начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

възстановяване на сума по анекс

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

възстановяване на сума по анекс

Мнениеот alex_63 » 04 Сеп 2009, 14:14

Напускам предприятито,но по анекс към договора ми, трябва да работя 24 месеца след завършване на курс . Курса съм завършил на 30. 05.2007 г., като предприятието е получило документ за завършен курс , а сертификата получих на 25.10.2007г.. Напускам на 07.09.2009г. Искат ми цялата сума да възстановя.
Правилно ли е ? Цитат по договор : "Служителят се задължава да завърши успешно обучението и да работи в .... най-малко 24 месеца след придобиване на свидетелство за завършено обучение по програмата".
alex_63
Нов потребител

Re: възстановяване на сума по анекс

Мнениеот dask » 04 Сеп 2009, 14:31

Зависи от договора. Без да го видя в цялост не искам да изпадам в общо формулирани, теоретични хипотези.
dask
Потребител

Мнениеот andy70 » 05 Сеп 2009, 01:33

Да не би да имате сключен договор за ученичество по чл.230 КТ. В него работодателя се задължава да обучи ученика по определена професия или специалност, а ученика – да усвои уговорената професия или специалност в процеса на работата. За да се осъществи обучението ученика е длъжен да престира работната си сила. Договора за ученичество е също вид трудов договор и съдържа всички останали съществени и необходими уговорки. Обучението не може да продължи повече от 6 месеца. Може в договора да е определено срока през се задължавате да работите, а работодателя се задължава да Ви осигури работа спрямо квалификацията. Този срок е до 3 години и при неспазването на договора страните си дължат неустойки. Обърнете внимание и на ал.4 – размерът на минималното възнаграждение на ученика не може да е по-малко от 90 % от МРЗ. Важат всички изисквания за трудовия договор – регистрация в НАП и т.н.
Ако пък имате сключен трудов договор и последващ анекс договор за ученичество, този анекс няма правна стойност и е недействителен. Вижте в договора си основанието за възникване на трудовото правоотношение - то е водещото.
Тролчетата Валдефина и Лексолан - беж в хралупата! И да си измиете зъбките, рогцата, копитата и опашките! :lol: :lol: :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот m_polly » 24 Сеп 2009, 18:30

ДА се включа и аз. И аз имам НЕЩО като договор за ученичество, но:
- има заглавие "договор за поръчка"
- не е вписан в НАП
- платила съм гаранционен депозит по него 500 лв
- не ми е издадено удостоверение за каквато и да е квалификация
- има неустойка хиляди евро,както и връщане на трудовото възнаграждение(о боже!), ако напусна преди 3 год. срок
- назначена съм в последствие на трудов договор с длъжностна характеристика, която не изисква специално образование или квалификация.

За мен договорът не е ученически, понеже не е вписан, няма придобита квалификация, няма такова заглавие.
То не е и поръчка, но дори на мен (пред дипломиране) ми е трудно да го определя какъв е :)
Какъв е този договор и дали е действителен?
m_polly
Потребител

Мнениеот Melly » 24 Сеп 2009, 19:04

m_polly написа:ДА се включа и аз. И аз имам НЕЩО като договор за ученичество, но:
- има заглавие "договор за поръчка"
- не е вписан в НАП
- платила съм гаранционен депозит по него 500 лв
- не ми е издадено удостоверение за каквато и да е квалификация
- има неустойка хиляди евро,както и връщане на трудовото възнаграждение(о боже!), ако напусна преди 3 год. срок
- назначена съм в последствие на трудов договор с длъжностна характеристика, която не изисква специално образование или квалификация.

За мен договорът не е ученически, понеже не е вписан, няма придобита квалификация, няма такова заглавие.
То не е и поръчка, но дори на мен (пред дипломиране) ми е трудно да го определя какъв е :)
Какъв е този договор и дали е действителен?

:shock: И сте разписвали тези документи? Колега? :roll: :roll: :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 24 Сеп 2009, 22:16

М_полли, активирай си ЛС, ако обичаш!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот m_polly » 25 Сеп 2009, 01:25

"И сте разписвали тези документи? Колега? "
Бях в началото на трети курс тогава, което разбира се не е извиниение. И подписах първия си договор месец и половина след като постъпих в многоуважаваната фирма, т.е. вече ми дължаха заплата и половина.

Дали мога да докажа трудовото правоотношение, прикрито с привидния договор за поръчка (получава се месечно възнаграждение) и да изкам да ми се признае за стаж или да искам разваляне? Договорът достатъчно доказателство за плащането на депозита е при положение, че е уговорено "да се УДЪРЖА" от месечното възнаграждение?
m_polly
Потребител

Мнениеот Melly » 25 Сеп 2009, 02:27

m_polly написа:"И сте разписвали тези документи? Колега? "
Бях в началото на трети курс тогава, което разбира се не е извиниение. И подписах първия си договор месец и половина след като постъпих в многоуважаваната фирма, т.е. вече ми дължаха заплата и половина.

В никакъв случай не съм целяла да ви засегна, m_polly. Ако така сте го почувствала, извинете. :oops:
m_polly написа:Дали мога да докажа трудовото правоотношение, прикрито с привидния договор за поръчка (получава се месечно възнаграждение) и да изкам да ми се признае за стаж или да искам разваляне? Договорът достатъчно доказателство за плащането на депозита е при положение, че е уговорено "да се УДЪРЖА" от месечното възнаграждение?

Опитах се да налучкам и дано да съм успяла - с това "нещото"-споразумение, наречено Договор поръчка - с депозита и неустойката, някоя агенция за недвижими имоти ли ви обвърза?
Не мисля, че можете да се позовете на чл.17 ЗЗД, да искате този договор да бъде признат за трудов договор, и да черпите права от него. Времето за това е безвъзвратно отлетяло.
Съветът ми към вас е: Напуснете си спокойно и оставете те "да гонят" и да си търсят "неустойката". :D
Колкото до депозита от 500 лв, ако ви се занимава, ей така за упражнение, търсете си ги по съдебен ред. Но следва да сте наясно, че във ваша тежест е да докажете твърдените факти. Преценете силните и слабите си страни добре!
В противен случай ги забравете.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот m_polly » 26 Сеп 2009, 11:00

За депозита нямам разписка. Затова се съмнявам дали само договора е достатъчен за доказването му.
А може ли да се третира като задатък (в договора пише гаранционен депозит за обезпечаване на коректно изпълнение и покриване на щети и липси)? Ако да, може ли да се докаже само с договора?

п.с. Да агенция за недвижими имоти е. И шефа й е юрист, който смята, че служителите носят ФИНАНСОВА отговорност.
m_polly
Потребител

Мнениеот Melly » 26 Сеп 2009, 16:15

m_polly написа:За депозита нямам разписка. Затова се съмнявам дали само договора е достатъчен за доказването му.
А може ли да се третира като задатък (в договора пише гаранционен депозит за обезпечаване на коректно изпълнение и покриване на щети и липси)? Ако да, може ли да се докаже само с договора?

п.с. Да агенция за недвижими имоти е. И шефа й е юрист, който смята, че служителите носят ФИНАНСОВА отговорност.

Колега m_polly,
В главицата ви е една такава каша, че чак на мен ми става неудобно.... :oops:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот m_polly » 22 Апр 2010, 15:49

Не в главата ми, а в документите е хаоса колега...
m_polly
Потребител

Назад към Трудово право