начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328 ал.1 т.3

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328 ал.1 т.3

Мнениеот kristina83 » 27 Окт 2009, 14:46

Здравейте.

На 10.10.2009 г. ми бе връчено 30 - дневно предизвестие за прекратяване на трудовия ми договор съгласно чл. 328 ал.1 т.3 от КТ (намаляване на обема на работата). Датата на изготвяне на предизвестието е 9.10.2009 г. Едновременно с предизвестието получих и заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения, считано от 9.11.2009 г.
Въпросът ми е работодателят задължен ли е да ми изготви УП 2 и УП 3, които евентуално да получа заедно с трудовата си книжка или трябва да подам молба?
Благодаря Ви предварително !
kristina83
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328 ал.1 т.3

Мнениеот tsolova » 27 Окт 2009, 14:52

Да, задължен е, няма нужда от подаване на искане, ето Ви основанието и сроковете:
КСО Чл.5 (7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот kristina83 » 27 Окт 2009, 15:45

Благодаря Ви за бързия и точен отговор ! :)
Ако правилно съм разбрала до 09.12.2009 г. трябва да ми бъдат изготвени документите за осигурителен стаж и осигурителен доход (УП 2 и УП 3), тъй като трудовия ми договор ще бъде прекратен считано от 09.11.2009 г. съгласно заповедта за освобождаване.
Имам още един въпрос: В какъв срок трябва да ми бъде върната трудовата книжка и ако този срок бъде просрочен каква е процедурата? Питам, защото на доста напуснали и освободени колеги са им забавяли, дори губили книжките.
kristina83
Нов потребител

Мнениеот tsolova » 27 Окт 2009, 17:21

Тр. книжка се съхранява при работника, при представянето в счетоводството може да искате да подпишете приемателно-предавателен протокол. Така е най-сигурно и за двете страни, защото много често и работниците си губят книжките.
Тр.книжка Ви се предава попълнена при освобождаването - няма срок.

Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.

Чл. 226. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
tsolova
Младши потребител

Назад към Трудово право