начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно?

Мнениеот muffy » 27 Сеп 2009, 01:03

Здравейте,

Ситуацията е следната. Подадох молба за напускане, но тъй като не бе одобрена, беше приета като едномесечно предизвестие. На 23-ти септември, предизвестието изтече.
Оказва се, че не желаят да подпишат заповедта ми за напускане, той като не съм предала доклад за дейността си и контаките на хората, с които съм била в работни отношения.
На мен никой не ми е искал такъв доклад, никой не ми е дал в писмена форма това искане. Надраскали са го на молбата ми за напускане, но не е стигнало до мен.
Сега имам ултиматум - да напиша доклад или ще ме уволнят дисциплинарно.
Имат ли право да го направят, ако не предам доклада? Особено при положение, че работодателят не ми е изплатил възнаграждението за два поредни месеца и няма и да ми ги изплати?
Не ми е проблем да напиша доклад, но не желая да ми се поставят ултиматуми и да продължават да ме правят на маймуна. Мога ли да защитя правата си или да се предам без "бой" :)

П.С. Има вероятност ако не предам въпросния доклад, да ми бавят документите с месеци. Знам, че има законен срок, в който трябва да ми върнат трудовата книжка и всичко останало, но няма да го спазят. От там нататък какво? Инспекцията по труда не плаши работодателя, пишат си му предписания и си се въртят в порочен кръг :?

Благодаря предварително на отзовалите се на моя казус :)
muffy
Нов потребител

Re: Могат ли да ме уволнят дисциплинарно?

Мнениеот andy70 » 27 Сеп 2009, 11:00

В никакъв случай на нова основание не могат да Ви уволнят дисциплинарно. Явно ситуацията е "на нож" с работодателя Ви. В този случай можете едностранно без предизвестие да прекратите трудовото правоотношение на основание чл. 327, т.2 КТ поради забава на трудовото възнаграждение и да не позволявате да Ви правят "на маймуна". Неизплатените трудови възнаграждения ще ги търсите по съдебен ред. Производството е безплатно. А също така и предаването на трудовата Ви книжка.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот muffy » 27 Сеп 2009, 11:21

Благодаря за отговора!

Мислех си да прекратя трудовите си правоотношения по чл.327, т.2, но вече не е ли късно да го направя, след като предизвестието ми изтече?
muffy
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 27 Сеп 2009, 11:42

След като е изтекъл едномесечния период на предизвестието (на 23-ти септември, доколкото разбрах) трудовото правоотношение вече е прекратено. През периода на предизвестието е можело да прекратите едностранно по 327, т.2. Вече не можете да прекратите, защото ТПО вече не съществува. Спокойно вече не ходете на работа и уведомете инспекцията по труда за случая.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот latina » 28 Сеп 2009, 17:28

Добре е да имате и копие от предизвестието с датата на връчването му, за да можете да докажете, че наистина сте предизвестил/а работодателя си.
latina
Младши потребител

Мнениеот peip » 29 Сеп 2009, 14:04

много е важно като пуснахте молба за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие, написахте ли в случай, че не уважите същата да се счита за месечно предизвестие. Работодателят има седмодневен срок да се произнесе по Вашата молба за напускане по взаимно съгласие. В случай, че не е съгласен и отказва да я уважи може да не ви уведомява. Трудовия договор остава в сила. В случай, че сте написали клаузата да се счете за предизвестие той е прекратен. Като гледам как се развиват нещата май не сте го уведомили, че желаете да ползвате предизвестие, а си мислите, че автоматично молбата Ви е за предизвестие. Не е така и ако не се явите два последователни дни на работа без уважителни причини могат да Ви уволнят дисциплинарно. Проверети се молбата.
peip
Потребител

Мнениеот andy70 » 29 Сеп 2009, 14:17

muffy написа:тъй като не бе одобрена, беше приета като едномесечно предизвестие.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот muffy » 30 Сеп 2009, 15:56

здравейте,

написала съм молбата ми да се счита за едномесечно предизвестие
минаха 7 дни от изтичането на предизвестието и все още не са ми върнали документите, нито пък са ми подписали заповедта за освобождаване

не ми се занимаваше и изпълних желанието им да напиша доклад за дейноста си, както и предоставих контакти...входирах го, но подозирам, че ще се чудят как да ме уволнят, тъй като имахме лек словесен спор

понеже ми казаха, че няма как да не ми изплати заплатите - е, няма да ми ги плати
до тук не е платил заплатата на никой напуснал, жалби колкото искаш в инспекицята по труда, ефект няма

дефакто, с изтичането на предизвестието ми, трудовия договор трябва да бъде прекратен задължително?
но може ли въпреки това да бъда уволнена? дори и да не е дисциплинарно, по някакъв друг член?

благодаря предварително
muffy
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 30 Сеп 2009, 16:06

Ако Ви е изтекъл срокът на предизвестието, трудовото Ви правоотношение вече не съществува, така че няма как да бъде прекратено отново с дисциплинарно или каквото и да е друго уволнение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот muffy » 30 Сеп 2009, 16:12

дано да е така
има ли някакъв закон гласящ това?

благодаря за отговора
muffy
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 30 Сеп 2009, 16:15

Защо питате юристите,след като не им вярвате?
andy70 написа:В никакъв случай на нова основание не могат да Ви уволнят дисциплинарно. Явно ситуацията е "на нож" с работодателя Ви. В този случай можете едностранно без предизвестие да прекратите трудовото правоотношение на основание чл. 327, т.2 КТ поради забава на трудовото възнаграждение и да не позволявате да Ви правят "на маймуна". Неизплатените трудови възнаграждения ще ги търсите по съдебен ред. Производството е безплатно. А също така и предаването на трудовата Ви книжка.

Друг колега Ви го е казал по-рано. Има закон и той се казва Кодекс на труда. Само ,че там не пише изрично ,чене може да се прекрати правоотношение, което вече не съществува. Това са принципни неща в правото, които отнемат има-няма 5-6 години,докато ги изучиш.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 30 Сеп 2009, 18:27

Мая, този форум има един малък технически недостатък и той е, че след като са активирани моите ЛС, Вие можете да ми пишете, но ако Вашите ЛС не са активирани (в случая), то аз не мога да Ви отговоря.
Ако желаене конфиденциален отговор на поставения въпрос в ЛС, то активирайте Вашите през настройките на потребителския панел!
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Трудово право