начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Искам да напусна работа до 01.10.2009г.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам да напусна работа до 01.10.2009г.

Мнениеот nemeziz » 29 Сеп 2009, 09:19

Моля помогнете. Искам да напусна работа до 01.10.2009г. Обаче молбата с предизвестие с един месец е валидна до 26.10.2009г. Влизам във више училище и лекциите ми зпочват на 01.10.2009г. Редовно обучение. От фирмата не са навити на никакви взаимни съгласия занапускане. Мога ли да се позова на чл. 327 т. 6 от КТ след като съм подал молба за напускане. И ако може как да я формулирам и какви документи ми трябват. А ако не може какъв друг начин има за да се измъкна. благодаря предварително за помоща.
nemeziz
Нов потребител

Re: Искам да напусна работа до 01.10.2009г.

Мнениеот peip » 29 Сеп 2009, 14:08

страната която не желае да спази срока на предизвестие дължи обезщетение на другата страна в размер на брутно трудово възнаграждение. Платете и учете.
peip
Потребител

Мнениеот fetisov » 29 Сеп 2009, 14:42

Здравейте,
Според мен спокойно можете да се позовете на чл.327, т.7 КТ (след като сте приет във ВУЗ, редовна форма на обучение). Не мисля, че подаденото предизвестие е проблем да си пуснете и молба за прекратяване на посоченото основание (така или иначе правоотношението все още си съществува, макар и да тече срок на предизвестието по чл.326 КТ, следователно можете да го прекратите на всяко от основанията по чл.327, стига такова да е налице - законът не поставя ограниченя относно това в кой момент от съществуване на правоотношението то би могло да се прекрати без предизвестие).
Вариантът за прекратяване с неспазване на срока на предизвестието също е налице, но тогава ще дължите БТВ за неспазения срок на това предизвестие (т.е. за остатъка на срока, считано от момента на прекратяване до изтичане на този срок) - след като можете да прекратите ТПО по чл.327, т.7 КТ защо да го правите по този начин, при който ще останат задължения от Ваша страна към работодателя Ви?

УСПЕХ!
fetisov
Потребител

Мнениеот fetisov » 29 Сеп 2009, 14:46

В предишния си пост естествено имам предвид не чл.327, т.7, както неправилно съм го написал, а чл.327, т.6 от КТ(естествено) :oops: :oops: :oops:
fetisov
Потребител

Мнениеот peip » 29 Сеп 2009, 15:14

Това е отговор на поставения въпрос от МТСП:
Съгласно чл. 326, ал.1 от КТ, работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя. Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. Възможността за прекратяване на трудовия договор едностранно от работника или служителя с предизвестие е субективно негово право и от неговата воля зависи дали да го упражни или не. Работодателят не може да се противопостави на това право на лицето, нито може да изрази съгласие или несъгласие трудовият договор да бъде прекратен при отправено предизвестие. В чл.335, ал.2, т 1 от КТ е предвидено, че при прекратяване с предизвестие трудовият договор се прекратява с изтичане на срока на предизвестието. Съгласно чл. 220, ал. 1 от КТ работникът или служителят има право да прекрати трудовия договор и преди да изтече срокът на връченото на основание чл. 326, ал. 1 от КТ предизвестие за прекратяване, при което дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за не спазения срок на предизвестието.
Следва да имате предвид, че когато работник или служител продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура, той има право да прекрати трудовия си договор на основание чл.327, т.6, КТ. Законът не е предвидил изискване за представяне на документ, че лицето е прието да се обучава редовно или че е зачислено на редовна докторантура, но такъв може да бъде представен, за да се удостовери причината, поради която лицето иска да напусне.
За да можете да ползвате чл.327, т.6 от КТ бихте могли да оттеглите предизвестието, ако работодателят Ви е съгласен.
(Н.Д.)
peip
Потребител

Мнениеот toni1985 » 29 Сеп 2009, 15:19

Работодателят ви няма да може да има каквито и да било претенции след като сте приети в редовна форма на обучение във ВУЗ, тогава предизвестие от един месец не ви е необходимо.
toni1985
Младши потребител

Назад към Трудово право