Здравейте!
Имам нужда от правен съвет.
В момента съм в майчинство и вече 2 / два/ месеца работодателят ми не подава декларация образец 1 за осигурени лица, която поражда и плащане на осигуровки, съответно аз не получавам майчинските си. От счетоводството на фирмата ми казват, че имало запори на сметки и затова не плащали осигуровки и заплати. Консултирах се със служител в НОИ и чрез тях мога да подам жалба срещу работодателя ми, да го глобят, но не е сигурно, че биха платили осигуровките. След изтичането на този месец / 9.2009/, губя и здравните си права. Другият месец се връщам на работа / детето ми тръгва на ДГ/ и ми предстои съкращение поради намаляване на щат.
Въпросите ми са 2:
1. Мога ли да се регистритам на борсата по труда с прекъснати здравни права?
2. Има ли смисъл да заведа граждански иск срешу работодателя ми, ако в действителност има запори на сметки?
Какво мога да правя като цяло в тази ситуация?
Много ви благодаря предварително за отговорите!
- Дата и час: 25 Ное 2024, 16:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!
Госпожо напишете една жалба до НОИ, тоест РУСО и НАП, от сега ви казвам че ще ви откажат да платят майчинството тъй като не са платени осигуровките , а НАП ще тръгне на ревизия /ако тръгне ,а може и ревизията да е приключила вече знам ли / Отказа на РУСО го обжалвайте тъй като съдът ще го отмени ,в случая няма значение дали са плащани осигуровките ,НОИ е длъжно да плати и да си събере парите с АДВ -практика съдебна дал господ.
Имах такъв случай жалбоподателката дори беше пропуснала да обжалва отказа на РУСО , РУСО беше забравило да уведоми НАП/прави се служебно ,ама вие си пуснете жалба,и тогава ние "с цялото си нахалство ходихме в РУСО" , тогавашния директор се скри ,скарахме се с един от служителите ,който се занимаваше с нашия случай ,и написахме жалба до директора на НОИ ,описахме целия цирк в РУСО , изрично му цитирахме конвенцията за защита на майчинството и му я пратихме за справка и запознаване Тогава платиха ,но след рязкото писмо което написахме .
Имах и др. случай неплатени болнични поради неплатена осигуровка от работодател. Този път обжалвахме и вс. беше в срок ,съдът отмени отказа на РУСО и парите бяха платени .
Трябва да знаете ,че давностния срок на тия ваши т.н. от вас майчински е 3г.
Можете да се регистрирате на борста.
Имах такъв случай жалбоподателката дори беше пропуснала да обжалва отказа на РУСО , РУСО беше забравило да уведоми НАП/прави се служебно ,ама вие си пуснете жалба,и тогава ние "с цялото си нахалство ходихме в РУСО" , тогавашния директор се скри ,скарахме се с един от служителите ,който се занимаваше с нашия случай ,и написахме жалба до директора на НОИ ,описахме целия цирк в РУСО , изрично му цитирахме конвенцията за защита на майчинството и му я пратихме за справка и запознаване Тогава платиха ,но след рязкото писмо което написахме .
Имах и др. случай неплатени болнични поради неплатена осигуровка от работодател. Този път обжалвахме и вс. беше в срок ,съдът отмени отказа на РУСО и парите бяха платени .
Трябва да знаете ,че давностния срок на тия ваши т.н. от вас майчински е 3г.
Можете да се регистрирате на борста.
- donna
- Старши потребител
Re: Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!
donna е права, само за регистрацията в БТ ще искат да е прекратен трудовият договор, а от въпроса, доколкото съм разбрал, това не е така-май само сте в майчински отпуск.
- dask
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|