начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Казус касаещ трудово правоотношение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус касаещ трудово правоотношение

Мнениеот toten14 » 02 Ное 2009, 22:16

Здравейте. Имам нужда от малко помощ относно казус засягащ лично мен.
Студент съм по право 2 курс, като едновременно с това извършвам трудова дейност на постоянен трудов договор към голяма търговска верига. Според разпоредбите на чл. 169 ал. 1 и 2 от Кодекса на труда имам право на платен годишен отпуск в размер 25 раб. дни в рамките на 1 учебна година (отпуска се ползва самостоятелно от другите видове платен отпуск), както и на неплатен такъв, уреден с чл. 171 ал.1.
След като заявих желанието, чрез връчване на молба на управителя на съответния магазин, който би трябвало да го препрати със съгласието си до главния офис на фирмата, за ползване на първият гореупоменат вид платен отпуск, същата категорично отказа да го приеме с репликата "Ти вярваш ли си ? ". Получих отказ да ползвам и неплатения отпуск, полагащ ми се. Оставяйки настрана факта, че едва ли има предприятие, което стриктно се придържа към законодателството и за съжаление адекватно противодействие май няма, искам да се посъветвам с Вас какви евентуални действия мога да предприема. Благодаря предварително.

П.С. Нека отбележа, че работодателя многократно е уведомяван устно от мен относно обучението ми във ВУЗ, по въпроси свързани с работното време, смени и тн., както и писмено (молби за служ. бележка доход за стипендии ), като тези факти ме навеждат на мисълта, че съгласието от тяхна страна за съвместяване на обучението с трудовата заетост е налице.
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Re: Казус касаещ трудово правоотношение

Мнениеот kokonikolov » 03 Ное 2009, 16:47

Платен отпуск за обучение

Чл. 169. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.

Малко бъркаш, имаш право на отпуск само след съгласието на работодателя. Нищо не задължава работодателя да ти даде отпуск
Aut inveniam viam, aut faciam - Или ще намеря пътя, или ще прокарам път.
kokonikolov
Младши потребител

Мнениеот laridii » 03 Ное 2009, 16:47

Това сме го дискутирали много пъти във форума. Да ползвате платена отпуска като учащ е само една правна възможност, и не значи автоматично задължение за работодателят, неприятно е, преживяла съм го на собствен гръб, но това е положението. Погледнето го от гледна точка на фирмата, Вие работите едно, а пък учите друго, ще мине някоя годинка и ще завършите и ще си дигнете шапката, т.е. те какъв интерес имат от това, че Вие учите??? Те хората си искат работник не студент, затова пробвайте с платената годишна отпуска или с неплатена такава.
laridii
Потребител

Мнениеот toten14 » 03 Ное 2009, 23:39

Тея същества само с усмивка съвети не дават :)
Така, че номера е да изкиризиш нещо, за което не се плаща, знаеш как е :)
Благодаря за разяснението, ще опитам с неплатен отпуск, пък ако не се получи ще си вадя болнични, видяло се е :)
Trans penem mihi est!
toten14
Младши потребител

Мнениеот vagabon4o » 07 Ное 2009, 08:38

Пробвай още веднъж и ако ти откаже я предупреди, че лично ще занесеш молбата в деловодството на фирмата.
Щом работодателят ти е уведомен, че си студент не трябва да имаш проблеми.
Ако управителят на магазина не ти приеме молбата, наистина отиди и я заведи в деловодството на фирмата.
Успех!
Аватар
vagabon4o
Младши потребител

Назад към Трудово право