начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Какво да правя - съкращение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво да правя - съкращение

Мнениеот emili_35 » 22 Сеп 2009, 00:30

здравейте моляви за помощ .работех като продавач консълтант в хранителен magazin,но оборота намаля и ни казаха че ще има съкращение ,даже направиха реформа магазина зада може по лесно да се работи когато намалят персонала.така шефката ни събра на 1 .09.09 и ни каза че ас и още една колежка ще ни съкрати и ще сме на работа до 15 09.09 бес предизвестие бес нищо ни освободи на 15 09 от работа като се разбрахме на 17 да отидем да потпишем документите като преди това ни каза че ще ни съкрати ще бъдем на борсата и всичко ще бъде наред но когато отидохме да потпишем документите се оказа че ни освобождава по взаимно съгласие а не по член 328 и ас не потписах нищо така ме ощетява неможем да взимаме от борсата обещетение .моляви какво да правя от тук нататък към кого да се обърна и още нещо да попитам имам 60% нетръдоспособност с телк сам имамли някакви права какво да правя извинявайте за обърканото писмо но и ас самата сам много объркана
Последна промяна lutman на 22 Сеп 2009, 11:52, променена общо 1 път
Причина: кирилизация
emili_35
Нов потребител

Re: kakvo da pravq

Мнениеот andy70 » 22 Сеп 2009, 08:49

Емили, в юридически форум не пиши на латиница. Никой не те чете, защото е проява на обида към пишещите! Това не е чат!!! Смени маймуницата с кирилица и може да получиш отговор!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот donna » 22 Сеп 2009, 09:27

Казваш ,че те е освободила по взаимно съгласие , но не си подписвал нищо , просто този член от КТ ти е написан в трудовата книжка .
Трябва да водиш дело по чл.344 ал.1 т.4 КТ и да искаш поправка на основанието за уволнение, вписано в трудовата книжка или в други документи.
Заедно с иска по чл.344 ал.1 т.4 КТ може да предевиж иск за отмяна на уволнението като незаконосъобразно и да искате и възстановяване на работа тъй като твърдите ,че имате ТЕЛК и сте трудоустроен , персонала по написаното от вас поне така разбирам е уволнен тъй като има няква реформа и има съкращение в щата и явно е намален и обема на работа .Съобразно чл. 333 ал.1 работодателя мое да ви уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда тъй като сте трудоустроен.
С иска ви съветвам да съедините и иска по чл.225 ал.1 КТ за обещетение в размер на 6 работни заплати тъй като делото ще се проточи , вие ще вземете някви пари от бюрото по труда ,но към момента в трудовата ви книжка пише прекратено ТПО по взаимно съгласие ще вземете по-малко пари,затова от обещетението,което ще се присъди ще върнете взетото от бюрото по труда ,а остатъка си е за вас.
Имайте предвид обаче ,че давността за предевяване на иска за отмяна на уволнеието е 2 месеца , за другите искове е 3годишна ,затова ,ако ще предприемете цялата тая операция по оспорване по добре предевете в 2 месечния срок исковете . Ако ще предевите само иска за поправка на основанието за прекратяване на ТПО по чл.344 ал.1 т.4 К то тогава имате 3 години.

Трудовите дела са освободени от държавна такса , с адвоката както се разберете за хонорара , делото не е от лекичките . Ако нямате възможност за адвокат ,можете да поискате правна помощ ,но за да я получите трябва да отговаряте на условията за социално слаб -това е по закона за правната помощ , допълнително Кодекса на труда ви дава възможност да се обърнете за представителство по делото , написване на иска и т.н. към някой от синдикатите ,те имат права да представляват пред съд работници и служители.
donna
Старши потребител

Мнениеот emili_35 » 22 Сеп 2009, 10:56

благодаря много мисля да не оствям така нештата тя обешта че штени сакрати а сега ни освобождава по взаимно сагласие така ни оштетява в краина сметка да потпишали докъментите или не
emili_35
Нов потребител

Мнениеот emili_35 » 22 Сеп 2009, 10:58

andy70 написа:Емили, в юридически форум не пиши на латиница. Никой не те чете, защото е проява на обида към пишещите! Това не е чат!!! Смени маймуницата с кирилица и може да получиш отговор!

извинявамсе много ако сам ви обидила .моля приемете моите извинения.
emili_35
Нов потребител

Re: Какво да правя - съкращение

Мнениеот donna » 22 Сеп 2009, 20:41

Какви документи иска от вас да подпишете? Молба по взаимно съгласие ли -не в никакв случай!
donna
Старши потребител

Мнениеот frontmen » 23 Сеп 2009, 14:59

Donna, всичко написано от теб е много вярно, но мисля, че малко избързваш. От поста на emili_35 не става ясно след отказа й да подпише документите какво се е случило, още повече какво е станало с трудовата книжка. Според мен нищо още не е решено окончателно. Естествено, ясно е желанието на шефката да се отърве без получаване на разрешения от инспекция по труда и плащане на обезщетения. Но ако emili_35 бъде достатъчно убедителна за това какво я чака шефката, ако погази разпоредбите на КТр, ако примерно отиде при нея с един адвокат, шефката може и да осъзнае, че трябва да промени тактиката си.

Т.е. според мен към момента няма прекратяване на трудовото правоотношение и emili_35 трябва да си продължи да си ходи на работа. Ако пък шефката не я допуска, като твърди, че я е уволнила, примерно, вече отиваме на друго нарушение - незаконно недопускане до работно място - за което си има други санкции.
frontmen
Потребител

Мнениеот emili_35 » 24 Сеп 2009, 10:08

но несам ходила на работа .бях на работа до 15 .09. и ми каза на 17 да отида да си взема документите ,мо преди мен отива колежката и си взима докоументите и ми се обажда по телефона и ми казва че ни освобождава по взаино сагласие . колежката е попитала зашто така а тя одгворила : ами заштото нямате предизвестие и ви дължа една заплата като обештетение а ас няма откаде да ви ги дам.Аз отказах тази заплата само да ни прати на борсата как си му е редат а тя ми казва тогава трябва да ви пусна 1 месец предизвестие и за този 1 месец ние да си платим осигоровките в размер на 140лв. ас отказах .Такаче нито се потписах на заповета за освобождаване нито трудовата книжка сам си взела .
emili_35
Нов потребител

Назад към Трудово право