начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Сръбските адвокати стачкуват заради касови апарати...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сръбските адвокати стачкуват заради касови апарати...

Мнениеот prnedev » 12 Ное 2009, 10:29

... а при вас нещо да се чува за отпор за двойното увеличаване на осигуровките, пък и ДДС-то върху процесуалното представителство?

Dinkić: Nećemo popustiti advokatima
Štrajk advokata zbog fiskalnih kasa

Хайде поорганизирайте се, а аз ще помагам за организацията на коалиционните партньори ;-)
prnedev
Активен потребител

Re: Сръбските адвокати стачкуват заради касови апарати...

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 11:04

Че с осигуровките какъв е проблемът - то така или иначе се плащат доста над минимумите ... то ако не можеш да изкараш минимум 1000 лв. на месец, по-добре да смениш професията ...
А и с ДДС-то същата работа - гражданите да се надигат ако се считат ощетени /щото за фирми и сега си има ДДС/... ние само ще им го събираме и внасяме в държавата ...

С две думи - не мисля, че адвокатите имат някакъв проблем с предвижданите промени ... мен лично ми е все тая ...

Виж при сърбите е друго ... за такова нещо ако се предвиди и тук, няма как да не скочим ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 11:27

Не мога да се съглася... Инспекторе, София е друга държава... Има малки градове, в които тия 1000 лв са си лукс. Тук се сещам за един колега, който работи в много малко градче, пълно с бабички и безработни на соц. помощи, и е единствен там. Въпреки това, консултацията му е 5 лв- защото няма кой да му даде повече там :evil: . Освен това, един начинаещ адвокат я изкара 500 на месец, я не. Причината е, че може и никой да не му стъпи в кантората. Аз въобще съм против всякакви подобни прагове, не може презумптивно да се смята колко си спечелил през месеца.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Ное 2009, 11:33

bebitor написа:Не мога да се съглася... Инспекторе, София е друга държава... Има малки градове, в които тия 1000 лв са си лукс. Тук се сещам за един колега, който работи в много малко градче, пълно с бабички и безработни на соц. помощи, и е единствен там. Въпреки това, консултацията му е 5 лв- защото няма кой да му даде повече там :evil: . Освен това, един начинаещ адвокат я изкара 500 на месец, я не. Причината е, че може и никой да не му стъпи в кантората. Аз въобще съм против всякакви подобни прагове, не може презумптивно да се смята колко си спечелил през месеца.

Подкрепям.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 12 Ное 2009, 11:37

REVOLUTION написа:
bebitor написа:Не мога да се съглася... Инспекторе, София е друга държава... Има малки градове, в които тия 1000 лв са си лукс. Тук се сещам за един колега, който работи в много малко градче, пълно с бабички и безработни на соц. помощи, и е единствен там. Въпреки това, консултацията му е 5 лв- защото няма кой да му даде повече там :evil: . Освен това, един начинаещ адвокат я изкара 500 на месец, я не. Причината е, че може и никой да не му стъпи в кантората. Аз въобще съм против всякакви подобни прагове, не може презумптивно да се смята колко си спечелил през месеца.

Подкрепям.

Аз също, но мислите ли ,че това интересува някого?На държавата и трабват пари за пенсии и здравеопазване и е много по-лесно да се вземат от самоосигуряващите се , ей така, дето се вика на калпак, вместо да се гонят тези дето не осигуряват работниците си. Да не говорим,че тези мижави проценти дето ни приспадат за разходи са пълна подигравка.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 11:46

Да направя и една проста бакалска сметка върху 1000 лв.
Нормативно признат разход- 250 лв. /В тях ще трябва да се вмести, когато плаща наем за кантора, комунални разходи, консумативи, техника и т.н.... ха-ха-ха/.
Здравни осигуровки- 60 лв.
ДОО- 97,50 лв.
ДЗПО- 37,50 лв.
Тук не слагам бордерата при внасянето...
Десятък- 55,50 лв.
Остатък- 499,50 лв. :lol: :lol: :lol:

П.П. Много ми е слаба математиката, може да греша, ама... нещо такова се получава... Особено като се има предвид факта, че се налага да поддължаме приличен външен вид и жизнен стандарт, тази сумичка- остатъка, сметнат върху 1000 лв., е просто смешна... Ами ако го сметна върху 460 :( излиза, че колега, изкарал толкова, трябва да преживее с около 200 лв.

И не на последно място- познавате ли адвокат, който след пенсия да не работи и да разчита само на това маломерно държавно подаяние? Аз защото не познавам такъв колега. Мой роднина се оттегли на 90г.!
Сегашните осигуровки "издържат" сегашните пенсионери. А за нас ще има ли кой да внася, като си пращаме децата в чужбина, там да останат за по-добър живот.
Аз не мисля да се пенсионирам, докато дишам, ще работя (ако ми е здрава главата). А Вие?
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2009, 12:06

Е, поне се ориентирам... Винаги съм твърдяла, че държавата ми влиза в партия с около 45% от хонорара. :lol: И е лош съдружник. 8)

Всъщност, Беби- има още една дреболия( мен тази математика никога не ми е вървяла).
Столичани няма да ни разберат, както и от други големи градове( да не изреждам), поради една дребна подробност :wink: - пиша договор за правна помощ и съдействие за всяко дело. Всяко :idea: .
И ми е писнало да гледам бланкови насреща.
Та... явно всеки си мисли, че мечката няма да му дойде в двора.

п.п. Инспекторе, и си прав и не съвсем. И отваряш една тема...без край.
Сравняват се несравними неща - хонорари и брой дела в различни краища на страната. Сметката няма да излезе никога.

п.п.п. Беби, да си мислила за различните опции на осигуряването? И застраховки разни...Имам добър застраховател. :wink: :lol:

:lol: :lol: :lol: Извинете, че за трети път допълвам, но... още се смея- Вие сте оптимисти. Радвам ви се. Ще доживеете до пенсия?! :lol:
Последна промяна poli_g на 12 Ное 2009, 12:13, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bebitor » 12 Ное 2009, 12:12

Знаеш, че не съм мислила, особено пък ако се отнася за по-високия процент... :lol: В майчинство не съм била, дейност не съм прекъсвала и т.н., както писах по-горе, докато дишам- работя :lol: . Колко удобно за държавата...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 12:16

Сега, да уточня - аз принципно съм изключително против настоящата осигурителна система! (предпочитам персоналната). После изключително съм против някой да ми казва колко и дали да се осигурявам ... еми аз мога да си преценя, че нямам нужда от осигуровки и да съм решил един ден като вече не мога да се изхранвам да се хвана и да се обеся примерно /или да си седя и да си умра от глад и студ/...

Обаче така и така законът е такъв в момента ... какво можем да направим? Така и така ги плащам тея пари - не ми дреме ако искат и 1000 лева да го направят минималния осигурителен праг ...

За ДДС-то ... косвен данък за ползвателите на правни услуги - мен лично не ме касае ... аз не ползвам чужди правни услуги /поради обясними причини :) / ... но дори и да ми се наложи да ползвам някой ден /не дай боже/ - еми то всичко е с ДДС, та няма да забогатея ако не трябва да го плащам ...

... та в тоя смисъл както и "по-глобално" да погледна на нещата /щото може да изглежда много повърхностно това, което съм написал, но аз лично винаги гледам в перспектива на даден "казус" ... та тука и в перспектива не откривам "опасности" за мен.../- все тая ми е ...

П.П.: Поли, опитваш се да намекнеш нещо ... но не си права ... не винаги зад "бланково" пълномощно /т.е. не от кочан/ стои "липса на договор за правна помощ", респективно ... /съгласен съм че има и такива ... но да знаеш, че не всички са така .../
Последна промяна inspectora на 12 Ное 2009, 12:21, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2009, 12:19

:roll: Беби, с най-добри чувства, знаеш!, ще повторя думите на Йоко Оно ( Мели често ги ползва :lol: ) - ДИШАЙ!

п.п. Наистина помисли върху предложението ми. В края на годината ми приспадат част от сумите...

Инспекторе не те разбирам. То прага от 50х. е толкова лесно достижим... Пак се подготвят промени в ЗДДС... та народната поговорка- голям залък...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2009, 12:26

sunrise написа:
REVOLUTION написа:

Подкрепям.

Аз също, но мислите ли ,че това интересува някого?На държавата и трабват пари за пенсии и здравеопазване и е много по-лесно да се вземат от самоосигуряващите се , ей така, дето се вика на калпак, вместо да се гонят тези дето не осигуряват работниците си. Да не говорим,че тези мижави проценти дето ни приспадат за разходи са пълна подигравка.

Заставам зад тези мнения. Безусловно.
Темата е дълга, но каквото и да напишем- нищо няма да се промени.
Думи, думи... думи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 12:33

poli_g написа:Инспекторе не те разбирам. То прага от 50х. е толкова лесно достижим... Пак се подготвят промени в ЗДДС... та народната поговорка- голям залък...

Е кое не разбираш :)
Не говоря за прага ... говоря, че като цяло в нашата държава нещата са доста изкривени ... Аз лично не мога да разбера защо бизнесът винаги се бунтува като се касае за увеличаване на ДДС /примерно/ - какъв ми е на мен проблемът колко ще е ДДС-то като не съм краен потребител? Да - отразява се на цената на стоката или услугата, която хората не могат да си позволят и обикновено бизнеса си казва - дай да правим закононарушения, за да можем да предоставим продукт на по-ниска цена, който да се потребява /защо аз да правя закононарушение, за да "скрия" данък, който не е в моя тежест?/... Еми това е побъркано мислене ... Не съм икономист, но икономиката /както повечето науки/ са логични и в този смисъл се следват елементарни "природни" закономерности ... смятам за изключително погрешно мисленето, че цените трябва да се "държат" ниски, напротив - трябва да са високи и винаги трябва да се покачват /естествено не главоломно/, за да "върви икономиката", съответно благосъстоянието на хората ... та в случая ДДС в/у каквото и да било е добре /друг е въпросът къде отива данъкът и за какво се ползва - аз съм на мнение, че държавата следва да ограничи преразпределителната си функция до минимум/ ... та по тоя въпрос мога много да говоря ... и всеки разбиращ от икономика ще ги потвърди тея неща ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 12 Ное 2009, 12:37

inspectora написа:Сега, да уточня - аз принципно съм изключително против настоящата осигурителна система! (предпочитам персоналната). После изключително съм против някой да ми казва колко и дали да се осигурявам ... еми аз мога да си преценя, че нямам нужда от осигуровки и да съм решил един ден като вече не мога да се изхранвам да се хвана и да се обеся примерно /или да си седя и да си умра от глад и студ/...

Обаче така и така законът е такъв в момента ... какво можем да направим? Така и така ги плащам тея пари - не ми дреме ако искат и 1000 лева да го направят минималния осигурителен праг ...

За ДДС-то ... косвен данък за ползвателите на правни услуги - мен лично не ме касае ... аз не ползвам чужди правни услуги /поради обясними причини :) / ... но дори и да ми се наложи да ползвам някой ден /не дай боже/ - еми то всичко е с ДДС, та няма да забогатея ако не трябва да го плащам ...

... та в тоя смисъл както и "по-глобално" да погледна на нещата /щото може да изглежда много повърхностно това, което съм написал, но аз лично винаги гледам в перспектива на даден "казус" ... та тука и в перспектива не откривам "опасности" за мен.../- все тая ми е ...

П.П.: Поли, опитваш се да намекнеш нещо ... но не си права ... не винаги зад "бланково" пълномощно /т.е. не от кочан/ стои "липса на договор за правна помощ", респективно ... /съгласен съм че има и такива ... но да знаеш, че не всички са така .../

Щях да се съглася с всяка дума от написаното, при положение, че липсваше нормативно определеният процент на признатите разходи. Безусловно подкрепям първия абзац - кога, защо и как да се осигурявам искам да решавам аз, след като упражнявам "свободна" /на теория/ професия. Има стотици доброволни фондове, нека ме оставят сама да избирам. Както и да е, закон. Още повече, че така и така в края на месец април винаги съм повече от тъжна, заради изравняването на осигуровките /пари предварително на тази държава нямам абсолютно намерение да внасям, пиша го за тези, които биха ме посъветвали така/. Само че така мисля аз, а какво ли мислят колегите, които в края на годината, установяват, че заработеното е под минималния осигурителен праг? :wink:
Сега за ДДС - разбира се, че съм против. И съм против, не защото аз самата ще ползвам юридически услуги, а защото ми се налага отново да се заравям в счетоводни простотии - то не са декларации до 14-то число, то не са внасяния и прочие и прочие ... Понятно е, че не се занимавам сама с това - следователно счетоводител - само че една е цената на услугата, когато ми правят простичката годишна декларация, со все осигурителни простотии и съвсем друга, когато сложим и лекинко обслужване, понеже съм регистрирана по ДДС. Отгоре на това, този разход не ми е признат, щото, искам, не искам трябва да се вместя в 25 %. Ако някой от вас, независимо от коя част на страната е, ми каже, че успява с тези 25% да плати наем на офис, офис техника, правно-информационни системи, абонаменти за различни списания, семинари, консумативи и т.н., аз му свалям шапка и ще го помоля да сподели как точно става това.
Общо взето, това което искам да кажа е - или ме третирайте като търговец /и ми дайте цялата свобода да си имам разходи, които така и така имам/ или ме оставете на мира, за да мога да работя нормално и да внасям данъци.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2009, 12:38

:roll: Инспекторе, и аз не знам какъв ти е проблема с ДДС-то. Честно.
Само се сещам, че заради него ще се наложи да нося на гърба си още един човек и маса бумащина.
А излизат и едни проекто- закони... и така.
Погледни малко по-напред.

Янева така добре го е обяснила...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 12 Ное 2009, 12:43

inspectora написа:П.П.: Поли, опитваш се да намекнеш нещо ... но не си права ... не винаги зад "бланково" пълномощно /т.е. не от кочан/ стои "липса на договор за правна помощ", респективно ... /съгласен съм че има и такива ... но да знаеш, че не всички са така .../

Хайде- ще се върна отново.
Не намеквам нищо- директно си го написах, както си е. Няма място за деликатни намеци. А, че има бели лястовици- не съм отрекла.
Що палиш от четвърт? :lol:

С кеф си възразявам в с. з., когато нагло ми се претендират разноски с такива точно пълномощни.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 12 Ное 2009, 12:48

ianeva написа:Общо взето, това което искам да кажа е - или ме третирайте като търговец /и ми дайте цялата свобода да си имам разходи, които така и така имам/ или ме оставете на мира, за да мога да работя нормално и да внасям данъци.

Няма такъв, който да е на противното мнение ... Въпросът е дали вдигането на прага от 260 /май толкова е сега :oops: / на 420 /май толкова е заплануван :oops: / нещо нас като адвокати ни бърка? И аз не харесвам системата във вида, в който е, но тази и промяна не ми променя с нищо живота ... ДДС-то също - ако правите 50х "оборот" ще си подавате декларации, ако не - няма ... а това дали "облагаемите" ми услуги ще са за 50х или за 100х какво значение има /или искате да кажете, че се занимавате само и единствено с проц. представителство на физически лица? .../- счетодовителя няма да вземе повече пари /не съм виждал още да си определят хонорарите по оборота на субекта, чието счетоводство водят :) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 12 Ное 2009, 12:58

bebitor написа:Да направя и една проста бакалска сметка върху 1000 лв.
Нормативно признат разход- 250 лв. /В тях ще трябва да се вмести, когато плаща наем за кантора, комунални разходи, консумативи, техника и т.н.... ха-ха-ха/.
Здравни осигуровки- 60 лв.
ДОО- 97,50 лв.
ДЗПО- 37,50 лв.
Тук не слагам бордерата при внасянето...
Десятък- 55,50 лв.
Остатък- 499,50 лв. :lol: :lol: :lol:

А нека ти напомня още един разход-за счетоводител-поне 200 кинта, ако е хуманист, иначе повече... :D :D
Пресли...?
vassilev
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 12 Ное 2009, 13:01

inspectora написа:
ianeva написа:Общо взето, това което искам да кажа е - или ме третирайте като търговец /и ми дайте цялата свобода да си имам разходи, които така и така имам/ или ме оставете на мира, за да мога да работя нормално и да внасям данъци.

Няма такъв, който да е на противното мнение ... Въпросът е дали вдигането на прага от 260 /май толкова е сега :oops: / на 420 /май толкова е заплануван :oops: / нещо нас като адвокати ни бърка? И аз не харесвам системата във вида, в който е, но тази и промяна не ми променя с нищо живота ... ДДС-то също - ако правите 50х "оборот" ще си подавате декларации, ако не - няма ... а това дали "облагаемите" ми услуги ще са за 50х или за 100х какво значение има /или искате да кажете, че се занимавате само и единствено с проц. представителство на физически лица? .../- счетодовителя няма да вземе повече пари /не съм виждал още да си определят хонорарите по оборота на субекта, чието счетоводство водят :) /

Крайно невярно и не заради оборота, а заради занимаването. Написах го по-горе - една е цената при счетоводно обслужване, изразяващо се основно в попълване на годишни данъчни декларации и месечни простотии за осигуровки, съвсем различна, когато това обслужване включва и такова на регистриран по ДДС субект. Но това е по-тесен аспект на проблема ...
Сега малко по-глобално. С какво физическото лице е заслужило да плаща по-висока цена на услугата ми? Всички не могат да са търговци, регистрирани по ДДС. Юридическата услуга е специфична, нека не забравяме това. Ние не продаваме краставици, ние защитаваме законни права и интереси /най-общо казано/, свързани с правосъдие. Защо за едни достъпът до правосъдие следва да е по-скъп от този за други?
Относно размера на осигурителните прагове - мен, лично, не ме бърка особено, обяснила съм защо в предния си пост /накрая все довнасям до макса, обаче след два-три дни и малко упойващо вещество от етилов тип :) забравям, до следващата година/. Макар че месечно не ми е все едно, предпочитам изначално да давам по-малко пари, така и така съм подготвена за теслата накрая. Затова попитах: какво обаче мислят колегите, които в края на годината установяват, че са под този осигурителен праг?
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот prnedev » 12 Ное 2009, 13:12

Василев, малко е относително за вашия бранш, не че си кривя душата че са малко или много тези 200 лв, просто... е като при вас, око да види и какво ще се прави.

Иначе едва ли месечно пишете 100 - 200 договора за правна защита, че да се стигне до това число ;-)

Колкото до простотиите към НОИ за осигуровките, там си вървят между 5 и 20 лв, според счетоводителя...

Та така за хонорара... не става да се приравнява упражняващ свободна професия с търговец. Просто работата е много по-малко, за да се иска хонорар като за фирма.

Е, при адв.д-ва и съдружия, тогава вече е като на фирма :wink: , но това е една друга тема, дето... ще я пообсъдим в регистрираният подфорум, че ми минават едни дедесарски мисли през главата...

Янева ;-))) аз предпочитам да плащам по-късно, отколкото по-рано да ми се налага ;-)
Проблема е на данъчните, че не им се занивама да контролират приходите... за да изравнява всеки, колкото му се полага.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 12 Ное 2009, 13:21

prnedev написа:Иначе едва ли месечно пишете 100 - 200 договора за правна защита, че да се стигне до това число ;-)

Малко не те разбрах-по 1 лв на фактура ли е обичайно ?
(Имах подозрения, че моята счетоводителка е кръвопиец, но сега вече съм сигурен...) :D
vassilev
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии