начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Как да се преборим със Сиконко?

Казуси за недвижими имоти

Как да се преборим със Сиконко?

Мнениеот staikovp » 23 Сеп 2009, 01:28

Аз се опитах да използувам друга тема да задам въпроса си, но изглежда никой не го видя там, затова ще опитам с нова тема.
Сестра ми живее в Русе но дава под наем апартамент в Шумен. Апартаментът беше нает от компанията Сиконко Билдинг, чието седалище е в София. Компанията обаче не е плащала наем и сметки в размер на 2600 лева, след което сестра ми ги е изгонила. Между другото тя има договор и копие от неплатените сметки. Въпросът сега е какво да прави. Тя говорила с адвокат в Русе, които и казал че делото може да се гледа в Шумен и я пратил при негов познат в Шумен. Шуменският адвокат обаче и казал че делото трябва да се гледа в София защото там е седалището на фирмата. Казал и че ще отнеме години, доста пари и време, ходене до София и че накрая пак е доста вероятно да не си вземе парите. Посъветвал я обаче да се върне при русенския адвокат и там да се опитат да направят запор на някоя сметка или нещо друго което компанията притежава и така да си върне парите. Тя се върнала при Русенския адвокат, но той и казал, че при запора тя трябва да плати половината от сумата, 1300 лв. като гаранция и ако до две седмици компанията не плати парите, то държавата ще вземе гаранцията и.
Много ще съм благодарен ако някой може да ми отговори на следните въпроси:
1. Вярно ли е че тя ще загуби гаранцията ако Сиконко не плати дължимото. Това не изглежда да има никакъв смисъл тъй като наказва жертвата за нехайството на нарушителя.
2. Вярно ли е че делото трябва да е в София? Ако да, колко ходене до София ще е нужно? За съжаление сестра ми е много обезкуражена и не иска повече да се занимава с това. Аз пък не живея в България. Жена ми обаче ще бъде в София за около два месеца. Възможно ли е жена ми да задвижи работите и след това нещата да станат с минимално или дори никакво участие от сестра ми?
3. Възможно ли е и има ли смисъл да се направи нещо извън съда? Имам пред вид например, че Сиконко е използувала апартамента във връзка със строителството на пречиствателната станция в Шумен. Възможно е дори да са отчитали парите за наема като разходи. Има ли смисъл и начин да се оплачем в министерството на екологията? Може ли това да се третира като злоупотреба? Може ли някак да предизвикаме ревизия на средствата които са харчили?
Благодаря за всеки отговор и съвет.
Последна промяна staikovp на 01 Окт 2009, 20:36, променена общо 1 път
staikovp
Нов потребител

Re: Как да се преборим със Сиконко?

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2009, 01:50

1. Вярно ли е че тя ще загуби гаранцията ако Сиконко не плати дължимото. Това не изглежда да има никакъв смисъл тъй като наказва жертвата за нехайството на нарушителя.
Предполагам не сте разбрали правилно колегата. Сумата, която ще внесете по сметка на съответния РС за наложеното от тях обезпечение чрез налагане на запор върху банковите сметки на длъжника( ответник) по бъдещ или предявен иск е само гаранция. Другояче стои въпроса, ако загубите делото... но вие имате доказателства за тези си твърдения, та за загуба не отваряме реч.

2. Вярно ли е че делото трябва да е в София? Да, съгласно местната подсъдност искът се предявява по седалище и адрес на ответника.
Ако да, колко ходене до София ще е нужно? Зависи от спецификата на делото, но там си имат различни порядки. За други два съдебни района за такова дело са достатъчни не повече от три съдебни заседания.
За съжаление сестра ми е много обезкуражена и не иска повече да се занимава с това. Аз пък не живея в България. Жена ми обаче ще бъде в София за около два месеца. Възможно ли е жена ми да задвижи работите- не, ако не са и делегирани писмено такива пълномощия от наемодателя( вашата сестра) и след това нещата да станат с минимално или дори никакво участие от сестра ми? Ако сестра ви упълномощи адвокат, дори няма да е нужно да пътува, респективно да се явява лично в съдебна зала- това е неговата част от работата.

3. Възможно ли е и има ли смисъл да се направи нещо извън съда? Имам пред вид например, че Сиконко е използувала апартамента във връзка със строителството на пречиствателната станция в Шумен. Възможно е дори да са отчитали парите за наема като разходи. Има ли смисъл и начин да се оплачем в министерството на екологията? Може ли това да се третира като злоупотреба? Може ли някак да предизвикаме ревизия на средствата които са харчили?
Благодаря за всеки отговор и съвет.

Това е казус по неизпълнение на договорно задължение...не някаква световна конспирация. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот staikovp » 23 Сеп 2009, 07:32

Благодаря за полезната информация. Относно запора и аз си мислех че това не може да бъде, но сестра ми настояваше че понеже не живея в България, си нямам понятие от нещата.
Добре. До колкото разбирам, като се наложи запор, трябва да се заведе дело след това. Има ли срок за това? Може би адвоката е казал че ако не се заведе дело до две седмици, тогава ще изгори гаранцията.
Аз си представям нещата по следния начин. Ако се окаже че има сметка за запориране, то фирмата едва ли ще има желание да чака дълго време без достъп до средствата си и сигурно ще реши да плати дълга си към нас. Реалистично ли е това предположение? Ако си получим парите от фирмата, ще можем ли да се откажем от иска си и да си получим обратно гаранцията?
Още един въпрос. Ако сестра ми упълномощти адвоката да движи нещата без нея, има ли начин да се знае че той/тя върши работата както трябва. Реалистично ли е да се спазарят тя да му плати част от парите след като спечели?
Отново благодаря за помощта и отзивчивостта.
staikovp
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 23 Сеп 2009, 10:18

До колкото разбирам, като се наложи запор, трябва да се заведе дело след това. Има ли срок за това? Ако е обезпечение по бъдещ иск- до 1 месец е срокът. Продължителността се определя от съда, но това е принципа Може би адвоката е казал че ако не се заведе дело до две седмици, тогава ще изгори гаранцията. Аз нямам от къде да знам, какво е казал колегата и какво е разбрала сестра ви.
Аз си представям нещата по следния начин. Ако се окаже че има сметка за запориране, то фирмата едва ли ще има желание да чака дълго време без достъп до средствата си и сигурно ще реши да плати дълга си към нас. Правилно, често това се получава. :) Реалистично ли е това предположение? Да. Ако си получим парите от фирмата, ще можем ли да се откажем от иска си и да си получим обратно гаранцията? Е, не става точно както си представяте нещата
Още един въпрос. Ако сестра ми упълномощти адвоката да движи нещата без нея, има ли начин да се знае че той/тя върши работата както трябва. :lol: :lol: Реалистично ли е да се спазарят тя да му плати част от парите след като спечели? 8)

Наистина вече ви е време да поемете (вашата сестра) към някоя адвокатска кантора. 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот staikovp » 24 Сеп 2009, 05:25

poli_g,

Дано да не злоупотребя с търпението Ви ако задам още един въпрос. Мисля си следното. Едва ли има смисъл да се завежда дело ако се окаже че няма какво да се запорира или пък че други кредитори вече са запорирали ценностите на фирмата. Въпросът ми е: Има ли начин да проверим дали има нещо за запориране без да сме наели адвокат? Така ще знаем въобще има ли смисъл да търсим.

Още веднъж, благодаря за помощта, търпението и отзивчивостта!
staikovp
Нов потребител

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2009, 00:41

staikovp написа:poli_g,

Дано да не злоупотребя с търпението Ви ако задам още един въпрос. Мисля си следното. Едва ли има смисъл да се завежда дело ако се окаже че няма какво да се запорира или пък че други кредитори вече са запорирали ценностите на фирмата. Въпросът ми е: Има ли начин да проверим дали има нещо за запориране без да сме наели адвокат? Така ще знаем въобще има ли смисъл да търсим.

Още веднъж, благодаря за помощта, търпението и отзивчивостта!

Да, можете да проверите, като по трите имена и ЕГН-то направите справка в Агенция по вписванията..., но това ще Ви ориентира като да сте видяли айсбергчето, а може да се окаже, че не сте намерили нищо по партидата на лицето, за което търсите. НО това не означава, че то не би могло да притежава собственост в друго населено място.

Ивинете, че се включих. Аз просто си разсъждавам на глас. :roll:

Колегата Ви е изяснила всичко, дори повече от необходимото.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот staikovp » 25 Сеп 2009, 07:06

Melly,

Намесата Ви е повече от добре дошла! Оказа се, че чрез агенцията по вписванията много информация може да се получи онлайн. Ами то България е станала като Америка! Е, не съвсем, защото последния финансов отчет е от 2007, но затова пък от там разбрах, че за последната година два пъти им е бил налаган запор и след няколко месеца е бил отменян, което сигурно означава че междувременно са си платили дълговете. Запорът е бил върху акциите, което за мен е малко изненадващо, но важното е че системата изглежда да работи.

Poli_g и Melly, корифеи на правото, смирено и сърдечно ви благодаря че внесохте малко светлина в тъмните килери на ума ми където държа правните си знания!

Сега ще си позволя да дам малко израз на чувствата на неудовлетвореност и безсилие, коите ме преследват напоследък :cry: . Дали е само моето невежество, или наистина в системата има нещо гнило? Ако една голяма фирма, правеща бизнес в цялата страна, ужили някой беден но почтен човек, по коя логика този човек трябва после да ходи, да търси адвокати в София, да харчи непосилни за него суми пари, да живее в неизвестност и напрежение в продължение на години? Това е практически невъзможно! Само на мен ли ми се струва, или наистина дизайнът на системата е такъв, че да защити богатите и мошенниците и да направи справедливостта за обикновенния човек невъзможна? В Америка например, юрисдикцията е там, където е извършено нарушението или престъплението. Това няма ли повече смисъл? Другото нещо което има в Америка е съд за малки дела (small claims court). Ако спора е за щети до няколко хиляди долара, не е нужно да се наемат адвокати и да се правят големи процеси. Ищецът и ответникът се явяват пред съдията, всеки казва каквото има да каже, и в рамките на по-малко от час делото се решава в огромната част от случаите по справедлив начин. Защо трябва за преглеждането на няколко страници документи да трябва да се провеждат неопределен брой заседания може би в продължение на години? Има ли нещо което ми се губи, или може би наистина може справедливостта да достига хората по много по-ефективен начин?

Добре. Както казах по-горе имах нужда от малко отдушник. Прекратявам с тирадите и на всички пожелавам успех в постигането на справедливост. :wink:
staikovp
Нов потребител

Мнениеот staikovp » 25 Сеп 2009, 07:19

Между другото ще съм благодарен на препоръки за адвокат в София, който би свършил работата съвестно, без да ни съдере кожата :) .
staikovp
Нов потребител

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2009, 14:26

staikovp написа:Между другото ще съм благодарен на препоръки за адвокат в София, който би свършил работата съвестно, без да ни съдере кожата :) .

Ако не си активирате ЛС,staikovp,
няма как да Ви бъде отговорено на въпроса. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот staikovp » 25 Сеп 2009, 16:35

активирах го.... мисля.
staikovp
Нов потребител