начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

ДОПУСКАТ НОТАРИУСИТЕ ДО ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДОПУСКАТ НОТАРИУСИТЕ ДО ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Мнениеот Melly » 24 Сеп 2009, 12:10

http://blitz.bg/news/article/60162

Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред прие предложението за допускане на нотариусите до личните данни на клиентите. Целта на този ход е да възпрепятства зачестилите имотни измами във все по-големи размери.
“Прието бе предложението на депутатите Явор Нотев от Атака и Тодор Димитров от ГЕРБ за внасяне на промяна в закона за нотариалната дейност. Тя е предизвикана от ескалиращия прпоблем с имотните измами. За първи път МВР ще предостави достъп на нотариусите до базата данни на българските документи за самоличност. Така те ще могат да извършват справка дали лицето, което се намира в нотариалната кантора, съвпада с лицето от базата данни на документите за самоличност. Очакваме това да намали имотните измами наполовина”, обяви зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков след днешното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Нейният председател Анастас Анастасов потвърди казаното от Вучков за предстоящата промяна на закона за нотариалната дейност. “Има техническа възможност за осигуряването на достъп до базата данни. Затова се търси най-правилният начин, който да гарантира, че нотариусите ще помогнат в борбата с имотните измами, без това да доведе до корупция и злоупотреби с личната информация”, коментира Анастасов.

ПОХВАЛНО!
Време беше да се пресече порочната схема в имотните измами!

Успех на законотворците!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: ДОПУСКАТ НОТАРИУСИТЕ ДО ЛИЧНИТЕ ДАННИ

Мнениеот Гост. » 24 Сеп 2009, 12:16

А, не!
Аз пък съм един от отявлените противници на това законодателно изменение! 8) Не, че мнението ми е меродавно, но когато информацията е съсредоточена в знаещи и можещи... ситуацията е с предизвестен край.

Лоби! :evil:

нотариусите ще помогнат в борбата с имотните измами, без това да доведе до корупция и злоупотреби с личната информация

глупости
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 24 Сеп 2009, 12:38

poli_g написа:А, не!
Аз пък съм един от отявлените противници на това законодателно изменение! 8) Не, че мнението ми е меродавно, но когато информацията е съсредоточена в знаещи и можещи... ситуацията е с предизвестен край.

Лоби! :evil:

нотариусите ще помогнат в борбата с имотните измами, без това да доведе до корупция и злоупотреби с личната информация

глупости

Здравей, Поли,
Не е истина, за първи път да си ми опонент. :D
Лично аз нямам нищо против. :wink:

Не съм съвсем съгласна и ще поясня защо.
Според мен Нотариус, който прочете сделка или завери пълномощо, удостоверявайки подпис на лице с фалшива лична карта си е направо съучастник в измамата.
Дали някой ще рискува? Съмнявам се. :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Сеп 2009, 12:45

И аз не съм във възторг от "новината"...., ако всичко остане в сферата на пожеланията, а не на задълженията, нищо няма да се промени. Какво, като имат достъп, но нямат задължение да проверяват... резултатът пак ще е същия. :x :x
Колкото заработи регистъра им с пълномощните.... :lol: върлува някаква PR кампания , водена от Нот.камара, но без резултат. :?:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 24 Сеп 2009, 12:45

О, Мели- именно защото знаеш за част от делата ми, за това съм противник.
Не ми се ще да повтарям написаното от мен преди време в друг форум, но ако погледнеш измененията в чл. 84 от ЗННД, 37 от ЗЗД- ще видиш, че нищо не се променя. Нищо. Само дето нотари ще имат достъп и до националната база данни..
На това казвам- информация в ръцете на знаещи и можещи.

Извинявай, но сега допрочетох ... който завери пълномощно с фалшива ( неистинска) лична карта. Ми, селския кмет от Долно Нанагорнище( грубо, но истина) какво го правим? Прокуратурата дори не си образува нерви за него...

Пък какви документи за самоличност могат да ти "барнат"... ще се изненадаш. Защото и до националната база данни имат достъп толкова хора. А парите отварят толкова врати. И все такива..
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 24 Сеп 2009, 20:11

За мен това е лошо. Като знам какви нотариуси има..... за някой лев ще се ползва толкова информация, че ум да ни зайде.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 24 Сеп 2009, 20:43

А, че тя и сега цялата база данни е on- line.

Да видим, обаче, сега нотари- те с какво ще се оправдават за "издънките". Впрочем, както си ги знаем, пак ще намерят някой "косъм дето ще им пречи на ракетата"...
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2009, 00:16

..... За първи път МВР ще предостави достъп на нотариусите до базата данни на българските документи за самоличност...

Да, съгласна съм, че заглавието на темата е малко подвеждащо.
Самата аз не обърнах чак такова мнимание, а механично го "пренесох" тук от самата статия. :oops:
Но от прочита става ясно, че достъпът до лични данни ще е ограничен до базата данни на документите за самоличност. То и сега Нотарита-та са администратори на лични данни, но можеха да проверяват до толкова, до колкото на дадено лице е издадена лична карта №.....и толкоз.
С промяната те ще имат възможност да видят с просото око сканираното копие на документа, а от там и снимката на лицето, представящо се с тази лична карта. Поне аз така изтълкувах предложението за изменение на закона. :roll:

Колкото до отговорността на Нотари-то "неволно" пропуснало да забележи "разликата", то и сега има механизми, споед които носи имуществена отговорост да нанесени щети.

Но да не избързваме със заключенията. Нека видим текста на измененето на закона и тогава да разсъждаваме. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 25 Сеп 2009, 00:35

Само за информация - база данни на АИС-БДС не съдържа "сканирано копие на документа". Има сканирана снимка на лицето и в табличен вид всички данни за лицето по чл.26 ЗБДС плюс телефони за връзка.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2009, 00:44

Айде, де... :D

На кого да вярвам? :roll:
Май на очите си, а? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2009, 00:53

:roll: За какво спорите? Ако някой мисли, че достъпът до едната снимка в системата и документа за самоличност ще помогне да се преустановят имотните измами е последния наивник в тази тъжна страна...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nezret » 01 Окт 2009, 14:50

За проблема с имотните измами и как трябва да бъдат предотвратени, включително необходимостта от изменение и допълнение на ЗБДС и ГПК, тази година по искане на медиите съм дал две интервюта. След последната публикация преди 2-3 седмици във вестник Класа, за щастие явно новите депутати четат преса, веднага излазе предложение за достъп до личните данни но това не е достатъчно.
Финанси

--------------------------------------------------------------------------------

Заловиха организирана група за имотни измами в София
Адвокати предлагат въвеждането на ирисова и гласова диагностика при изповядване на сделка с недвижимости
26.08.2009
Най-често в имотните измами се използват три схеми. Обект на посегателствата са предимно възрастни хора.Снимка: Мишел Герон
Станислав Савов
Розалия Банкова

Криминалисти предотвратиха имотна измама в София и помогнаха на семейство възрастни хора от столичния квартал „Света Троица“ да запазят дома си, съобщиха вчера от МВР. Група от 7 души се е опитала да направи прехвърляне на жилище пред нотариус с фалшиви документи. Измамниците изработили пълномощно от името на собствениците и по този начин се сдобили с останалите документи за продажбата. След това оставало само да изповядат сделката пред нотариус, но бързата намеса на полицията осуетила плановете им в последния момент. Арестувани са 7 лица, като още се изяснява дали има и други потърпевши от дейността им.
Използването на пълномощно е най-често срещаната схема за измама, коментира за „Класа“ адвокат Несрет Бабучев. Жертвите обикновено са самотни и болни пенсионери. Понякога “добри хора” им предлагат да им помагат при плащане на сметки за ток, парно или данъци. За целта е необходимо нотариално пълномощно и те въвеждат в заблуждение жертвата, като я водят пред нотариус, но такъв документ има опция и за продажба, което се премълчава пред жертвата.
Вторият вариант за измама е с фалшива лична карта. В тази схема е нужен човек от МВР, който има достъп до регистрите на ЕСГРАОН. След това се издава нова лична карта, като лицето, чийто имот ще се продава, е с подменена снимка.
Третата схема е с използването на фалшиво пълномощно, каза за „Класа“ Михаил Чобанов от „Булгериън пропъртис“. Измамниците ползват варени яйца, цветни принтери и фотошоп, за да фалшифицират печатите. В подобна схема обаче задължително е необходима помощта на нотариуси, защото само те могат да заверят подписите. „Това се доказва трудно и затова няма нито един осъден нотариус до момента“, коментира Ивайло Кръстев от „Имоти доверие“.
Според адвокат Бабучев имотните измами могат да бъдат спрени с няколко законодателни промени. Едно от предложенията е в ЕСГРАОН да се въведе система за пълна идентификация с ирисово и гласово сканиране, и пръстов отпечатък. Втората стъпка е да се задължат всички нотариуси при подобна сделка да сравняват в базата данни кое лице всъщност продава имота. Друго предложение е, ако по сделката се явява пълномощник, нотариусът да се обади на истинския собственик по телефона и да му прочете какво продава, като преди това се увери чрез гласово сканиране дали наистина това е собственикът.
„Идеята е добра, защото единственото, с което разполагаме сега, е една лупа, с която да установим доколко е истински документът, който ни се предлага“, коментира за „Класа“ нотариусът Албена Наумова.
Прокурори от Районна прокуратура – Варна, споделиха пред „Класа“, че всеки месец решават по един случай, в който възрастни хора се обръщат към тях с молба да се спрат всички операции с техни имоти. Заради зачестилите имотни измами в морската столица много хора търсят прокурорите превантивно.

Служители от МВР участват в имотни измами

16.07.2008 / 12:07 - citybuild.bg

Как те могат да бъдат предотвратени?

Да, може да бъдат предотвратени 100%, ако се въведе система за пълна идентификация на физическите лица, подобна на тази въведена в богатото емирство КАТАР, разработена от водещи германски софтуерни и хардуерни компании. Там тази система важи и за всички пристигащи в страната туристи и бизнесмени, така те хванаха не само терористи, но и контрабандисти и други престъпници. Тяхната система е базирана само на ирисово и дактилоскопично сканиране, без звуково и ДНК. Говоря за пълна база данни, както в момента е ЕСГРАОН, да се добавят не само както до сега снимка и подпис, които много лесно могат да се подменят и имитират и подменят, но и въвеждане на т.н. Божествен код, който няма технология да го промени. Това са ирисово (сканиране на очите), дактилоскопично (сканиране на ръцете папиларните линии на дланите), гласово (сканиране на гласа, тон тембър и т.н.) и ДНК (структура на клетката на човека, която е уникална, сканира се и по определен шифър за всеки гражданин излиза код от цифри и букви), сканиране на всеки един гражданин. Това трябва да стане с промяна на Закона за българските документи за самоличност.

След изграждане на тази система, следва всички нотариуси, и агенция по вписванията да имат достъп до тази централна база данни, както и устройства за ирисово, гласово и дактилоскопично сканиране на лицата, които извършват сделката, включително и пълномощниците. На следващо място, ако се явява по сделката пълномощник, следва нотариуса да поиска, истинският собственик да се обади по телефона, да му обясни и прочете сделката и да провери, чрез гласово сканиране, дали наистина това е собственика, казвайки ключова фраза например “Здравей аз съм Драган”, ако не съвпадне със записания гласов модел от централната база данни в МВР, сделката отпада.

Ако, се потвърди със скенер че гласът, ирисът и дактилоскопичните отпечатъци са идентични с тези в централната база данни на лице което иска да продава или купува, има сделка и имаме пълна идентификация на субекта. Ако дактилоскопичните отпечатъци, не съвпадат с ирисовите или гласът, тогава или се изпраща материал да ДНК анализ или се вика полицията. Защото има случаи и на подмяна на папиларни линии на ръка, това го правят най богатите престъпници, при хурирзи, може да имаме, лещи и прочие неща, гласът може да се промени от настинка и т.н., но ДНК кодът никога.

Достъпът до подобна система е повече от необходима за нотариусите и Агенция по вписванията, но те могат само да ползват базата данни, но не и да я променят.

Според мен трябва най скоро да се изгради такава система в МВР, това е най силната превантивна мярка срещу предотвратяване на измами с жилища. В България има достатъчно мощни софтуерни и хардуерни компании, които биха изградили системата, бих каза по добре и от тази в КАТАР, разработена от германци, а и защо не това ноу хау, да не се предложи и в други държави по света. Така не само ще се преборим с престъпността, но и ще вдигнем рейтинга на българските софтуерни компании, като водещи в системите за сигурност. Липсва политическа воля, защото явно някои среди имат интерес от батака, който е в момента. И под предтекст за защита ”Правата на човека”, биха отказали въвеждането на подобна система, че видите ли, гражданите ще им се накърни достойнството да им се сканират ръцете, ириса, гласа и капка кръв за ДНК анализ. А нима когато гражданинът биде измамен и институциите не могат да направят нищо по въпроса, не би му се накърнило достойнството? Защото всички са прави само гражданинът е виновен за това, че е гражданин на България. Ако обществото продължава да слуша такива “свободисти” и защитници на престъпници на “правата на човека”, разбирайте човека с много пари, защото за тези ВИП колеги, хората без пари не са хора. И ако не се въведе такава система измамите ще продължават в ущърб на обществото. А изводите нека да си направят самите граждани. За мен е в сила девиза - проблемите трябва да се решават а не да се преследват или избягват.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот asrrr » 01 Окт 2009, 16:43

nezret
ти това сериозно ли или е предпетъчно? :mrgreen:
asrrr
Нов потребител

Мнениеот analizatora » 01 Окт 2009, 17:27

А "Пентагона", не искате ли да построим в България, аз искам, даже много искам, но писателя го е казал "Едно е да искаш, второ да можеш, а трето и четвърто да го направиш".Колега знаете ли колко ще струва на държавата подобна база данни.Можете да сравните с това колко ще струват на държавата новите документи за самоличност, които са с далеч по-скромни защити от бленуваните от вас .
Така и в тази тема виждам, че всички изхождат от презумцията, че нотариусите са едни високоморални, и принципни хора, които, сакън да използват тези данни и с др. цел, но защо забравяме, че някои от тези нотариуси имат съпрузи или съпруги адвокати, които работят за мощни финансови корпорации., други обслужват интересите на пол.партии, трети имат и собствен бизнес.
Нали знаете едно от златните правила на капитализма: "Информацията е власт", така че който владее инфото, владее кинтите.
analizatora
Потребител

Мнениеот bebitor » 02 Окт 2009, 17:20

А колко по лесно и ефикасно би било да се извърши лека законодателна промяна, като кръгът на пълномощниците бъде ограничен- така, както е при процесуалното представителство. По скоро някой има интерес от реализирането на сложни и мащабни проекти, и съответно да прибере парички за тая работа... в условия на криза.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот expertyt » 02 Окт 2009, 21:42

"Как те могат да бъдат предотвратени?

Да, може да бъдат предотвратени 100%, ако се въведе система за пълна идентификация на физическите лица, подобна на тази въведена в богатото емирство КАТАР, разработена от водещи германски софтуерни и хардуерни компании. Там тази система важи и за всички пристигащи в страната туристи и бизнесмени, така те хванаха не само терористи, но и контрабандисти и други престъпници. Тяхната система е базирана само на ирисово и дактилоскопично сканиране, без звуково и ДНК. Говоря за пълна база данни, както в момента е ЕСГРАОН, да се добавят не само както до сега снимка и подпис, които много лесно могат да се подменят и имитират и подменят, но и въвеждане на т.н. Божествен код, който няма технология да го промени. Това са ирисово (сканиране на очите), дактилоскопично (сканиране на ръцете папиларните линии на дланите), гласово (сканиране на гласа, тон тембър и т.н.) и ДНК (структура на клетката на човека, която е уникална, сканира се и по определен шифър за всеки гражданин излиза код от цифри и букви), сканиране на всеки един гражданин. Това трябва да стане с промяна на Закона за българските документи за самоличност."
Гениално предложние! Но за такъв проект, ще ли стигне целия републикански бюджет?
expertyt
Потребител

Мнениеот namakak » 02 Окт 2009, 21:50

Нищо лошо не виждам,но за да встъпи в длъжност трябва и задължително да представи удостоверение за психично здрав,както и се изисква вече за радостните обреди при обикновените хорица,тук даже и още някой документ ще трябва да се измисли,за да бъде наказуем.И без имунитет.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот centur » 03 Окт 2009, 00:05

От Центур:Моля,драги съфорумци,да дадете поне един пример от "цивилизована европейска страна" в която нотариусите да могат да ползват по този на4ин достъп до ли4ните данни на своите клиенти.То не 4е ве4е има някакво зна4ение,но вероятно и там все някой се е сетил 4е информацията е не само /виж Поли/ за предотвратяване на прословутите у нас имотни измами.А както е известно в много от онези Държави нотариата е 4астен не от в4ера.
centur
Младши потребител

Назад към Общи дискусии