- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
юридически стаж
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
51 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
юридически стаж
Здравейте на всички! Обръщам се с питане, дали стажът след завършване се води за юридически. По тълкуване на чл. 294 от ЗСВ според мен е, въпреки че не се води за осигурителен. Благодаря на вички, които вземат мнение по поставената тема!
- powder
- Младши потребител
Re: юридически стаж
powder написа:Здравейте на всички! Обръщам се с питане, дали стажът след завършване се води за юридически. По тълкуване на чл. 294 от ЗСВ според мен е, въпреки че не се води за осигурителен. Благодаря на вички, които вземат мнение по поставената тема!
Стажът след завършване е предпоставка за придобиване на юридическата правоспособност. След успешно положен изпит пред МП и заемане на съответната длъжност "юрисконсулт" (с конкурс или ТД) започва да тече юридическият стаж. В случай, че придбиете и адвокатска правоспособност се вписвате в съответната Адвокатска колегия, и от този момент започвате да трупате така заветния юридически стаж.
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Не, не се признава, стажът след завършване е предпоставка за придобиване на юридическа правоспособност, ведно с успешно пложен практико - теоретически изпит.Стажът започва да тече от момента, в който започнете да упражнявате адвокатска професия или бъдете назначен на длъжност, за която се изисква юридическо образование - чл.164, ал.6 и 7 от ЗСВ.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи или разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита и стажът на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование в институциите и органите на Европейския съюз, в международните правораздавателни органи или организации, създадени по силата на международен договор, по който Република България е страна.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи или разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) За стаж по ал. 1 - 5 се зачита и стажът на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование в институциите и органите на Европейския съюз, в международните правораздавателни органи или организации, създадени по силата на международен договор, по който Република България е страна.
- eric_cartman
- Младши потребител
powder написа:Здравейте на всички! Обръщам се с питане, дали стажът след завършване се води за юридически. По тълкуване на чл. 294 от ЗСВ според мен е, въпреки че не се води за осигурителен. Благодаря на вички, които вземат мнение по поставената тема!
6-те месеца - от завършването на Юридическото Ви образование, до полагането на Изпита за придобиване на юридическа правоспособност, се зачитат за юридически стаж!
Но за целта, след приключването му, следва своевременно да подадете Молба - до Председателя на съотв. Окръжен съд (СГС)!
...Друг е въпроса, че единици го правят, поради незнание или ред други причини (една от които е, че по време на стажа, е необходимо, да бъдете в неплатен отпуск или да не работите /официално/ никъде!); Елементарна справка в НОИ, при която се установи, че сте осигуряван за трудов стаж и пенсия - по време на стажа - води до непризнаването му! Имате право, единствено, да се самоосигурявате - относно здравните осигуровки!
Последна промяна georgiev_sfbg на 30 Окт 2009, 15:00, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Благодарности на всички колеги по изказаните мнения! Очевидно от изказванията по темата личи, че има две мнения, но лично аз мисля това на georgiev_sfbg за най-меродавно без да омаловажавам и другите. цитирания чл.164 е за статута на прокурори и др. не мисля че е релевантно за завършилите студенти...Очаквам и още мнения по темата...поне докато не стигнем до еднозначно становище...всичко добро засега:)
- powder
- Младши потребител
Не знаех, че НЗОК събира здравни осигуровки , както и да е...
За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, нека някой да обясни каква длъжност или професия е стажант-юрист, ако може да приложи и извадка от НКПД.Стажът след завършване се зачита само за трудов - § 18 от ПЗР на ЗСВ, има и практика по въпроса.
За стаж по ал. 1 - 5 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, нека някой да обясни каква длъжност или професия е стажант-юрист, ако може да приложи и извадка от НКПД.Стажът след завършване се зачита само за трудов - § 18 от ПЗР на ЗСВ, има и практика по въпроса.
- eric_cartman
- Младши потребител
eric_cartman написа:Не знаех, че НЗОК събира здравни осигуровки , както и да е...
...Коригирах грешката в мнението си - относно здравната каса (НЗОК)!
...Сега, надявам се, сте по-спокоен, въпреки, че продължавате, да бръщолевите празни приказки - по зададения казус от питащия "powder"!
powder написа:...Очаквам и още мнения по темата...поне докато не стигнем до еднозначно становище...
Мисията невъзможна! - имайки предвид групичката на облите шапки, от милиционерницата!
6-те месеца - от завършването на Юридическото Ви образование, до полагането на Изпита за придобиване на юридическа правоспособност, се зачитат за юридически стаж!
Но за целта, след приключването му, следва своевременно да подадете Молба - до Председателя на съотв. Окръжен съд (СГС)!
...Друг е въпроса, че единици го правят, поради незнание или ред други причини (една от които е, че по време на стажа, е необходимо, да бъдете в неплатен отпуск или да не работите /официално/ никъде!); Елементарна справка в НОИ, при която се установи, че сте осигуряван за трудов стаж и пенсия - по време на стажа - води до непризнаването му! Имате право, единствено, да се самоосигурявате - относно здравните осигуровки!
Последна промяна georgiev_sfbg на 30 Окт 2009, 15:39, променена общо 1 път
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Хайде Георгиев, петък е, позабавлявай ни Какво точно ще направи председателят на ОС/СГС/, след като подадеш молба до него? Седни прочети малко практика, момченце, със зубрене на закони не се развива правно мислене.Ама какво ли съм седнал да наливам акъл в кухи глави, ами не ходя да си пия Bushmills-a....
Весел уикенд на всички колеги!
P.S. Не съм от милиционерницата, не че има нещо лошо в това, малко по -друг е моят случай.Обаче забелязвам, че тълкуваш НК като младши районен инспектор , аре весел уикенд и на тебе
P.S. Не съм от милиционерницата, не че има нещо лошо в това, малко по -друг е моят случай.Обаче забелязвам, че тълкуваш НК като младши районен инспектор , аре весел уикенд и на тебе
Последна промяна eric_cartman на 30 Окт 2009, 15:44, променена общо 1 път
- eric_cartman
- Младши потребител
eric_cartman написа:Хайде Георгиев, петък е, позабавлявай ни Какво точно ще направи председателят на ОС/СГС/, след като подадеш молба до него? Седни прочети малко практика, момченце, със зубрене на закони не се развива правно мислене.Ама какво ли съм седнал да наливам акъл в кухи глави, ами не ходя да си пия Bushmills-a.
Не си платежоспособен "приятелю", за да изискваш от когото и да било, да ти дава разяснения и обяснения!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:eric_cartman написа:Хайде Георгиев, петък е, позабавлявай ни Какво точно ще направи председателят на ОС/СГС/, след като подадеш молба до него? Седни прочети малко практика, момченце, със зубрене на закони не се развива правно мислене.Ама какво ли съм седнал да наливам акъл в кухи глави, ами не ходя да си пия Bushmills-a.
Не си платежоспособен "приятелю", за да изискваш от когото и да било, да ти дава разяснения и обяснения!
Добре, "приятелю", колко съм платежоспособен и колко не, си знам аз, но не се оплаквам, никак даже Зададох ти конкретен въпрос.А сега ме извини, защото ме чакат и нямам време да се занимавам с недоучили студентчета.
- eric_cartman
- Младши потребител
Мерси на колегите:) Наистина нека да завършим по миролюбиво седмицата...georgiev_sfbg все пакизползва смешни епитети....а на melly ..наздраве...което ме подсети да си сипя и аз едно
- powder
- Младши потребител
Стажът за придобиване на юридическа правоспособност се зачитат за юридически стаж, така ни бе обяснено след изричен въпрос по темата!
- kiara.
- Младши потребител
Мерси на kiara и аз имах някакъв сходен спомен! Пожелания на всички колеги за пълноценна седмица
- powder
- Младши потребител
В крайна сметка може ли някой да синтезира дали се признава или не и ако да какъв е редът за да се признае?
- chovecheto
- Младши потребител
По време на моя стаж/който беше година/бяхме назначени на трудов договор като съдебни кандидати.Внасяхме в касата на съда осигуровка и заплата.След 3м.ни връщаха заплатата
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
http://dragneva.com/
- veda_iv
- Потребител
chovecheto написа:В крайна сметка може ли някой да синтезира дали се признава или не и ако да какъв е редът за да се признае?
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:6-те месеца - от завършването на Юридическото Ви образование, до полагането на Изпита за придобиване на юридическа правоспособност, се зачитат за юридически стаж!
Чл. 297. (2) По време на стажа стажант-юристът не получава възнаграждение и времето не се зачита за осигурителен стаж.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа:Чл. 297. (2) По време на стажа стажант-юристът не получава възнаграждение и времето не се зачита за осигурителен стаж.
Това, е друго!
Предполагам, правиш разлика, между ОСИГУРИТЕЛЕН и ЮРИДИЧЕСКИ стаж?!
...Ето ти, още малко теми за размисъл , макар и малко извън казуса за ЮРИДИЧЕСКИЯ стаж:
ЗСВ - Преходни и Заключителни разпоредби
§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант-юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право".
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
И как така тече трудов стаж, но не тече осигурителен? И тече трудов стаж, без да има трудов договор /няма и трудово възнаграждение/? И може ли стажът да е "проведен преди полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право" /защото буквално от този текст излиза, че има стаж като стажант-юрист и преди дипломирането?
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
51 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|