poslednainstancia написа:Към Инспектора: предизвикателството е да се печели кауза пер дута, а не да се занаятчийства. Потребителското име не е избрано случайно!
Интересно ми е как ще успеем да убедим един съдия в тезата, че при един такъв казус като конкретния се заобикаля чл.33 ЗС
Представяме си следната хипотеза:
1.Аз съм районен/окръжен съдия и идва при мен един такъв казус.
2.Аз съм ама на абсолютно 100% вътрешно убеден, че с такава замяна се заобикаля чл.33 ЗС.
Обаче какво решение ще постановя? /защото все пак съм чел онова ТР/
Ами ще кажа, че нямаме пороци ... Защо ли? Защото ако кажа така, то моето решение дори и да се обжалва няма да бъде допуснато до касация и си пиша една червена точка в биографията!!!
А ако постановя в смисъл, че имаме заобикаляне на закона - ясно какво следва ...
Не казвам, че аз разсъждавам така - напротив ако някой ден реша да съдийствам и съм убеден в нещо различно от общоприетото, то няма изобщо да се притеснявам да си постановявам съобразно убежденията, съзнавайки, че ще си стоя неиздигнат в йерархията /за това едва ли ще стана съдия де ... но кой знае .../...
НО следва да правим разлика м/у теория и практика нали? Едно е да си развиваме разни теории, да си ги пишем по разни трудове, да си ги споделяме със студенти и т.н., а съвсем друго е когато представляваш държавата, съдебната власт. Не може за едно и също нещо да се постановяват различни решения - това подкопава доверието в системата, в държавата като цяло /защото създава несигурност/!!! Щом досега е било така, така ще да е и за в бъдеще - това е законът!!! /иначе какво - влизаш в съд и играеш 50:50 ... е не става ... съдът не е, или поне не би трябвало да е руска рулетка .../
Има и друго - всеизвестно е, че континенталната и англосаксонската правни системи все повече се сближават ... та в този смисъл една утвърдена практика по един проблем няма как да се промени /не че няма изключения, но за в бъдеще нещата все повече ще се уеднаквяват и ще става непроменяеми/ ... правото все пак е едно проявление на традициите на дадено общество ...
... и така ... при тези текстове в закона, които са в момента ... при тази практика ... просто забравете да мислите за замяната на ид.ч. "като автоматично заобикаляща чл.33 ЗС" ... когато се сменят концептуално възгледите във връзка с правото на собственост, тогава може да се мисли за друг тип уредба/тълкуване на закона ...
И poslednainstancia, предпочитам 1 спечелено "по занаятчийски дело", отколкото 5 загубени "с финес" ...