начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Я да квалифицираме...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Я да квалифицираме...

Мнениеот DEKAH » 09 Ное 2009, 19:11

Колеги, гледах едно клипче преди малко и ми стана интересно дали има извършени някакви престъпления и нарушения.

Очаквам в дискусията да се включат и колеги, които работят като дознатели, следователи и прокурори /без да се издават, разбира се/.

http://www.vbox7.com/play:c0852208

*клипът съдържа нецензурни думи и сцени с насилие.

Лично аз, като гражданин, съм възмутен от такова държание на служител на МВР. Тези хора не минават ли през някакви тестове за психическа годност? При такива изблици, дали е нормално този човек да носи оръжие? Ами ако това е моето дете? Или пък клиент? Не знам...

Видях, че за 2 мин. служителя на МВР осъществи поне 4 състава в НК. Да не говорим за ЗМВР, наредбите и.. няколко конвенции.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Re: Я да квалифицираме...

Мнениеот voltron » 09 Ное 2009, 19:34

В полицаите требва да има агресия - иначе как ще си вършат работата :lol: . Въпроса е да е насочена правилно. Затова камери във всяко районно.
Хубаво е да има учтиви полицаи ама те са рядкост, все пак такава е спецификата на работа. Не ги избират по кой се усмихва най - добре все пак.

А за клипа човека го предизвиква. Във всички "наръчници за оцеляване" пише че не требва.
Последна промяна voltron на 09 Ное 2009, 19:37, променена общо 1 път
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот marek972 » 09 Ное 2009, 19:37

"Видях, че за 2 мин. служителя на МВР осъществи поне 4 състава в НК. Да не говорим за ЗМВР, наредбите и.. няколко конвенции"

уф...това си е галене с перце в сравнение с ....разкриването на престъпления ....
особено пък ако извършителят е от малцинството (или май вече са мнозинство ?) вярно мнoго трудно си признават, но со кратце, со благо и со малко ...
всичко се постига ...
чувал съм от колеги при особено тежки престъпления (например убийствто) боят продължава, ако трябва и с дни !
marek972
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Ное 2009, 19:51

Значи намирате боя за нещо нормално? Говоря за конкретния клип. Не ме интересува как процедират в стаички на 4 очи. Нормално ли е в коридора на РПУ-то да биеш, обиждаш, псуваш, човек при положение, че си с униформа и пистолет?

:shock: :shock: :shock:

За мен не е!
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот analizatora » 09 Ное 2009, 20:00

Може би трябва да се казва "2009-България в ЕС", или може би "Полицията в помощ на обществото" или "Затова ли си късате пагоните",а може би "За или против завишаване на наказанията в НК за посегателство срещу полицай", и още "Виж данъкоплатецо за заплатите на кой отиват парите ти, за възпитаниците/или може би последователите / на г-н Макаренко".Питам аз от такива полицаи, кой ще ни пази, и каква е гаранцията за гражданите на РБ, че ако не дай си боже децата им бъдат задържани в някое подобно РУ на МВР, напр. че са отишли без придружител в заведение след 22 часа, няма да станат жертви на подобна гавра, която може да остави следи върху психиката им за цял живот.И още много мисли нахлуват в главата ми след видяното, но ще въздържа от коментар,знам само, че такива кадри, ме карат да не съжалявам, че съм станал адвокат.
Иначе колега, прави ми впечатление, колко е дързък, този "пазител на обществения ред и спокойствие", и пред очите на колко хора го върши, между които и млади момчета, но нали разбирате, че при евентуална жалба срещу този "служител", съдията няма да повярва на тези хора, а на двама трима "солидарни" негови колеги.
Напр.завежда дело ч.х. това невръстно момче за обида, представете си пред какви трудности ще е изправено за да го докаже пред съд, пред вид, че по тези дела док. тежест знаете върху кого пада.Аз лично съм песимист, за изхода на подобно дело.Или представете си пусне жалба за закана с убийство, как виждате развоя на подобно дело, аз лично предвиждам пост. за прекратяване, защото без този видео материал, знаете как стоят нещата.Иначе,живи да ги оплаче човек, като ги слуша и чете по медии, вечно онеправдани, вечно ощетени, едва ли не докарани до просешка тояга, само дето ако нямаш връзки полицай не можеш да станеш.
analizatora
Потребител

Мнениеот Гост. » 09 Ное 2009, 20:03

Като казвам, че се "спъват по стъпалата"... не ми вярват.
Е, това в кадрите не е точно спъване, но пък Марек обясни, като какво всъщност е..."усмивки" до постигане на самопризнания.

Трябва ли да са агресивни?!? Що за нелепо питане?!? 8) И какво е това обективно обстоятелство, което презумира нормалност за агресията им?!?

завежда дело ч.х. това невръстно момче за обида, представете си пред какви трудности ще е изправено за да го докаже пред съд, пред вид, че по тези дела док. тежест знаете върху кого пада.Аз лично съм песимист, за изхода на подобно дело.Или представете си пусне жалба за закана с убийство, как виждате развоя на подобно дело, аз лично предвиждам пост. за прекратяване, защото без този видео материал, знаете как стоят нещата.Иначе,живи да ги оплаче човек, като ги слуша и чете по медии, вечно онеправдани, вечно ощетени, едва ли не докарани до просешка тояга,

Това е истината.

Деки, боят никога не е нещо нормално, при все постулати разни на Макаренко. Отживелици.
Без значение дали е на 4 очи( а там е още по-грозно по понятни причини) или в конкретната хипотеза.

Анализаторе- невръстно?!? На 22...

Марек- Ляпчев?!?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот analizatora » 09 Ное 2009, 20:20

И с целия си авторитет мин.Цветанов, пишман министър на една седмица излиза пред съда и прави митинги, събира подписки, в защита на осъдени полицаи, забележете при висящ съдебен процес, не бил съгласен с акт на съда /невлязъл в сила/, е какво е това, това е обезмисляне на цялата концепция на правовата държава и въобще на принципите на демокрацията и по-спец. разделението на властите.Аз разбирам да го направи някой от близките, роднините на полицаите, но министър да не зачита и да не се съобразява със съдебен акт, това е фатално, да не говорим как се възприема от ЕС.
Отклоних се от темата, но това е ремарка към призива за разчистването на авгиевите обори на родната полиция.
analizatora
Потребител

Мнениеот marek972 » 09 Ное 2009, 20:29

Декан-е я сега, напълно хипотетично си представи, че в кабинета ти докарат Ромът, измамил по познатата схема пенсионерка, която след това се е самоубила от странното чувство за вина, че се е оставила по този начин да бъде заблудена ( случай, пресен от преди няколко седмици)
ей тъй от едното любопитство, няма ли да пробваш да осъществиш някой съства на НК ?
при положение, че освен теб и другите пет колеги в стаята няма свидетели, камери, нищо ...?

майтапя се разбира се, но понякога бленуваното споразумение задължително преди това минава през такива едни "осъществявания на състави" ...
marek972
Потребител

Мнениеот inspectora » 09 Ное 2009, 20:33

Поведението на полицая е недопустимо от професионална гл.т., но от чисто човешка не е ясно дали е така ...
Не искам да вземам категорично отношение по случая, защото нали съзнавате, че всичко това може да е една голяма постановка спрямо полицая? Ясно се вижда как момчето "налива масло" и провокира ... не е ясно кой е започнал пръв /дали момчето да обижда, или полицая да бие и обижда/ ... В този смисъл от човешка гл.т. всеки би се поддал на провокацията ... Разбира се ако полицаят е започнал пръв с боя ... заслужава си това, което ще последва ...
Искам да кажа, че ситуацията е деликатна - не бива да се съди прибързано ... не всичко, което се вижда е вярно ... има неща, които не могат да се видят ...
Ако полицаят е започнал "свадата", е ясно, че заслужава линч - не му влиза в сл. задължения да обижда и бие непредизвикано какъвто и да е "престъпник" ...
Ако обаче е бил провокиран, това, че се е поддал си е едно наръка и следва да си понесе отговорност, но от човешка гл.т. би било оправдано поведението му ... В тази хипотеза си представете, че сте на негово място и някакъв келеш /очевидно престъпник/ се прави на интересен ... всеки има нерви ... дори полицаите ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 09 Ное 2009, 20:36

анализаторе, в един прекрасен ден отиваш на работа и установяваш, че кантората ти е разбита и ти липсва компютъра/ монитора, лаптопа/
колко точно сълзи ще изплачеш по леко "посъветваният" евентуален извършител и начина по който са взети "признанията" му и оттам върнат твоя компютър/ монитор, лаптоп/ ?
или не, тъй като няма следи ниокой няма да тръгне да издирва извършителя и ще го спрем срещу НИ ?

един мургав обвиняем ми беше казал следното "както австрийските полицаи бият, никй друг не бие така" , а човекът беше преминал като на парад из цяла Европа и понасъбрал доста опит по боксовите рингове, пардон полицейските им управления ...
marek972
Потребител

Мнениеот Гост. » 09 Ное 2009, 20:50

Инспекторе, ( не мога да повярвам!) ти ползваш ли си клиентите за такава гимнастика? :lol: :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Ное 2009, 21:52

Мда.... значи щом е циганин - да го бием. И аз не съм им фен, ама такова поведение е нещо нормално за бг полицая.

Има хора, които са се самозабравили и се крият успешно зад униформата си.

Имах пресен случай в 1-во лице със служител на МВР на пътя, за който няма да разказвам, но накрая полицая ми се извинява около 20 пъти.

Не мога да разбера защо, след като си сложат униформата и си запашат пистолетите някои индивиди се мислят за богопомазани.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот voltron » 09 Ное 2009, 22:03

поведение е нещо нормално за бг полицая.

Не е само българските полицаи, а полицаите изобщо.
Част от работата е. Некой ако може да намери 40000,50000 възпитани, добре тренирани и красиви човеци дето да работят за смешни пари да се обади на ББ.

На полицая не му плащат да казва добър ден и да се усмихва :lol:
voltron
Потребител

Мнениеот Гост. » 09 Ное 2009, 23:47

voltron написа:На полицая не му плащат да казва добър ден и да се усмихва :lol:

Абе... я стига!
За какво му плащат?!?! Да си пробва силовите умения върху друг субект ли?
Без значение съдебното му минало и презумпцията за такова!

Няма извинение, каквото и да пишете тук, за идентично поведение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот student_pravo » 10 Ное 2009, 10:31

За съжаление,макар и неправилна, такава е суровата действителност. Да не говорим пък какво се случва в затворите, където освен маса симуланти и изроди, се намира и по някой свестен субект, но отношението и към него не е по-различно. Уважаемите господа полицаи избиват комплексите си и насъбралото им се напрежение от несгодите в системата върху обикновени граждани. Но пред прокурори,съдии, адвокати са много тихички,мирнички,възпитани. Дори КАТ се мислят за всевишни - точно затова (макар че е извън темата), уважавам контрола с видеокамери - правиш нарушение, получаваш санкция (рядко има ненаказуемост, при наличие на снимка,макар че има и изключения),освен това не си длъжен да слушаш "дебелашки полицейски хумор" и други подобни махленско-неграмотни опити за логическо мислене и тълкуване на закона.
student_pravo
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Ное 2009, 10:49

Веществените събрани с видеокамери са негодно доказателство. :wink: :lol:
И така.
Аналогично стои въпроса и с техническите за скорост.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот voltron » 10 Ное 2009, 10:50

И аз за извън темата ама камери и КАТ се сещам за един от най - тъпите нарушители според "официалните класации. Пратили му снимка как е минал на червено и фиш за глобата от 40 паунда и той пратил писмо със снимка на 40 паунда :lol:.
voltron
Потребител

Мнениеот inspectora » 10 Ное 2009, 11:01

poli_g написа:Инспекторе, ( не мога да повярвам!) ти ползваш ли си клиентите за такава гимнастика? :lol: :lol:

Мисля, че мнението ми е обективно - разгледал съм всички аспекти и съм обсъдил всички вероятности, но отново да доуточня:
1.Независимо кой е започнал "кавгата", поведението на полицая си е недопустимо и укоримо от всякъде /най-вероятно ще отнесе и присъда по случая/ ...
2.Оправдавам го дотолкова /и то само от човешка гл.т. - не и от правна/, доколкото евентуално е бил изкаран извън нерви ... Вярно е, че случката се развива в работно време в полицейския участък, но това не означава, че полицаят не е човек. Според мен в случая е реагирал не в качеството си на полицай, а като човек ... до там е бил изкаран от нерви, че едва ли се е замислил за това, че е на работа и т.н. ...
... доколкото стана ясно /от медиите ... т.е. не е сигурно :) / въпросното момче е местен хулиган ... предполагам на всеки му се е случвало да види как се държат такива лица /дори и спрямо полицаи/ - поведението им е арогантно именно защото знаят, че полицаите нямат право да употребяват сила когато не става въпрос за отговор на такава ... та си ги обиждат на воля, знаейки и че съдебната ни система не е особено функционираща и в този смисъл никой нищо няма да им направи, че са обиждали ...
... просто човекът е имал нещастието да го снимат ... а е трябвало да изчака всичко това да се развие в "стаичката" ;) ... обаче аз силно се съмнявам, че там това момче би се държало по същия начин, респективно нямаше да отнесе и боя ;)

П.П.: ... абе искам да кажа, че законът си е закон, но понякога е просто невъзможно да се спазва :) ... /което по никакъв начин не означава, че не бива да се носи отговорност за което ... ако те хванат .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот zlostar » 10 Ное 2009, 12:07

inspectora написа: [... просто човекът е имал нещастието да го снимат ... а е трябвало да изчака всичко това да се развие в "стаичката" ;)./

в-к стандарт за случая
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=301276

направо не ми се мисли какво се случва в "стаичката" , или да я пишем с главно "С" Стаичката, когато няма свидетели, камери и тн.

Тази Стаичка навява асоциации за "къщата на ужасите"- както я наричаха журналистите по едно известно дело- то в тези Стаички и къщички признаваш всичко, нЕма начин да не признаеш .
zlostar
Потребител

Мнениеот analizatora » 10 Ное 2009, 14:18

Значи, първо тука нямаме разпит, а дори и да има, това не е гестопо, нито КГБ, второ доколкото се вижда момчето е с белезници т.е. помощни средства, той е приведен в безпомощно състояние, ако това ви говори нещо, и е налаган зверски пред очите на униформени и цивилни.Е какъв ще е толкова тоя изверг, че трябва да го вържеш и малтретираш, за да го озаптиш.Големия мъж, с униформа, според мене това е по скоро демонстрация на някакви качества, а не полицейски прийом за изтръгване на информация или разкриване на някакво престъпление.Тука, мисля, че тази ярост е предизвикана от накърнено лично самочувствие, а не за да се подпомогне разследване и евентуално с респектиращо, възпиращо, възпитателна цел.
Напълно съм съгласен, че става въпрос за комплекс.Така, че правете разлика между тези неща.Мен това ме възмущава, че този психар, си избива комплекса върху едно беззащитно момче, вързано за всеки случай с белезници.Тука въобще не става въпрос за полицейска работа, а просто за разчистване на лични сметки.Е как можете да го защитавате тоя, е та той е срам не само за системата, а за цялата държава, да не говорим, че е толкова глупав, че не си дава сметка за последствията, а за испанското меню на тел. не искам да коментирам, това е още един виц за интелекта на българския полицай.И инспекторе, аз не мога да осъзная, как можете да гълчите колегата си школник от Симеоново, за това че са му съставили акт за блъснато куче, а този индивид, който е срам за пагона да го толерирате.
analizatora
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии