начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

помолиха ме да напусна

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помолиха ме да напусна

Мнениеот pitankaaaa » 14 Окт 2009, 22:59

здравейте,

днес ме помолиха да си подам предизвестието и да напусна. Причината е, че шефа разбра, че работя на частно същата дейност, която извършвам и в работата.
Моля посъветвайте ме дали да си подавам предизвестието за 1 месец и по кой член?
Те ми предлагат да си пусна предизвестието утре, да ми изплатят заплатата за този месец и толкоз.
По договор имам едномесечно предизвестие + 10 дни неизползван платен годишен отпуск.
Смятам, че ако си подам предизвестието утре, то би трябвало да ми изплатят 2 заплати за едномесечното предизвестие, което ще трае до средата на идния месец и 10-те дни отпуск.

Благодаря сърдечно за съветите,
приятна и спокойна вечер!
pitankaaaa
Нов потребител

Re: помолиха ме да напусна

Мнениеот marto_danielov » 16 Окт 2009, 12:16

pitankaaaa написа:здравейте,

днес ме помолиха да си подам предизвестието и да напусна. Причината е, че шефа разбра, че работя на частно същата дейност, която извършвам и в работата.
Моля посъветвайте ме дали да си подавам предизвестието за 1 месец и по кой член?
Те ми предлагат да си пусна предизвестието утре, да ми изплатят заплатата за този месец и толкоз.
По договор имам едномесечно предизвестие + 10 дни неизползван платен годишен отпуск.
Смятам, че ако си подам предизвестието утре, то би трябвало да ми изплатят 2 заплати за едномесечното предизвестие, което ще трае до средата на идния месец и 10-те дни отпуск.

Благодаря сърдечно за съветите,
приятна и спокойна вечер!

Обяснете по-подробно, какъв договор е сключен с вас и т.н., а колкото до предизвестието
в член 220, ал. 1 от Кодекса на труда е предвидено, че страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника за неспазения срок на предизвестието.
Подайте си спокойно предизвестието, ще трябва да си получите заплата до края на срока на предизвестието, т.е. за всичките дни трябва да ви се заплати, дори, ако работодателят ви освободи по-рано, той ви дължи обезщетението за неспазено предизвестие. Аз ви съветвам вие да си спазите и отработите всичките дни на предизвестието, за да не дължите вие обезщетение ... Ако има нещо нередно сезирайте Инспекция по труда.
marto_danielov
Младши потребител

Назад към Трудово право