начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Заспалия съсобственик

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заспалия съсобственик

Мнениеот lanatri » 09 Окт 2009, 17:52

Здравейте ,
Моят проблем е следния . Имаме обща вила-близнак ,която е построена незаконно през 1993-1994 г. с моя съсобственик с 1/2 идеална част на земята .
Нямаме учредяване на отстъпено право на строеж ,това е фатална грешка.Оттогава аз се опитвам да узаконя само моята половина , но е невъзможно. Изкарала съм планове -заснемане/архитектура ,вик и ел /, констриктивна екпертиза , имам констативен акт ,наказателно постановление и глоба съм платила .Говорила съм много пъти със съсобственика ,но той все шикалкави /имал проблеми, нямал пари ,да не го занимавам с глупости/. Като че това не основен проблем за нас . Дайте ми съвет ,как да го накарам да се активизира малко и да вземе да се посъбуди ? Притеснявам се да отида в РДНСК, защото може да си направя още по-голяма бела / разбирай събаряне на вилата /. Просто искам да го накарам да загори от желание да се узакони ,но как ?
Ще ви благодаря предварително ако ми отговорите !
lanatri
Младши потребител

Re: Заспалия съсобственик

Мнениеот ivan_lawyer3 » 09 Окт 2009, 18:51

Когато сте собственик не трябва разрешение за строеж, освен това строите и двамата.

Не е толкова трагичен случая.

По принцип диагнозата е - неизвършване на действие. Тоест - трябва да бъде задължен да извърши съответното действие. Има и процедура - с последователни и увеличаващи се глоби.

Случаяте е доста екзотичен.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот chokoeff » 09 Окт 2009, 19:24

Ванка, мисля, че бъркаш разрешение за строеж с право на строеж.
chokoeff
Нов потребител

Мнениеот lanatri » 09 Окт 2009, 21:37

Че не сме си учредявали отстъпено право на строеж не сме . Още се терзая за това . Но как може да го задължим и той да направи това ? Не схванах каква е процедурата за това? Ако има глоби с лихви може и да е съгласен да се разбърза.
lanatri
Младши потребител

Мнениеот anserk » 12 Окт 2009, 10:05

lanatri написа:Оттогава аз се опитвам да узаконя само моята половина , но е невъзможно.

Правилно! Как ще узаконявате само вашата част, като трябва и подписа на близнака под нея, а за неговата част - вашия подпис!
Извървяли сте половината път и ви остава другата половина. Това, което сте направили за единия близнак, правите и за другия близнак. Явно на това разчита съсобственика и ви чака :D
А после адвокат ще ви каже как да си направите доброволна делба.
Няма как, карайте до край :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот lanatri » 12 Окт 2009, 18:31

Благодаря Ви, anserk, за отговора . Отдавна предполагам, че това е причината за неговите реакции. Всъщност малко се притеснявам ,че при узаконяването на цялата къща, съсобственикът ми може я ипотекира веднага , както е обща съсобственост и тогава окончателно ще съм сразена. Тази къща е моя кошмар.
lanatri
Младши потребител

Мнениеот anserk » 13 Окт 2009, 00:17

Съсредоточете се в/у процедурата по изкарване на разрешение за ползване.
И една консултация при адвокат за доброволна делба при евентуална ипотека на 1/2 от собствеността от имота и сградите.Така ще сте наясно какво да предприемете своевременно и едновременно :roll:
anserk
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба