Колеги, малко по-особен казус за събеседване.
Ден преди да изтече болничен на работник, същият получава направление от личния си лекар за преглед при специалист(14.10.2009 г.). На 15.10.2009 г. работникът се явява на работа и представя това направление, като заявява, че ще отиде на лекар да бъде прегледан. В това време група от колеги започва да му чете заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Той казва, че не желае да взима отношение по същата и отива на лекар.
На 17.10.2009 г. е прегледан от специалиста, а на 19.10.2009 г. му е издаден болничен лист от ЛКК, считано от 15.10.2009 г до 14.11.2009 г. В последствие разбира, че това, което са искали да му прочетат е уволнителна заповед, която той отива да си получи на 26.10.2009 г., като вътре е записано, че на 15.10.2009 г. му е прочетена и той отказва да се подпише, като има двама свидетели за отказа.
Въпроса : В болнични ли е уволнен работника, предвид това, че болничния е издаден на 19.10.2009, а е считано от 15.10.2009, като от 14.10.09 е имал направление за преглед ?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уволнение в болнични
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Уволнение в болнични
Кристиан Гьошев (юрист)
Правото не е за спящите, а за бдящите...
- kris_maturata
- Потребител
Re: Уволнение в болнични
Колега, мисля, че номерът няма да мине, защото лицето не е било в болнични на 15.10., фактът, че има направление не означава, че е в болничен. Защото реално всеки може да се оплаче и да получи направление от личния си лекар, за да посети специалист и това да стане в рамките на месец и междувременно да си е на работа. Ситуацията щеше да е друг, ако лицето беше отишло на прегледа на 14.10 или на 15.10.
Иначе казано колега не се хващайте за болничния, хванете се за връчването!
Иначе казано колега не се хващайте за болничния, хванете се за връчването!
- laridii
- Потребител
Предполагам, въпросът е, дали работника има защита по чл.333, ал.1, т.4 КТ. Въпросът с уволнението при болничните за минало време е интересен, преди време и аз се рових из материята, но не ми се наложи да я разнищя докрай. От една страна, съдебната практика приема, че отпускът за временна нетрудоспособност се разрешава от лекуващия лекар. От друга, това става по реда на Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността и е допустимо да се прави за минало време- 2, респективно- 10 дни преди прегледа. В моя случай, работодателят също връчи предизвестие и заповед за прекратяване на ТПО на служител, който си беше дошъл на работа, но на другия ден същият служител донесе болничен лист с разрешен отпуск, считано от предния ден. Тъй като се предполагаше, че идеята е да се намери основание за съдебна отмяна на уволнението, оспорих този болничен лист по административен ред пред ЛКК, по реда на чл.112 от Закона за здравето. Вече 3 години по тази жалба- ни вест ни кост от административния орган, нямам представа разглеждана ли е, решавана ли е, или е загубена някъде. Междувременно, служителят оспори уволнението не на това основание и спрях да се занимавам.
- ivodrag
- Младши потребител
И все пак някой няма ли да каже нещо по същество...
Кристиан Гьошев (юрист)
- kris_maturata
- Потребител
kris_maturata написа:И все пак някой няма ли да каже нещо по същество...
Точно на теб - едва ли
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Да го духаш уе нещастен комплексар
Кристиан Гьошев (юрист)
- kris_maturata
- Потребител
kris_maturata написа:Да го духаш уе нещастен комплексар
Някои неща не се променят!!!
- laridii
- Потребител
Именно - комплексарите като kalahan си остават комплексари..
Кристиан Гьошев (юрист)
- kris_maturata
- Потребител
Мисля, че е крайно време такива като kris_maturata да си ходят от сайта
- kalahan2008
- Активен потребител
аз пък ти предлагам да си затваряш комплексарската и чатърска виртуална уста..и вместо да щракаш по клавишите..вземи си забий една ножка
Кристиан Гьошев (юрист)
- kris_maturata
- Потребител
kris_maturata написа:аз пък ти предлагам да си затваряш комплексарската и чатърска виртуална уста..и вместо да щракаш по клавишите..вземи си забий една ножка
Не се приема Други мъдри предложения?
Уважаеми г-н Модератор, моля темата да бъде заключена, а на лицето Кристиян Гьошев да бъде наложен бан.
Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.
- kalahan2008
- Активен потребител
Отново замириса на гадост! В тоя форум не мисля да е удачно да се ползва такъв език, което формира у мен молба до Модератор да наложи санкция (БАН) на Крис-Матурата.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
-
palimsest - Активен потребител
palimsest написа:Отново замириса на гадост! В тоя форум не мисля да е удачно да се ползва такъв език, което формира у мен молба до Модератор да наложи санкция (БАН) на Крис-Матурата.
palimsest написа:Отново замириса на гадост! В тоя форум не мисля да е удачно да се ползва такъв език, което формира у мен молба до Модератор да наложи санкция (БАН) на Крис-Матурата.
Крис-Матурата е за един месец в изолатора, считано от днес!
-
lutman - Младши потребител
относно:от laridii на 28 Окт 2009 12:25 pm
Правилно и обосновано е становището на laridii ,като може да се добави че болничния лист доказва че едно лице е било в болничен период,те във временна неработоспособност , а не мед.направелнието,същото е доказателство за това че получил от личния лекар волеизявление по направлението му за преглед при специалист. Въпросното лице е следвало въпреки направлението да си вземе болничен лист от лекъра за периода до произнасяне на специалиста ,които също може да препоръча болничен период.
заповедта за уволнение следва да се оспорва на друго основание в зависимост от мотивите които се съдържат в нея,ако няма такива то това е абсолютно основание за отмяната на заповедта без да се разглежда спора по същество.Ако обаче има мотиви в зоповедта то работодателя следва да докаже тяхното наличие в деиствителност
Правилно и обосновано е становището на laridii ,като може да се добави че болничния лист доказва че едно лице е било в болничен период,те във временна неработоспособност , а не мед.направелнието,същото е доказателство за това че получил от личния лекар волеизявление по направлението му за преглед при специалист. Въпросното лице е следвало въпреки направлението да си вземе болничен лист от лекъра за периода до произнасяне на специалиста ,които също може да препоръча болничен период.
заповедта за уволнение следва да се оспорва на друго основание в зависимост от мотивите които се съдържат в нея,ако няма такива то това е абсолютно основание за отмяната на заповедта без да се разглежда спора по същество.Ако обаче има мотиви в зоповедта то работодателя следва да докаже тяхното наличие в деиствителност
- sadiata
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|