Здравейте!
Работя като спортен аниматор в един хотел в Свети Влас, общ.Несебър. Тъй като работата е от сезонен тип, не може да се ползва платен отпуск и по принцип винаги се изплаща като обезщетение на края на сезона, заедно със заплатата.
От колеги работили минали години тук чувам, че такъв не се изплаща. Сумата, която би трябвало да се получи не е кой знае какво, но просто ме е яд и ми писнало от тарикатлъци на дребно. Дори се учудих, че никой по никакъв начин не го е направил на въпрос.
След няколко дни ще ходя да си вземам заплатата и ще питам в счетоводството дали това е вярно. Моля ви, кажете ми какво мога да направя, ако не плащат такъв отпуск. Към кого мога да се обърна да дойдат да им направят проверка или нещо от сорта (коя институция). Как мога да ги сплаша? ПИСНА МИ ОТ МОШЕННИЦИ,ТАРИКАТИ И БЪЛГАРИ ПАТОЦИ (най-вече).
Благодоря предварително за оказаното съдействие.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да преборя некоректен работодател?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Как да преборя некоректен работодател?
brachi написа:Здравейте!
Работя като спортен аниматор в един хотел в Свети Влас, общ.Несебър. Тъй като работата е от сезонен тип, не може да се ползва платен отпуск и по принцип винаги се изплаща като обезщетение на края на сезона, заедно със заплатата.
От колеги работили минали години тук чувам, че такъв не се изплаща. Сумата, която би трябвало да се получи не е кой знае какво, но просто ме е яд и ми писнало от тарикатлъци на дребно. Дори се учудих, че никой по никакъв начин не го е направил на въпрос.
След няколко дни ще ходя да си вземам заплатата и ще питам в счетоводството дали това е вярно. Моля ви, кажете ми какво мога да направя, ако не плащат такъв отпуск. Към кого мога да се обърна да дойдат да им направят проверка или нещо от сорта (коя институция). Как мога да ги сплаша? ПИСНА МИ ОТ МОШЕННИЦИ,ТАРИКАТИ И БЪЛГАРИ ПАТОЦИ (най-вече).
Благодоря предварително за оказаното съдействие.
Още рибата в морето, а ти слагаш тигана! Чуваш, че годишен отпуск не се изплаща! Ами може да го ползваш през зимата.
Като отидеш да си вземеш заплатата, попитай в счетоводството как ще бъде уреден годишния ти отпуск. Въпросите после, щото нямам стъклена топка пред себе си да гадая какво ще реши рабодателя ти!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Чети правилно преди да пускаш безсмилени мнения. Не мога да ползвам отпуск през зимата, защото ще работя още един месец. РАБОТАТА Е СЕЗОННА. А и не исгам да го ползвам. Първо, че няма кога, второ че наистина не искам и трето, че е невъзможно.
Ако някой може, ще съм благодарен да ме упъти. Правя го просто заради принципа. Ако повече правеха като мен, България щеше да е по-добре. Разберете. Не ми трябва ........ отпуск, нито тъпото, мизерно обезщетение. Който НЕ иска да ми помогне, моля да не пише тъпи и безплодни мнения. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ.
Ако някой има какво да каже, ЕВАЛА. Благодаря на всеки, който мисли като мен и е готов да сподели знанието си как да се преборя с един пореден ТАРИКАТ.
Мен това ме дразни, а ВАС????
Ако някой може, ще съм благодарен да ме упъти. Правя го просто заради принципа. Ако повече правеха като мен, България щеше да е по-добре. Разберете. Не ми трябва ........ отпуск, нито тъпото, мизерно обезщетение. Който НЕ иска да ми помогне, моля да не пише тъпи и безплодни мнения. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ.
Ако някой има какво да каже, ЕВАЛА. Благодаря на всеки, който мисли като мен и е готов да сподели знанието си как да се преборя с един пореден ТАРИКАТ.
Мен това ме дразни, а ВАС????
- brachi
- Младши потребител
Братле, не аз чета неправилно, а ти пишеш неправилно. Писа, че работата е от сезонен тип, а не че си назначен на срочен трудов договор по чл.68, ал.(1) вр.ал.(2). Такъв трудов договор се сключва за изпълнение на временни, сезонни и краткотрайни работи и дейности. По него имаш всички права, както и по договор за неопределено време, включително и право на платен годишен отпуск.
За да придобиеш право да ползваш платен годишен, трябва да имаш най-малко осем месеца трудов стаж, независимо къде е придобит. Ако го нямаш този стаж, при прекратяване на ТПО имаш също право на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск, като размера на обезщетението се изчислява пропорционално на времето, което се брои за трудов стаж. Например – работил си три месеца, а отпускът ти е минималния 20 работни дни. Полага ти се обезщетение равно на отработени пет дни.
Ако не ти бъде изплатено обезщетението по чл.224 имаш право да подадеш иск срещу работодателя си като производството е безплатно, а давността е 3 години.
Като отидеш при счетоводителката й кажи, че си искаш и обезщетението по чл.224 да не стане нещо грешка. Кажи й, че си се консултирал с адвокат и знаеш какъв е реда, ако не ти го изплатят! Хайде, че стана късно!
За да придобиеш право да ползваш платен годишен, трябва да имаш най-малко осем месеца трудов стаж, независимо къде е придобит. Ако го нямаш този стаж, при прекратяване на ТПО имаш също право на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск, като размера на обезщетението се изчислява пропорционално на времето, което се брои за трудов стаж. Например – работил си три месеца, а отпускът ти е минималния 20 работни дни. Полага ти се обезщетение равно на отработени пет дни.
Ако не ти бъде изплатено обезщетението по чл.224 имаш право да подадеш иск срещу работодателя си като производството е безплатно, а давността е 3 години.
Като отидеш при счетоводителката й кажи, че си искаш и обезщетението по чл.224 да не стане нещо грешка. Кажи й, че си се консултирал с адвокат и знаеш какъв е реда, ако не ти го изплатят! Хайде, че стана късно!
-
andy70 - Потребител
Благоадря ти, andy. Оценявам времето, което си отделил(а), за да напишеш този пост, който е повече от изчерпателен.
Имам нужда само от още едно малко допълнение. Коя е институцията, която проверява работодателите за нередности от такъв тип? На кого трябва да се обадя за да ги проверят?
Съвета, който ми даде с иска в предния пост, мисля да изполозвам като "план Б" засега.
Благодаря!
Имам нужда само от още едно малко допълнение. Коя е институцията, която проверява работодателите за нередности от такъв тип? На кого трябва да се обадя за да ги проверят?
Съвета, който ми даде с иска в предния пост, мисля да изполозвам като "план Б" засега.
Благодаря!
- brachi
- Младши потребител
Отиваш в "Инспекция по труда" и подаваш там сигнал. Откакто имат нов шеф действат много бързо. Ще си вземеш парите, не се безпокой, колкото и да са!
-
andy70 - Потребител
СУПЕР!!! Благодаря много. Не ми е за парите(<100лв.), а за принципа "ТАКА НЕ МОЖЕ.
Мерси!!!
Мерси!!!
- brachi
- Младши потребител
andy70 написа:За да придобиеш право да ползваш платен годишен, трябва да имаш най-малко осем месеца трудов стаж, независимо къде е придобит. Ако го нямаш този стаж, при прекратяване на ТПО имаш също право на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск, като размера на обезщетението се изчислява пропорционално на времето, което се брои за трудов стаж. Например – работил си три месеца, а отпускът ти е минималния 20 работни дни. Полага ти се обезщетение равно на отработени пет дни.
Andy70 още веднъж ти благодаря за полезното инфо. Тук на работното място става голямо шоу.....типично по български.
Понеже обекта е голям хотел, а работата сезонна, почти всички работници са със временни трудови договори. Аз разгласих навсякъде за тези обезщетения за платен отпуск сред персонала и сега за първа година от счетоводството ще ги изплащат. ( за постижението си съм нескромно щастлив и горд). Но има един друг проблем. Вълка козината си мени, а нрава не.
Сега счетоводителката ходи и се моли сред персонала да не се разгласява тази новина, за да не разберат и другите служители. С две думи плащат обезщетението за платен отпуск само на този, който си го поиска.
Другият проблем е, че счетоводителката постоянно цитира тези 8 месеца трудов стаж. За това съм те и цитирал по-горе, за да си изясня някои подробности.
Въпроса ми е:
Този осем месечен трудов стаж по същата длъжност ли трябва да е, каквато работя сега или няма значение?
Може ли да има прекъсване между тези осем месеца?
Има ли значение преди колко време е придобит този 8 месечен стаж?
И накрая ако разбирам правилно, в случай че ги имам тези 8 месеца, от счетоводството са длъжни да ми платят цялото обезщетение, независимо че съм работил само 3 месеца. А в случай, че нямам 8 месеца стаж, чаааааак тогава ми се преизчисляват тези 20 дни.
Правилно ли разбирам. Благодаря ВИ!
- brachi
- Младши потребител
1. Изискването за придобиване право на платен отпуск е наличие на 8 месеца трудов стаж изобщо, без оглед на длъжности и работодатели.
2. Може да има прекъсване. Ако си работил 3 години по 3 месеца, имаш 9 месеца трудов стаж.
3. Естествено, че няма значение кога е придобит - трудовият стаж не се губи.
4. Полагащият се платен отпуск е пропорционален на отработеното време, зачитано за трудов стаж. В случая с 3 месеца той е 5 дни, така че обезщетението за неползван отпуск трябва да бъде за тези 5 дни.
2. Може да има прекъсване. Ако си работил 3 години по 3 месеца, имаш 9 месеца трудов стаж.
3. Естествено, че няма значение кога е придобит - трудовият стаж не се губи.
4. Полагащият се платен отпуск е пропорционален на отработеното време, зачитано за трудов стаж. В случая с 3 месеца той е 5 дни, така че обезщетението за неползван отпуск трябва да бъде за тези 5 дни.
- dermatek
- Нов потребител
"Правя го просто заради принципа. Ако повече правеха като мен, България щеше да е по-добре. "
Евала,Brachi!Напълно подкрепям твоите действия!Когато всеки един от нас спре да преглъща обидите и униженията,а вместо това предприеме адекватни действия,нещата ще тръгнат в нашата България.Ако ние не си помогнем-няма кой!
И аз така действам...
Дано повече хора го направят...
Евала,Brachi!Напълно подкрепям твоите действия!Когато всеки един от нас спре да преглъща обидите и униженията,а вместо това предприеме адекватни действия,нещата ще тръгнат в нашата България.Ако ние не си помогнем-няма кой!
И аз така действам...
Дано повече хора го направят...
- igli4ka66
- Потребител
andy70 написа:За да придобиеш право да ползваш платен годишен, трябва да имаш най-малко осем месеца трудов стаж, независимо къде е придобит. Ако го нямаш този стаж, при прекратяване на ТПО имаш също право на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск, като размера на обезщетението се изчислява пропорционално на времето, което се брои за трудов стаж. Например – работил си три месеца, а отпускът ти е минималния 20 работни дни. Полага ти се обезщетение равно на отработени пет дни.
Добре де, ами каква е разликата тогава ако го имаш стажа. Ти така или иначе ще ползваш обезщетение пропорционално на отработеното през годината време. Поне аз така го разбирам. Примерно, имам 8 и повече месеца стаж от друга година. През текущата година работя 6 месеца, дължи ми се обезщетение за 10 отработени дни, ако платеният ми отпуск е минимален. Но както вие казахте, ако го нямаш 8 месечния стаж, пак имаш право на пропорционално обезщетение. Каква е тогава разликата дали го имаш или нямаш тоя стаж от гледна точка на обезщетението?
И още, ако през отработеното време заплатата ти е била увеличена, как ще се пресметне обезщетението?
- kleines
- Потребител
От гледна точка на обезщетението разлика няма.
Разликата е в ползването.
Преди добиването на 8-те месеца трудов стаж общо служителят няма право да ползва платен отпуск.
Разликата е в ползването.
Преди добиването на 8-те месеца трудов стаж общо служителят няма право да ползва платен отпуск.
- dermatek
- Нов потребител
ПОБЕДА !!! ПОБЕДА !!! ПОБЕДА !!!
Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха във форума. Без ваша помощ нямаше да успея. Много полезен форум!
Разгласих навсякъде за този платен отпуск сред персонала. Успях да накарам фирма, която не е плащала никога досега обезщетение за платен отпуск да го изплати на всички служители до един тази година. И съм много горд и щастлив.
Още веднъж благодаря за подкрепата във форума !!!
Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха във форума. Без ваша помощ нямаше да успея. Много полезен форум!
Разгласих навсякъде за този платен отпуск сред персонала. Успях да накарам фирма, която не е плащала никога досега обезщетение за платен отпуск да го изплати на всички служители до един тази година. И съм много горд и щастлив.
Още веднъж благодаря за подкрепата във форума !!!
- brachi
- Младши потребител
браво BRACHI, евала и на всички които помогнаха/ лолкото повече такива хора има в България толкова подобра за държавата
- rado243
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|