начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Сертификат за валутен касиер.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сертификат за валутен касиер.

Мнениеот dubrowski » 04 Ное 2009, 17:03

Дали е необходим сертификат за валутен касиер при работа с левове или друга валута. Защото намериха фалшиви банкнотии в моята каса и искат аз да ги възтановя а съм сигурен, че аз нямам нищо общо с тях и система за плащане го доказва това.
dubrowski
Младши потребител

Re: Сертификат за валутен касиер.

Мнениеот namakak » 04 Ное 2009, 18:03

Работодателят изисква такъв сертификат,диплома за валутен касиер,удостоверяващо професионализма в тази свера.Дори и за обикновените касиери,не само банковите,е нужно познание при случай, че машинката за проверка на банкнотите се повреди.
Пише се възстановявам.
Ако банкнотите са последни и имате платежно нареждане с последен клиент,то е логично да знаете кой ви ги е предоставил,иначе вие сте ги подменили и ги искат от вас.Това все пак са пари и само една малка немърливост по време на работа,би могла да ви отнеме тази позиция дори и наказателно.
Възможно е охранителната камера също да засече номера на банкнотата при броенето,а и клиента.
И хич не си помисляйте да ги пробутате на клиент,защото също има охранителна камера и всеки вече е мнителен и за български и за всякакви пари,една банкнота шуми като такава,една банкнота е релефна и има отличителен белег за слепи,има и още много еднозначни и показателни знаци и профили с другите валути,стига всеки да се усъмни и 1%,то може да не се съгласи да приеме тази банкнота и да поиска друга.В правото си е да получи истинска.Има копюри негодни за употреба и забранени за ползуване,има добри фалшификати,които могат да се разпознаят при липсваща звезда,комин,око,но трябва да сте професионалист работил в централна банка,за да сте великия експерт,всъщност там май няколко експерта работят върху обследване на фалшификата.
Посъветвайте се с адвокат.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот dubrowski » 05 Ное 2009, 21:46

Да но работодател не изиска от мен такъв сертификат или ми проведе курс за получаване на такъв а ми предостави парични сребства в лева и евро за работа.
dubrowski
Младши потребител

Мнениеот namakak » 06 Ное 2009, 00:00

Че то може ли шофьор на президента да не е с професионална категория отбелязано в шофьорската му книжка.
Да ,има специфичност по закон и може освен горе посоченото да се защитите и с този отсъстващ факт,доказателствен материал.
Никъде за бога не сме чули, съдия без образование да решава някакво дело,освен ромите. :?
Никъде не сме чули,продавач в хранителни стоки да работи без нужните изследвания в ХЕИ.
Значи и вашето запитване е адекватно. :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот korry » 09 Ное 2009, 11:42

Според мен работодателя трябва да си понесе загубата от наемането на човек без квалификация.
Само че, Дубровски, вие готови ли сте да загубите работата си?
Съветвам ви ако все още сте назначен да подадете молба за напускане и предизвестие - ако имате трудов договор се постарайте в това грипно време да вземете и болнични. Само че ще получите 80-90% от написаното на трудовия ви договор което може би не е реалното ви възнаграждение за да се спестят размера на осигуровките.
Напълно ви подкрепям и в зависимост от целите ви можете да изградите стратегия за проблема.
Основния въпрос е дали желаете работното място или не го желаете?
Ако го желаете - помислете си пак. нямате квалификация, а виждате какви рискове има.
ако не го желаете ви съветвам да действате така че да напуснете максимално бързо, получавайки всички договорени пари (тоест реалното възнаграждение а не написаното на труд дог) и естествено да не плащате за фалшификатите.
Сега - оттук нагоре бяха просто празни съвети

оттук надолу следват свободните ми съчинения на тема Какво ако аз бях в тази ситуация - те не са съвет!
Утре щях да отида на работа, предварително изчислил каква е реалната ми заплата, която ми се дължи от момента на последното ми възнаграждение до утре. Щях да се пробвам да отклоня средства от оборота равни на тази сума без да ме хванат документи или камери(ако си мислете че това е кражба - четете нататък) На другия ден не отивам на работа, а се обаждам на работодателя че съм зле - грипясал. На по-другия ден бих му се обадил, че се налага да не ходя повече на работа защото (творчество - сега ми хрумна да кажа че съм спечелил от тотото/лотарията 10 бона и искам да си почина)
Ако работодателя тръгне срещу мен - ще му правя проблеми за разлика между реалните възнаграждения и написаното в труд дог, както и че ме е наел без квалификация изисквайки мат отг. преди да направя каквото и да е от горните обаче бих си прочел внимателно труд дог. колко са парите, какво е предизвестието, подписал ли съм документ за Материална отговорност?
Горните действия са изкл морални оправдани, даже са морално задължителни, понеже масово работодателите ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ с позицията си на власт и служебна зависимост за да подписваме неизгодни за нас договори, да не ни дават заплати когато смятат че сме им криви и така нататък и така нататък.
Да отмъстим на работодателите-келеши :evil: Няма смисъл винаги да се играе законно с някой тиквеник. каквото повикало - такова се обадило!
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот dubrowski » 12 Ное 2009, 22:23

То аз напуснах и дори вече почнах нова работа и когато новия ми работодател разбра че няма такъв сертификат и според валутния закон трянва да имам ми организира обучение а предишния ми работодател да пийне една студена вода, но ми изплати всичко което се плага.
dubrowski
Младши потребител

Мнениеот korry » 14 Ное 2009, 11:57

еее щом ти е платил бившия работодател - значи се е осъзнал!
човешко е да се греши и да си поправиш грешката после :D
радвам се за хепи енд-а :D
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Назад към Трудово право