- Дата и час: 30 Ное 2024, 13:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неплатени наеми и сметки!
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Неплатени наеми и сметки!
Бихте ли ми казали каква е процедурата при неизплащане на наем и сметки от страна на наемателите?
- raligeorgieva
- Младши потребител
Re: Неплатени наеми и сметки!
1.съд
2.съдебен изпълнител
в общи линии това е "процедурата"
/предполагайки, че "идеята" е да си вземете парите .../
2.съдебен изпълнител
в общи линии това е "процедурата"
/предполагайки, че "идеята" е да си вземете парите .../
- inspectora
- Активен потребител
За тази цел непременно ли се прибягва до адвокат или може и без ?
Обикновенно за колко време протичат такива дела?
Бих изкала да знам колко ще ми струва евентуално такова дело?
Обикновенно за колко време протичат такива дела?
Бих изкала да знам колко ще ми струва евентуално такова дело?
- raligeorgieva
- Младши потребител
Може и без адвокат, но с последния ще си спестите доста нерви и тичане насам-натам /а може би и пари - зависи/.
Колко време протичат делата - зависи ... между 5-6 месеца и 2-3-4 години ...
Колко ще струва - зависи - колко пари търсите
Колко време протичат делата - зависи ... между 5-6 месеца и 2-3-4 години ...
Колко ще струва - зависи - колко пари търсите
- inspectora
- Активен потребител
Става въпрос за сума над 3000лв!
Има ли реално осъдени наематели?
Има ли реално осъдени наематели?
- raligeorgieva
- Младши потребител
Има естествено ... има и много такива, от които съвсем успешно са им събрани и парите ...
Само преди да предприемете каквото и да е, си отговорете на един въпрос:
Вие "излъгахте" ли държавата по повод наемните отношения?
/защото ако отговорът е положителен ... едва ли държавата сега ще Ви помогне да си върнете парите .../
Само преди да предприемете каквото и да е, си отговорете на един въпрос:
Вие "излъгахте" ли държавата по повод наемните отношения?
/защото ако отговорът е положителен ... едва ли държавата сега ще Ви помогне да си върнете парите .../
- inspectora
- Активен потребител
Имам договор за наем, сключен вдва екземпляра, които обаче не нотариално заверен!
- raligeorgieva
- Младши потребител
Екстра - действайте! /особено и ако договорът е направен както трябва ... и наемателят да има какво да му се вземе де .../.
- inspectora
- Активен потребител
Как да няма осъдени наематели - не само има, но това са масови и редовни дела.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
raligeorgieva написа:Имам договор за наем, сключен вдва екземпляра, които обаче не нотариално заверен!
А данъка платихте ли си към общината, щото ако пък вземе да се нервира наемателя, току виж Ви изпял .
- sunrise
- Активен потребител
А данъка платихте ли си към общината, щото ако пък вземе да се нервира наемателя, току виж Ви изпял .
- това има ли отношение към осъждането на наемателя?
- това има ли отношение към осъждането на наемателя?
- ianche
- Нов потребител
Става въпрос за наемни отношения за 2009, а доколкото знам годишната данъчна декларация за 2009 се подава през 2010., и какви данъци да плащам като несам си получила още парите от немите за 6месеца назад..........................!
А данъка въху доходи от наеми е в размер на 10% от сумата до колко ми е известно.
А данъка въху доходи от наеми е в размер на 10% от сумата до колко ми е известно.
- raligeorgieva
- Младши потребител
Явно сте изрядна във всяко едно отношение - ами не губете време и действайте ... защото едно е да осъдиш някого /разбирай да се снабдиш с изпълнителен титул/, а съвсем друго да си събереш парите /особено ако длъжникът предполага, че кредиторът ще тръгне да си търси парите/ ... тук и бързината на действие е от значение ...
- inspectora
- Активен потребител
А бихте ли могли да ми кажете, колко горе долу би ми струвало наемането на адвокат, за цялата процедура ?
- raligeorgieva
- Младши потребител
Минамалната тарифа за адвокатската такса в случая е :2. (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) при интерес от 1000 до 5000 лв. - 200 лв. + 6 % за горницата над 1000 лв.
По всяка вероятност обаче, ще е повече от това. Имате и държавна такса, може да се наложи и експертиза.
По всяка вероятност обаче, ще е повече от това. Имате и държавна такса, може да се наложи и експертиза.
- sunrise
- Активен потребител
Реално се гледа размера на сумата, но няма точни цифри. За 3 000 лева, може да отидат и 500 лева.
Имайте предвид, че разходите после се възстановяват, със задна дата.
Имайте предвид, че разходите после се възстановяват, със задна дата.
- ivan_lawyer3
- Потребител
В смисъл, че се заплащат от страната загубила делото в случея "наемателя", така ли да разбирам?
- raligeorgieva
- Младши потребител
Да, но Вие трябва да ги платите при завежадането на делото.
- sunrise
- Активен потребител
Надявам се че това е подходящо място да задам моя въпрос.
Сестра ми живее в Русе но дава под наем апартамент в Шумен. Апартаментът беше нает от компанията Сиконко, чието седалище е в София. Компанията обаче не е плащала наем и сметки в размер на 2600 лева, след което сестра ми ги е изгонила. Между другото тя има договор и копие от неплатените сметки. Въпросът сега е какво да прави. Тя говорила с адвокат в Русе, които и казал че делото може да се гледа в Шумен и я пратил при негов познат в Шумен. Шуменският адвокат обаче и казал че делото трябва да се гледа в София защото там е седалището на фирмата. Казал и че ще отнеме години, доста пари и време, ходене до София и че накрая пак е доста вероятно да не си вземе парите. Посъветвал я обаче да се върне при русенския адвокат и там да се опитат да направят запор на някоя сметка или нещо друго което компанията притежава и така да си върне парите. Тя се върнала при Русенския адвокат, но той и казал, че при запора тя трябва да плати половината от сумата, 1300 лв. като гаранция и ако до две седмици компанията не плати парите, то държавата ще вземе гаранцията и.
Много ще съм благодарен ако някой може да ми отговори на следните въпроси:
1. Вярно ли е че тя ще загуби гаранцията ако Сиконко не плати дължимото. Това не изглежда да има никакъв смисъл тъй като наказва жертвата за нехайството на нарушителя.
2. Вярно ли е че делото трябва да е в София? Ако да, колко ходене до София ще е нужно? За съжаление сестра ми е много обезкуражена и не иска повече да се занимава с това. Аз пък не живея в България. Жена ми обаче ще бъде в София за около два месеца. Възможно ли е жена ми да задвижи работите и след това нещата да станат с минимално или дори никакво участие от сестра ми?
3. Възможно ли е и има ли смисъл да се направи нещо извън съда? Имам пред вид например, че Сиконко е използувала апартамента в строителството на пречиствателната станция в Шумен. Възможно е дори да се отчитали парите за наема като разходи. Има ли смисъл и начин да се оплачем в министерството на екологията? Може ли това да се третира като злоупотреба? Може ли някак да предизвикаме ревизия на средствата които са харчили?
Благодаря за всеки отговор и съвет.
Сестра ми живее в Русе но дава под наем апартамент в Шумен. Апартаментът беше нает от компанията Сиконко, чието седалище е в София. Компанията обаче не е плащала наем и сметки в размер на 2600 лева, след което сестра ми ги е изгонила. Между другото тя има договор и копие от неплатените сметки. Въпросът сега е какво да прави. Тя говорила с адвокат в Русе, които и казал че делото може да се гледа в Шумен и я пратил при негов познат в Шумен. Шуменският адвокат обаче и казал че делото трябва да се гледа в София защото там е седалището на фирмата. Казал и че ще отнеме години, доста пари и време, ходене до София и че накрая пак е доста вероятно да не си вземе парите. Посъветвал я обаче да се върне при русенския адвокат и там да се опитат да направят запор на някоя сметка или нещо друго което компанията притежава и така да си върне парите. Тя се върнала при Русенския адвокат, но той и казал, че при запора тя трябва да плати половината от сумата, 1300 лв. като гаранция и ако до две седмици компанията не плати парите, то държавата ще вземе гаранцията и.
Много ще съм благодарен ако някой може да ми отговори на следните въпроси:
1. Вярно ли е че тя ще загуби гаранцията ако Сиконко не плати дължимото. Това не изглежда да има никакъв смисъл тъй като наказва жертвата за нехайството на нарушителя.
2. Вярно ли е че делото трябва да е в София? Ако да, колко ходене до София ще е нужно? За съжаление сестра ми е много обезкуражена и не иска повече да се занимава с това. Аз пък не живея в България. Жена ми обаче ще бъде в София за около два месеца. Възможно ли е жена ми да задвижи работите и след това нещата да станат с минимално или дори никакво участие от сестра ми?
3. Възможно ли е и има ли смисъл да се направи нещо извън съда? Имам пред вид например, че Сиконко е използувала апартамента в строителството на пречиствателната станция в Шумен. Възможно е дори да се отчитали парите за наема като разходи. Има ли смисъл и начин да се оплачем в министерството на екологията? Може ли това да се третира като злоупотреба? Може ли някак да предизвикаме ревизия на средствата които са харчили?
Благодаря за всеки отговор и съвет.
- staikovp
- Нов потребител
Мога ли да продам имота, без да съм иазгонила още наемателите? Като за мотив използвам неплатените от тях сметки и наеми?
- raligeorgieva
- Младши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|