- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
писмени обяснения по чл 193 ал 1
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
писмени обяснения по чл 193 ал 1
Здравейте. Възпитател съм в основно училище.Миналата седмица едно от учениците се качва на необезопасена успоредка, пада и си счупи ръката.В същото време сме задължени да ги придружаваме и в стола за обяд( инцидентът се случва, когато повечето деца са все още в стола и аз при тях). Директорът сега изисква от мен писмени обяснения по чл 193 ал 1. и определено е критично настроена.МОЛЯ ЗА СЪВЕТ!
- babes80
- Младши потребител
Re: писмени обяснения по чл 193 ал 1
Ще ви дам ясен съвет макар,че правната материя е твърде прозрачна.Но ще помоля за повече пояснения относно правния казус-интересува ме процедурата по заявяването на писмените обяснения пред Вас /по възможност-опишете подробно текста / и разкажете обстоятелствата около нарушението ,което вашия работодател е предявил към Вас като виновно неизпълнение на трудовите ви задължения.Не очаквайте служебни благодарности обаче за това-вашите ангажименти са преди всичко опазване на живота и здравето на децата в училище.Има доста неясноти по вашия въпрос:
-време на изискване на писмените обяснения
-процедура по връчването им
и какво вие бихте предприели в случай,че работодателят приеме от вашите обяснения,че сте виновен .Все пак той е ваш работодател-КТ му дава право да следи за прилагането на трудово-правните норми.Моля бих Ви помогнал с правни съвети -пишете ми !
-време на изискване на писмените обяснения
-процедура по връчването им
и какво вие бихте предприели в случай,че работодателят приеме от вашите обяснения,че сте виновен .Все пак той е ваш работодател-КТ му дава право да следи за прилагането на трудово-правните норми.Моля бих Ви помогнал с правни съвети -пишете ми !
- diadora
- Нов потребител
В текста, който работодателят ми връчи, не е посочено конкретно нарушение. Единственото, което е споменато, е това, че в случая е налице виновно неизпълнение на служебните задължения. Срокът на писменото обяснение е седем дневен. Що се отнася до това докъде бих стигнал в случай, че ме приеме за виновен, бих се обърнал към съда. Необходимо ли е моето писмено обяснение да съдържа изрази като "смятам, че не съм виновен" ? Реакцията ми след инцидента беше адекватна - обадих се на медицинската сестра и на родителите на детето.
- babes80
- Младши потребител
diadora, ето го и моето писмено обяснение: "На 20.10.2009г. около 13.15 часа се случи злополука с ученик от втори клас. Денят е един от обикновените работни дни от дългогодишния ми педагогически опит. Започнах работния си ден от 11.50 часа като първото ми задължение бе да контролирам пътуващите ученици от първи и втори клас и да ги нахраня.След приключване на задължителните учебни часове както винаги поех групата и я заведох пред столловата. Изчакахме храната за обяда да бъде готова. Около 12.50 часа влязохме в столовата. Обядът продължи до 13.20 часа. Част от учениците като Петър, Александър и Иван, който е второкласник , въпреки моите предупреждения се бият, качват се на оградата, парапета, играят опасни игри и са най-палавите и непослушни от групата. В този ден, отлъчвайки се от основната група, отиват да играят на физкултурната площадка, където се намират и необезопасени гимнастически уреди. Пада Иван. След което последва бърза моя намеса и на медицинското лице , което оказа и първа помощ. Ученикът бе взет от родителите си , които го откараха в болница. Случаят не може да бъде свързан с виновно изпълнение на служебните ми задължения."
Това е което аз написах. Моля да ме посъветвате.
Това е което аз написах. Моля да ме посъветвате.
- babes80
- Младши потребител
Случаят не може да бъде свързан с виновно изпълнение на служебните ми задължения."
"Считам, че инцидента не произтича от неизпълнение на служебните ми задължения и вътрешния правилник на училището.
За другото нямам мнение, но по - принцип не може да ви задължат да пишете/говорите нещо с което сам/а ще се изложите.
За това че не е посочено какво точно е ще е дисциплинарната отговорност и нарушението е евентуално нарушение на правото ви на защита. Дисциплинарното производство има съзтезателен характер и обвинението в извършване на нарушения трябва да бъде точно формулирано във вида, в който то ще намери отражение в заповедта за дисциплинарно наказание.
Може и глупости да съм писал. Добре е да отидете при адвокат да напише обяснението, понеже дяволът често е в детайлите, а формално това обяснение може да има значение при едно бъдещо уволнение.
"Считам, че инцидента не произтича от неизпълнение на служебните ми задължения и вътрешния правилник на училището.
За другото нямам мнение, но по - принцип не може да ви задължат да пишете/говорите нещо с което сам/а ще се изложите.
За това че не е посочено какво точно е ще е дисциплинарната отговорност и нарушението е евентуално нарушение на правото ви на защита. Дисциплинарното производство има съзтезателен характер и обвинението в извършване на нарушения трябва да бъде точно формулирано във вида, в който то ще намери отражение в заповедта за дисциплинарно наказание.
Може и глупости да съм писал. Добре е да отидете при адвокат да напише обяснението, понеже дяволът често е в детайлите, а формално това обяснение може да има значение при едно бъдещо уволнение.
Последна промяна voltron на 29 Окт 2009, 22:13, променена общо 1 път
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
Да, но в уведомлението до мен пише " в случай на отказ да представите писмените обяснения, отказът ще се зачита за мълчаливо съгласие относно исканите от вас писмени обясненив."
- babes80
- Младши потребител
babes80 написа:Да, но в уведомлението до мен пише " в случай на отказ да представите писмените обяснения, отказът ще се зачита за мълчаливо съгласие относно исканите от вас писмени обясненив."
Това което е цитирано не мога да го разбера много добре. Отказът да се дават обяснения по вина на служителя има значение за прилагането на чл. 193 ал1 и 2
Имах предвид, че обяснението може да не съдържа признаване на вина.
- voltron
- Потребител
И задължително ли трябва да дам обяснение?
- babes80
- Младши потребител
Не, но така се отказвате и от правата си по чл 193.
- voltron
- Потребител
Аз все още не съм предала обяснението за случая.
- babes80
- Младши потребител
Спазена е процедурата за връчване на искане за писмени обяснения, дали са ви и достатъчен срок за представяне им. Дали да ги представите или не, не мога да кажа. Отказа да се дават обяснения сам по себе си не значи признаване на вина. Изниква евентуално въпроса след като не е конкретизирано нарушението на трудовата дисциплина /като конкретни деяния, дата и т.н. дали не се нарушават правото ви на защита, както вече споменах и може да доведе до отмяна на дисциплинарното наказание от съда. Но това е въпрос на познаване на всички детайли.
- voltron
- Потребител
Здравейте!Нека да Ви обясня на кратко какво трябва да направите:
съветът ми е да напишете подробно и всичко за случая,който визирате до вашия работодател.Все пак законодателят ви е предоставил една правна възможност -правото ви на защита -възползвайте се !Чрез Вашите писмени обяснения той би могъл да прецени доста обстоятелства дали сте виновен или не ,още повече ,че в училището ,предполагам има и ваши колеги ,които са присъствали на този инцидент-те също може би ще трябва да дават писмени обяснения!Директорът си е свършил работата -следващата стъпка е да ви накаже ,но вече добре подплатен с доказателства относно нарушението.Не драматизирайте -може би това е първо нарушение за Вас -вижте формата на дисциплинарните наказания!Не избързвайте!И не реагирайте емоционално -все пак това са деца и то втори клас!
Това е !Просто изчакайте и тогава ми пишете!Ще ви помогна,но от правна гледна точка.
Сега като родител-ако на моето дете се случи това в училище може би щях да приложа адвокатските си умения -бих осъдила учебното заведение и познай кой ще пострада в това бъдещо производство,тъй ,че да помислим малко и за родителите и за пострадалото дете!
Относно вашето нарушение-тук нещо не ми е ясно?Работодателят е посочил конкретното нарушение ,затова той ви иска тези обяснения-те могат да бъдат неспазване на негови заповеди относно опазване живота на децата ,дежурството в училище,Правилникът за вътрешния ред .Все ваши задължения,които вие навярно сте нарушили,но явно не желаете да си признаете!
съветът ми е да напишете подробно и всичко за случая,който визирате до вашия работодател.Все пак законодателят ви е предоставил една правна възможност -правото ви на защита -възползвайте се !Чрез Вашите писмени обяснения той би могъл да прецени доста обстоятелства дали сте виновен или не ,още повече ,че в училището ,предполагам има и ваши колеги ,които са присъствали на този инцидент-те също може би ще трябва да дават писмени обяснения!Директорът си е свършил работата -следващата стъпка е да ви накаже ,но вече добре подплатен с доказателства относно нарушението.Не драматизирайте -може би това е първо нарушение за Вас -вижте формата на дисциплинарните наказания!Не избързвайте!И не реагирайте емоционално -все пак това са деца и то втори клас!
Това е !Просто изчакайте и тогава ми пишете!Ще ви помогна,но от правна гледна точка.
Сега като родител-ако на моето дете се случи това в училище може би щях да приложа адвокатските си умения -бих осъдила учебното заведение и познай кой ще пострада в това бъдещо производство,тъй ,че да помислим малко и за родителите и за пострадалото дете!
Относно вашето нарушение-тук нещо не ми е ясно?Работодателят е посочил конкретното нарушение ,затова той ви иска тези обяснения-те могат да бъдат неспазване на негови заповеди относно опазване живота на децата ,дежурството в училище,Правилникът за вътрешния ред .Все ваши задължения,които вие навярно сте нарушили,но явно не желаете да си признаете!
- diadora
- Нов потребител
Нямате интерес да отказвате писмени обяснения защото обясненията които не са взети по вина на работника се счита че е спазена процедурата по налагане на дисциплинарно наказание уволнение. по-скоро в случая следва да направите довод пред съда че падането на детето не в причинна връзка с вашето виновно бездеиствие или неизпълнение на задълженията си.Ангажираите доказателствени искания - вещи лица в сферата на възпитателската работа ,които да изяснат въпроса могъл ли сте да претотврътите случилото се .
аз съм човек който може да си даде правилна сметка за характера на възпитателната работа.
В тази посока съсредоточете усилията,а не трябвали да пишете обяснение или не,в този смисъл законодателя е задължил работодателя да поиска обяснение на работника,за да може същия да се защити пред органа на дисциплинарна власт.
аз съм човек който може да си даде правилна сметка за характера на възпитателната работа.
В тази посока съсредоточете усилията,а не трябвали да пишете обяснение или не,в този смисъл законодателя е задължил работодателя да поиска обяснение на работника,за да може същия да се защити пред органа на дисциплинарна власт.
- sadiata
- Потребител
Принципно работодателят е длъжен "да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения", т.е. вие можета да не давате писмени обяснения (може и устни или никакви обяснения), но правилно е споменато по-горе, че се лишавате от възможността да се защитите, при това писмено, като посочите обстоятелства и свидетели във ваша полза, което евентуално в последствие може да ви послужи в съда.
-
tati_go - Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|