Историята е следната - преди 4 години бях назначен за учител по Информатика и ИТ, но тъй като специалноста по която съм завършил е Компютърни системи назначението ми беше временно (от септември до края на юни) и като нередовен учител. И така още 3 години - с временен договор от септември до юли. Междувременно записах и завърших нучната специалност за да стана редовен учител от тази година НО...
Подадох молба за работа, 5-6 дена преди началото на учебната година директора ме извика и съобщи че поради по малкото деца и падане на норматива не може да ме назначи евентуално ако желая може като възпитател Разбрахме се да си помисля и междувремнно разбрах че назначава с постоянен договор друга учителка която беше постъпила миналата година с временен договор поради факта че в момента учи задочно.
На въпросите ми защо назначава нея а на мен отказва не получих смислен отговор - ами била вече завършила бакалавър (а аз още 99' инж. педагог, сега втора специалност), разсъждавал съм повърхностно и така.
На 14.09 отидох в инспектората по образование в Сливен за консултация с ст. експерт която отговаря за Математика и Информатика в района. Жената беше шокирана, за назначена учителка миналата година не е знаела, за тази че я назначава отново, този път като редовна още повече. А трябвало да се съгласува и обяви бройката и назначението в инспектората. Обади му се по телефона, въпросния г-н каза че сега ще обяви бройката и пак нея ще назначи. И наистина - разбързва се въпросния директор и в края на работния ден я назначава.
Също така от нея разбрах че неправомерно ме е назначавал на временни договори на една и съща длъжност 4-ри пъти подред, имало право само първия, после трябвало да ми предложи постоянен договор.
Въпроса ми е - може ли да се преприемат някакви правни действия, желанието ми е за морално удовлетворени, загубил съм си 4-ри години да работя и изграждам нещо и някой с лека ръка решава да прави каквото си иска по неясни за мен причини?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
4-ри пъти на временен договор и после - Out?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: 4-ри пъти на временен договор и после - Out?
"Също така от нея разбрах че неправомерно ме е назначавал на временни договори на една и съща длъжност 4-ри пъти подред, имало право само първия, после трябвало да ми предложи постоянен договор."
Не е подред !
Било е от септември до юни. От юни до септември има прекъсване и това следващото назначаване си е нов временен договор, като за първи път.
Това става в доста училища. И щат се икономисва. И допълнителни възнаграждения по-малко се плащат - непълна година и т.н.
Същото го правят доста директори. Някой ги е светнал от МОН, или от същия тоя инспекторат, как да се е_ _ _ _ т с хората, а в същото време да са неуязвими.......
Консултация с юристите на синдиката. Тава е решението ....
Не е подред !
Било е от септември до юни. От юни до септември има прекъсване и това следващото назначаване си е нов временен договор, като за първи път.
Това става в доста училища. И щат се икономисва. И допълнителни възнаграждения по-малко се плащат - непълна година и т.н.
Същото го правят доста директори. Някой ги е светнал от МОН, или от същия тоя инспекторат, как да се е_ _ _ _ т с хората, а в същото време да са неуязвими.......
Консултация с юристите на синдиката. Тава е решението ....
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Благодаря за отговора. Ще се консултирам с юриста в инспектората, също и с адвокат по трудово право до края на седмицата но явно с тези права върху делигираните бюджети директорите си мислят че са хванали господ за шлифера.
Нямам намерение да работя повече в сферата на образованието, съжалявам единствено за 4-те години в които съм работил и градил неща...
Нямам намерение да работя повече в сферата на образованието, съжалявам единствено за 4-те години в които съм работил и градил неща...
- milenjs
- Нов потребител
Не се отказвай от даскълството заради безхаберни директори, хванали Моисей за .............. (не визирам шлифера).
Децата имат нужда от даскали с хъс.
Моля,
като мине консултацията, разкажи с няколко думи. Жена ми е трета година "временна". И точно така се оправдаха. Не било трети път. Било за първи. (От юни до септември е била на борсата).
Успех желая във всяко начинание !
Децата имат нужда от даскали с хъс.
Моля,
като мине консултацията, разкажи с няколко думи. Жена ми е трета година "временна". И точно така се оправдаха. Не било трети път. Било за първи. (От юни до септември е била на борсата).
Успех желая във всяко начинание !
-
Дос03,
не искам да подценявам написаното от теб, но ако изложиш повече факти, може и да може да се измисли нещо. Кой знае.
не искам да подценявам написаното от теб, но ако изложиш повече факти, може и да може да се измисли нещо. Кой знае.
- Гост.
- Старши потребител
Чл. 68. (1) (Предишен текст на чл. 68 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Срочен трудов договор се сключва:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 2, бр. 48 от 2006 г.) Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.
(4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 3, бр. 48 от 2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 4, изм., бр. 48 от 2006 г.) Трудов договор по ал. 1, т. 1, сключен в нарушение на ал. 3 и 4, се смята за сключен за неопределено време.
8. (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., изм., бр. 48 от 2006 г.) "Изключение" по смисъла на чл. 68, ал. 4 е налице при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключване на трудовия договор, посочени в него и обуславящи срочността му;
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за определен срок, който не може да бъде по-дълъг от 3 години доколкото в закон или в акт на Министерския съвет не е предвидено друго;
(3) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 2, бр. 48 от 2006 г.) Срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 се сключва за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия.
(4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 3, бр. 48 от 2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.
(5) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 4, изм., бр. 48 от 2006 г.) Трудов договор по ал. 1, т. 1, сключен в нарушение на ал. 3 и 4, се смята за сключен за неопределено време.
8. (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., изм., бр. 48 от 2006 г.) "Изключение" по смисъла на чл. 68, ал. 4 е налице при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключване на трудовия договор, посочени в него и обуславящи срочността му;
- Pink_Floyd
- Потребител
Благодаря за нормите, именно изхождайки от разпоредбата, не мога да се съглася, че
Тази периодичност в ТПО, при едни и същи страни, месторабота... ме наведе на хипотезата в ал.5, поради тази причина помолих за повече факти.
А и Дос03 е приятел- може да се порови човек, нали?
трета година "временна". И точно така се оправдаха. Не било трети път. Било за първи. (От юни до септември е била на борсата)
Тази периодичност в ТПО, при едни и същи страни, месторабота... ме наведе на хипотезата в ал.5, поради тази причина помолих за повече факти.
А и Дос03 е приятел- може да се порови човек, нали?
- Гост.
- Старши потребител
Ами явно е така, правят си каквото знаят тези директори. Като гледам досега е превърнал училището в един дърварник, с години спортната площадка е точно това, сега явно ще става и шкембеджийница училището с програма с която щял да храни децата от 5-8 клас които пътували... абе мътна работа са тези делегирани бюджети. Те и затова е поговорката - риба се лови в мътна вода.
В петък имам уговорка с адвокатката, тогава ще се видя с юриста и директора на инспектората. Ще споделя какво е станало, желанието ми е за някакво морално удовлетворение, аз и на борса не съм ходил никога, дори и през тези 4-ри години, заплащанто никога не ме е вълнувало. Исках да работя и градя нещо, в края на миналата година успях да направя и WEB базирана система за оценяване и обучение, теставах я с учениците, с резултатите от нея защитих и дипломна работа, мислех си да я развивам тази година...
В петък имам уговорка с адвокатката, тогава ще се видя с юриста и директора на инспектората. Ще споделя какво е станало, желанието ми е за някакво морално удовлетворение, аз и на борса не съм ходил никога, дори и през тези 4-ри години, заплащанто никога не ме е вълнувало. Исках да работя и градя нещо, в края на миналата година успях да направя и WEB базирана система за оценяване и обучение, теставах я с учениците, с резултатите от нея защитих и дипломна работа, мислех си да я развивам тази година...
- milenjs
- Нов потребител
milenjs написа:Ами явно е така, правят си каквото знаят тези директори. Като гледам досега е превърнал училището в един дърварник, с години спортната площадка е точно това, сега явно ще става и шкембеджийница училището с програма с която щял да храни децата от 5-8 клас които пътували... абе мътна работа са тези делегирани бюджети. Те и затова е поговорката - риба се лови в мътна вода.
Всичко болдвано и подчертано се съотнася перфекто и към други директори, мътни води в други сфери от обществения живот, както и другаде има хора, които искат да работят градят .......
Ама не се отказвай ! При теб поне стената поне подлежи на бутане или поне пренареждане. При мен е все едно да буташ с трабантче китайската стена ..
-
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|