) Но там явно хората са решили, че някак не е нормално Щатите да имат най-много адвокати на глава на населението, та са решили да стимулират вашия бранш с ниски данъци 8)

Точният текст - Народная бухгалтерская энциклопедия

Иначе доходът, който се взема за база е подобен на нашето ЕТ - имат своя "опростена система" на данъчно облагане.

Между другото... по този начин са се облагали нотариусите у нас преди 1996-та, в нашият ЗДОД тогава е било нещо подобно - законово определени кои разходи се признават - офис и консумативи, заплата на секретарка, осигуровки, командировки, костюмче до 1% от годишният доход, лихви по заеми и т.н. ;-)

Работата е, че нашите данъчни ги мързи да проверяват такива неща, пък и някак е по-лесно да ви кажат "ей ви 25% разходи", вместо да давате грешни пари за счетоводител :?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 14:34

Много просто... може да знаеш всички закони+ практика и т.н., но да не контактуваш с хора по една или друга причина и да имаш 2 клиента на кръст- кой ще знае за тебе, че съществуваш?
Може да не си отварял закон или книга поне 10 г /че и навремето да не си ги научил/, на нямаш апис или нет, да караш още на пишеща машина даже... Обаче притежаваш обаяние, дар слово и не спираш да обикаляш цял ден кафенета и кръчми,завързваш контакти, разказваш приказки от 1001 нощ и убеждаваш всеки в собствената му правота... Вярно е, че след ужилването клиента няма да се върне при този адвокат, но... град голям, има и други мушички... едни си отиват- други се намират и така до безкрай...
(Побеснявам, когато ми дойде подобна, добре объркана каша, за оправяне... Сътворена ИМ, достойна за петокласник, некадърно доказване и т.н., и т.н., като при това никога не коментирам работата на предходния колега- етика...)
Е, според теб, кой има повече клиенти, съответно- хонорари?
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 12 Ное 2009, 14:48

bebitor написа:Е, според теб, кой има повече клиенти, съответно- хонорари?

красьо черничкия с ланците от плевен...
:lol:
Даже право да завърши, не му е трябвало...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 14:52

Еее, бебиторче, недей така моля. Казах, че има и изключения ... но някой да ми претендира, че видиш ли бил много кадърен ама нямало хляб за него - еми ще му се изсмея в лицето - четно!
... не знам може би животът ми е протекъл така, с такива хора съм се сблъсквал ... аз съм виждал три неща: хора, които могат и просперират; хора, които не могат, мрънкат постоянно и съответно нищо не става от тях и такива, които не могат и им се получава /няколкото изключения, следствие на не до там оправилата се все още система, които с времето обаче позалязват, тъй като посоката, в която се движим е правилната ;) .../

... такива, които могат и не им се получава не съм виждал /говоря за след `89г. ;) /...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 14:54

Е, аз пък познавам доста... Просто се пренасочиха колегите- юк, пом. нотариуси и т.н... Не казвам, че всички трябва да са адвокати, но е факт, че точно по фин. причини адвокатурата губи знаещи и можещи хора за сметка на лаици...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 14:56

bebitor написа:Е, аз пък познавам доста... Просто се пренасочиха колегите- юк, пом. нотариуси и т.н...

Според мен и ти не познаваш такива ;) ... просто явно ти е грешна преценката по отношение на моженето ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 14:59

:wink: Няма как да се съглася, но спорът е безсмислен ...
Последна промяна bebitor на 12 Ное 2009, 15:01, променена общо 1 път
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 12 Ное 2009, 14:59

ммммммм.... ще се дойде до приказката за адвокатлъка и търговията 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ims71 » 12 Ное 2009, 15:13

Браво колеги! Най - накрая някой да повдигне темата. Макар, че какъв ли е смисъла - на бюджета му трябват пари. И стачка да спретнем, пак няма да има кой да ни чуе. Съгласна съм с някои от колегите, че годишно действително правим изравняване, но поне си правим сметките и знаем, че вноската трябва да е м. април. А сега, искаш - не искаш - хоп - почти двойно увеличение. Никой не се съобразява, че е криза и работата е спаднала тотално, защото хората се борят за физическо оцеляване. Още помня времето, когато бях под минимума и повярвайте, хич не ми беше добре. Грешката ни беше, че не вдигнахме глас още когато ни намалиха разходите, щото все пак едно е 35, едно е 25 % . Сигурно на някои колеги им е все едно какви суми заплащат за осигуровки и данъци, но за голямата част мисля, че има огромно значение. И какво ще правим от тук нататък, а? Тази година оправданието е кризата, а за другата - ще му мислим, нали....
ims71
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 12 Ное 2009, 15:18

ims71 написа:Браво колеги! ...И стачка да спретнем, пак няма да има кой да ни чуе...

Много интересно.... значи комшиите за три дни могат да скапят цялата съдебна власт за едни 100 евро за една мебел имаща GPRS с тяхното данъчно, а тук няма смисъл?
Вашите колегии... само за даване на членски внос ли са? От такива приказки... ми се отщяват мераците за професионална организация....
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 12 Ное 2009, 15:19

prnedev написа:Незнам дали ще ви е интересно, как е в Русия ;-))) И там пичовете си имат "плосък данък" , който е 13% ;-). Осигуровки нямат ;-) но за сметка на това имат "Единен социален данък", който си влиза в бюджета.
Този данък прилича на старото ни пропорционално облагане, но се използва, за пенсии и за здравни осигуровки. С него се облагат еднолични търговци, занаятчии, адвокати, нотариуси, разни упражняващи свободни професии, като размера е разделен на професии вид професии ;-) И процентчетата са интересни-

за ЕТ, съдружници в събирателни дружества, ДЗЗД-та, занаятчии разни, като автомонтьори схемата им е такава, започва от 26% (пенсионни плюс здравни), за ниски доходи, като с качването на дохода процента пада до 17.5%

за земеделски производители, занаятчии - художествени занаяти и разни чукчета - почва от 20% за ниските доходи и пада до 14.7% за богаташите такива

минава се през разни ЕТ-та и всякакви там, които работят в "свободните зони" някъде в републиките - с още по-нисък процент,

И най на "далавера" са адвокатите и нотариусите - 8% осигуровки, за "бедните адвокати", а за "богатите" - 7.65%.

И... зле им е на руските ви колеги ;-)))) Но там явно хората са решили, че някак не е нормално Щатите да имат най-много адвокати на глава на населението, та са решили да стимулират вашия бранш с ниски данъци 8)

Точният текст - Народная бухгалтерская энциклопедия

Иначе доходът, който се взема за база е подобен на нашето ЕТ - имат своя "опростена система" на данъчно облагане.

Между другото... по този начин са се облагали нотариусите у нас преди 1996-та, в нашият ЗДОД тогава е било нещо подобно - законово определени кои разходи се признават - офис и консумативи, заплата на секретарка, осигуровки, командировки, костюмче до 1% от годишният доход, лихви по заеми и т.н. ;-)

Работата е, че нашите данъчни ги мързи да проверяват такива неща, пък и някак е по-лесно да ви кажат "ей ви 25% разходи", вместо да давате грешни пари за счетоводител :?

Не ми е било то Европейски съюз, най ми било братска Русия ... И ме обземат едни мечтания ... Но по една мечта на ден не вредяло, казват ...
Недев, впечатлена съм от познанията ти. Както за адвокатите в Щатите, така и относно облагането на нотариусите, когато не съществуваха частни такива :)
Сори за спама :P
едит: Недев, по повод последния ти пост, че късно го видях - замисли се кой пусна темата във форума :wink:
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии