- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
уволнение по време на майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
уволнение по време на майчинство
Здравейте, имам нужда от съвет. Работех на договор по заместване (тутилярът е в отпуск по майчинство) и сега, по време на "кризата" ме съкратиха (т.е. бройката СЧЕТОВОДИЕЛ) на онование "чл.328, ал1,3 във връзка с чл.326, ал2 от КТ.Обезщетението, което ще ми дадат ще бъде в размер на едно БТВ. Знам, че нямат право да ме съкратят, тъй като мястото е защитено, но не ми ли се полага по-голямо обезщетение, тъй като уволнението е неправомерно?
Последна промяна milena_z2001 на 31 Окт 2009, 17:20, променена общо 1 път
- milena_z2001
- Нов потребител
Re: уволнение по време на майчинстео
Права сте.Полага Ви се по-голямо обезщетение.
- usra_ovcova
- Потребител
Re: уволнение по време на майчинство
Първо искам да се извиня за досадната правописна грешка. Второ да ви благодаря за отговорите, аз наисина се нуждая от правен съвет. Знам, че ми се полага по-голямо обезщетение, но в какъв размер е то. Моят бивш работодател, въпреки десетилетния си управленски опит явно не е заапознат ( а и хората около него) с елементарни правни положения. Той ми направи голяма услуга, съкращавайки ме по този член и затова аз искам да си потърся правата - само обезщетението, не искам да ме възстановява на работа. Моля, кажете ми как точно трябва да процеидрам оттук нантатък. Предварително ви благодаря.
- milena_z2001
- Нов потребител
Вероятно трудовият договор е срочен по чл. 68 ал. 1 т. 3 КТ.
Правото на обезщетение за уволнение по чл. 328 е уредено в чл. 222 КТ:
Чл. 222. (1) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата..... работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец.
Така, че имаш право на обезщетение за 1 месец (и то при определени условия).
От друга страна чл. 326 ал. 2 КТ казва:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Ако не е спазен този 3-месечен срок на предизвестие ще имате право на обезщетение за неспазено предизвестие по чл. 220 КТ:
Чл. 220. (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
Правото на обезщетение за уволнение по чл. 328 е уредено в чл. 222 КТ:
Чл. 222. (1) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата..... работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец.
Така, че имаш право на обезщетение за 1 месец (и то при определени условия).
От друга страна чл. 326 ал. 2 КТ казва:
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В колективен трудов договор срокът на предизвестието при уволнение по чл. 328, ал. 1, т. 1 - 4 и т. 11 може да бъде поставен в зависимост от продължителността на трудовия стаж на работника или служителя при същия работодател. Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Ако не е спазен този 3-месечен срок на предизвестие ще имате право на обезщетение за неспазено предизвестие по чл. 220 КТ:
Чл. 220. (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
- mosqito
- Младши потребител
Да, точно такъв ми е трудовия договор. Знам за всички тези обезщетения и ми казаха, че ще ми ги дадат. Но аз имам право да ги съдя за неправомерното уволнение (тъй като аз замествам жена, която е в майчинство, а тя не се върна на работа) и това обезщетение ще бъде в зависимост на времето, в което съм била без работа, но най-много до 6 БТВ. Нали така?
- milena_z2001
- Нов потребител
Всеки има право да съди когото си иска щом смята че е нарушето правото му. Но много се съмнявам, че твоя в случай ще има благоприятен изход едно бъдещо дело. Щом си съкратена "поради съкращение в щата" ще трябва в съда да докажеш, че такова съкращение е фиктивно извършено, че на твоето място е назначен друг човек или нещо подобно. Но самата ти казваш: "...аз замествам жена, която е в майчинство, а тя не се върна на работа...". Ако тя не се е върнала на работа (ако е изтекъл разрешеният отпуск за гледане на дете) значи твоят срочен договор за заместване се е превърнал в безсрочен. И като такъв може да бъде прекратен по чл. 328. Но дори и титулярката все още да е в разрешен отпуск, това не е пречка на работодателя да вземе решение да съкрати длъжността. Това е негово право. Той може да уволни и титулярката след като вземе необходимото съгласие на инспекцията по труда. Но той може да изчака титулярката да се върне и чак тогава да я уволни.
От друга страна - дори да успееш да осъдиш работодателя си - едва ли ще си струват усилията. Защото ако успееш да го осъдиш да ти изплати 6 -месечно обезщетение, автоматически ще се приспадне обезщетението за единия месец за оставане без работа заради съкращение на щата и 3-те месеца обезщетение заради неспазеното предизвестие. Или борбата ще да е за 2 месеца обезщетение.
От друга страна - дори да успееш да осъдиш работодателя си - едва ли ще си струват усилията. Защото ако успееш да го осъдиш да ти изплати 6 -месечно обезщетение, автоматически ще се приспадне обезщетението за единия месец за оставане без работа заради съкращение на щата и 3-те месеца обезщетение заради неспазеното предизвестие. Или борбата ще да е за 2 месеца обезщетение.
- mosqito
- Младши потребител
Титулярката е в отпуск за гледане на дете до май 2010, така че моят договор си е срочен. Разрешение за закриване на това място не е искано от ИТ, което прави моето уволнение неправомерно. За да си спести, тези драми, мят бивш работодател трябваше просто да я извика да се върне за един ден на работа и така щеше да освободи мен автоматично и на следващия тя отново да излезне в отпуска си за отглеждане на дете.
- milena_z2001
- Нов потребител
Другото, което е, за да взема аз 6 БТВ, трябва поне 6 месеца да съм без работа. Аз съм решила за себе си, да подам жалба след пърия месец, когота ми изплатят всички обезщетения- за неспазено предизвстие, неизползван отпуск и това, ако остана още един месец без работа.
- milena_z2001
- Нов потребител
Милена, от инспекцията по труда се иска разрешение за уволнение на конкретен човек (когато той има законова защита). Но от инспекцията по труда не се иска разрешение за съкращение на щата. Работодателят взема решение, че длъжността "счетоводител" се съкратщава и точка. После се гледа конкретната личност която заема длъжността. В момента длъжността заемаш ти и няма никакво значение, че си "по заместване". Ако учреждението е държавно (общинско) ситуцията е малко по-особена (свързана с начина на вземане на решение "съкращение на щата") и тук може да се намери някоя грешка в процедурата която да доведе до незаконността на уволнението. Но затова се посъветвай с адвокат.
- mosqito
- Младши потребител
Taka e, но има и специални случаи, при които се ползва, как да кажа, има закрила при уволнение
- milena_z2001
- Нов потребител
Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст;
- milena_z2001
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|