Здравейте,
имам следният проблем : родителите ми в началото на брака си купуват имот - земя заедно с техен роднина, като в нотариалния акт записват баща ми и роднината с равни дялове. Това става през 1963 година. Строят къща и си разпределят етажите - по един за всяка страна и по 50% от общите части (мазе, таван). През 1968 баща ми и другият роднина правят доброволна делба чрез нотариално заверен договор. Договора е вписан 3 дни преди влизане в сила на СК от 1968 година. Обаче в момента нотариус не иска да ми издаде нотариален акт (наследник съм), защото в договора за доброволна делба липсва името на майка ми (въпреки датата на СК от 1968 година). Според него (нотариус-а), тя (майка ми) е съсобственик още при придобиването на земята през 1963 г. и липсата на името и в споменатия договор го "обезсилва". Съответно и до ден днешен собствеността ми е 50% от всичко, но не е определено точно какво и трябва да се минава дълга процедура ...
Та въпроса ми е така ли е в действителност и с кой точно акт (закон) през 1963 година майка ми става автоматично съсобственик.
Благодаря ви предварително.
- Дата и час: 01 Дек 2024, 06:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Обезсилване" на договор за доброволна делба ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: "Обезсилване" на договор за доброволна делба ?
Прав е нотариусът. Вижте §4 от СК.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря, sunrise, но това означава ли че този параграф 4 има "обратно" действие, т.е. отменя всички договорени дотогава условия и делби ?
- userone
- Младши потребител
userone написа:Благодаря, sunrise, но това означава ли че този параграф 4 има "обратно" действие, т.е. отменя всички договорени дотогава условия и делби ?
Закон за наследтвото написа:Чл. 75. (1) Когато при извършването на делбата бъде пропуснато някое наследствено имущество, то се поделя допълнително.
(2) Когато делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е изцяло нищожна.
-
Melly - Старши потребител
Моето мнение е различно от това на колегите.На първо място съгласно действащия режим на разделност в семейните имуществени отношения , баща Ви е бил едноличен собственик на идеалната част от парцела придобит заедно с роднината му.Тази съсобственост се е разспростряла и върху построената къща.В тази светлина и ако сте прав , че доброволната делба е извършена преди влизане в сила на отм. СК от 68 , то последната е била напълно действителна и съгласно нея баща Ви е станал едноличен собственик на посоченото в нея-парцел и етаж от къща.С влизане в сила на СК от 68 , по императивен начин това е било променено , но не като са се обезсилила доброволна делба , тъй като последната си е била извършена според действащото законодателство и е действителна , а като от еднолична собственост на баща Ви , парцела и етажа от къщата са преминали в режим на СИО-арг. от чл.103 СК отм..Така ако сте единствен наследник и родителите Ви са починали , Вие сте наследили този имот и с посочените от вас документи и удостоверение за наследници , може да си извадите КНА.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Сега имам повече време.
Според мен, договорът за доброволна делба не се обезсилва, просто след влизане в сила на СК, майка Ви става автоматично съсобственик. Оттам нататък, ако майка Ви е починала, трябва да се представи удостоверение за наследници за нея. Ако не, не можете да си извадите нотариален акт. Делбата обаче, не е недействителна.
Според мен, договорът за доброволна делба не се обезсилва, просто след влизане в сила на СК, майка Ви става автоматично съсобственик. Оттам нататък, ако майка Ви е починала, трябва да се представи удостоверение за наследници за нея. Ако не, не можете да си извадите нотариален акт. Делбата обаче, не е недействителна.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря много за мненията Ви.
- userone
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|