начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Изгубено дело по чл.11,ал.2 ЗСПЗЗ

Казуси за недвижими имоти

Изгубено дело по чл.11,ал.2 ЗСПЗЗ

Мнениеот dreb4entse » 09 Окт 2009, 22:44

Единствено писменно доказателство по делото бе Удостоверение ,че имота за които претендирам е записан в емлячния регистър. В чл.12 ал.2 ЗСПЗЗ е посочено като годно доказателство. СРС отхвърли иска като неоснователен. Обжалвах. СГС потвърди решението на СРС като дава възможност за обжалване пред ВКС при условията на чл.280 ал.1 ГПК. Моля за помощ. Моя адвокат ни ми дава много надежди, остави аз да реша дали да обжалвам.Имам ли шанс дори минимален за спечелване. Искам да чуя и други мнения по въпроса.
Благодаря предварително!
dreb4entse
Нов потребител

Re: Изгубено дело по чл.11,ал.2 ЗСПЗЗ

Мнениеот ekostova » 09 Окт 2009, 23:55

Ако бях аз, щях да си търся правата до дупка. Като не стане на ВКС - в Страсбург, че са Ви лишили от собственост. Жалкото е това, че воденето на дело е съпроводено с разноски, но в България всичко е нагоре с краката. Всичко зависи от материалното Ви състояние. Ако нямате оценителна експертиза, вижте как да направите такава в делото, за да Ви послужи в Страсбург. Успех!
ekostova
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Окт 2009, 00:25

dreb4entse написа:Единствено писменно доказателство по делото бе Удостоверение ,че имота за които претендирам е записан в емлячния регистър. В чл.12 ал.2 ЗСПЗЗ е посочено като годно доказателство. СРС отхвърли иска като неоснователен. Обжалвах. СГС потвърди решението на СРС като дава възможност за обжалване пред ВКС при условията на чл.280 ал.1 ГПК. Моля за помощ. Моя адвокат ни ми дава много надежди, остави аз да реша дали да обжалвам.Имам ли шанс дори минимален за спечелване. Искам да чуя и други мнения по въпроса.
Благодаря предварително!

Чудна работа.Исковете по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ бяха с преклузивен срок 15.05.2007 г.Дори да е внесен иска в последния ден защо чак сега Ви се произнася СГС-след две години и кусур.
Вашия адвокат като Ви дава такива надежди обясни ли Ви при какви предпоставки се уважава иска по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ ?Ако ли не-много жалко за изгубените надежди.В това производство следваше да се доказват две обстоятелства-наличие на собственост зем.земя и нейното отнемане .И двете предпоставки следва да са на лице в кумулативност,за да Ви се уважи иска.
Разбира се,няма пречки да жалите и на ВКС,пък те какво ще решат по допустимост и основателност е отделен въпрос.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Окт 2009, 00:41

dreb4entse написа:Единствено писменно доказателство по делото бе Удостоверение ,че имота за които претендирам е записан в емлячния регистър. В чл.12 ал.2 ЗСПЗЗ е посочено като годно доказателство. СРС отхвърли иска като неоснователен. Обжалвах. СГС потвърди решението на СРС като дава възможност за обжалване пред ВКС при условията на чл.280 ал.1 ГПК. Моля за помощ. Моя адвокат ни ми дава много надежди, остави аз да реша дали да обжалвам.Имам ли шанс дори минимален за спечелване. Искам да чуя и други мнения по въпроса.
Благодаря предварително!

Най-вероятно в процеса не сте доказали факта на отнемането, както клегата каза по-горе. И тъй като не е била налице втората предпоставка, искът е отхвърлен като неоснователен. Прочетете си мотивите на двете Решения и сам ще можете да си отговорите дали ще подавате касационна жалба.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Окт 2009, 01:13

В страни от спора, само да вметна- Мели, изобщо не е сигурно, че е доказано и право на собственост...
Моят съвет е да жалите пред ВКС. За резултатите никой не може да Ви даде гаранция.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dreb4entse » 10 Окт 2009, 12:20

Благодаря на всички отзовали се. Срока по чл.11, ал.2 отЗСПЗЗ е спазен. Поискахме свидетели по делото, но съда не допусна. Имота е внесен в ТКЗС, но опис декларациите са унищожени и хората си доказваха имота по емлячните регистри. Представихме от ПК и удостоверение, че имота не е заявяван.
Освен Удостоверението от емлячния регистър и от ПК за незаявен имот, други документи за представяне нямам. Делото по този член е за възстановяване срока за заявяване на имота. Мой познати със същите документи печелиха дела, адвоката когато заведох делото ми каза ,че е печелил дела и бе сигурен в положителния изход на делото. Как по друг начин мога да докажа собственноста си,след като в повечето случай ПК възстанови земята на база емлячни регистри. Това обстоятелство ме кара да обжалвам, но исках да чуя и други мнения за шансовете за спечелване. Разходите по делото не са малки, което ме смущава.
dreb4entse
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Окт 2009, 13:08

Добре, правилно е онова за свидетелите...
Ако е така, както го описвате, не сте доказали, че имота е обобществен.
По тези дела( при идентични факти) представях и удостоверение от АВ, че наследодателят не се е разпореждал с процесните имоти...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dreb4entse » 10 Окт 2009, 19:35

Много сте елементарна и съвета Ви банален.
dreb4entse
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Окт 2009, 20:42

:D Е, сигурно след като Вие го твърдите.
Но има една разлика- вие сте загубили на две инстанции.
С гласни доказателства е изрично изключено доказване на собственост, но това изключение не важи за всички останали факти.
Останете си със здраве.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dreb4entse » 10 Окт 2009, 21:34

poli_g извинявайте. Това твърдение не е отправено към Вас. Имаше мнение по моя въпрос на Колева, което ме обиди. За съжаление моят отговор не и е харесал и го е изтрила. Вашите отговори на въпроси който съм чела във форума са много стойностни. Вашето мнение е да обжалвам. Ще съм Ви благодарна, ако имате още нещо да добавите по въпроса.
Извинявайте за получилото се недоразумение.
dreb4entse
Нов потребител

Мнениеот dreb4entse » 13 Окт 2009, 08:55

Сигурно ще Ви прозвучи нахално, donna, lateva, zelen моля Ви, дайте Вашето мнение по въпроса.
Благодаря Ви предварително!
dreb4entse
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 13 Окт 2009, 18:50

Госпожо,
един съвсем добронамерен съвет, защото срока за обжалване си тече, идете с двете решения при друг колега, ако ли нямате вяра на настоящия, и се консултирайте допълнително. Няма по-добър вариант.
Написах Ви горе да обжалвате, но определенията, които чета напоследък от ВКС не са обнадеждаващи...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kirile » 18 Окт 2009, 12:51

Водих същото дело за невъзстановени гори , защото наследствените ни земеделски земи по емлачен регистър бяха заявени и възстановени , а горите по същия емлачен регистър не бяха заявени и възстановени. Резултата - на РС спечелихме делото , но ПК обжалва и на ОС го загубихме с мотиви на съда , че емлачния регистър не доказва собственост , ВКС не допусна за разглеждане и в момента съм подал дело в Страсбург. Надявам се там по европейски да ни признаят правата.
kirile
Потребител

Мнениеот zelen » 18 Окт 2009, 13:04

dreb4entse написа:Сигурно ще Ви прозвучи нахално, donna, lateva, zelen моля Ви, дайте Вашето мнение по въпроса.
Благодаря Ви предварително!

Здравейте, едва днес видях темата и Ви отговарям със закъснение -
за Вашето дело може да Ви отговори само Вашият адвокат, когото сте наели да защитава правата и интересите Ви!

Желая Ви успех!
zelen
Потребител

Назад към Имотни казуси