начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Възможно ли е ?

Казуси за недвижими имоти

Възможно ли е ?

Мнениеот tux4ev77 » 12 Сеп 2009, 22:43

Уважаеми,
Без да търся консултативни отговори, моля да ме осветлите, възможно ли е общината да замени земи, принадлежащи на физическо лице с други земи, тъй като тези първите й били нужни, при това без знанието и съгласието на физическото лице.
Иначе казано - семейството ми имаше земи в близост до магистрала. Наскоро научих, че те били "заменени" с други, на ....... си, тъй като тези първите трябвали на общината.
Ако това е нередно, моля да ми посочите в кои нормативни документи да си направя справка.
Благодаря предварително.
Никой не би се решил на такава рискована постъпка, но инспектор Тюхчев - би !
tux4ev77
Младши потребител

Re: Възможно ли е ?

Мнениеот andy70 » 12 Сеп 2009, 23:20

Може!
Закон за общинската собственост, глава трета, чл.21-33 - ПРИНУДИТЕЛНО ОТЧУЖДАВАНЕ НА ИМОТИ - ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА ОБЩИНСКИ НУЖДИ
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот zlostar » 12 Сеп 2009, 23:41

andy70 написа:Може!
Закон за общинската собственост, глава трета, чл.21-33 - ПРИНУДИТЕЛНО ОТЧУЖДАВАНЕ НА ИМОТИ - ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА ОБЩИНСКИ НУЖДИ

Сигурен ли сте, че отговорът ви е точен до човека, защото там където вие цитирате се говори за принудително отчуждаване срещу пари, а не за принудителна замяна. А и в цитираните от вас текстове е посочена процедура, която не е тайна, тоест-недоволния може да обжалва, а питащият пише , че май не са го уведомили никъде.
zlostar
Потребител

Мнениеот andy70 » 13 Сеп 2009, 00:09

Ако земите са били включени в проект за уедряване по ЗСПЗЗ - може да бъдат и заменени - чл.40 ЗОС.
А справката, която трябва да направи тухчев77, е в отдел Общинска собственост и там да види основанието за замяната, а не в интернет.
Не се знае дали само неговото семейство е собственик на земята.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот tux4ev77 » 13 Сеп 2009, 22:57

Благодаря за вниманието.
Накратко.
Земите са наследствени и са собственост на майката на съпругата ми и на нейни 2 бр. племеннички.
Нито ние, нито племенничките живеем в този край на България.
Наскоро, преди около месец решихме да проверим какво става с парцелите, независимо, че са ІХ-та категория. Според скиците, които видях, парцелите са покрай път. На картата от 2004г. същият е обозначен като "Първокласен път".
Повод за проверката беше, че племенничките си дойдоха за малко в България (доучват в чужбина). Обадиха се, че земите вече не са наши земи, а са заменени с други.
Съжалявам, че питам неподготвен, но това ме втрещи.
Предстои пътуване до мястото, но проблемът е естествено отпуската.

Никой за нищо не е бил дори просто информиран.

P.S. Пътят, естествено, не е разширяван. Според двете момичета, на два от парцелите има заведения и паркинг.

Благодаря за съветите.
Никой не би се решил на такава рискована постъпка, но инспектор Тюхчев - би !
tux4ev77
Младши потребител

Мнениеот namakak » 13 Сеп 2009, 23:30

Понеже в БГ всичко е възможно изниква въпросът има ли Областна собственост :roll:
Кога ще почивааааам :mrgreen:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 14 Сеп 2009, 02:45

Анди, това с уедряването не става така лесно, както го твърдиш.
От друга страна- никой не се интересува от имота, със сигурност е реституиран, вече застроен?!( промяна предназначение...)
Имам немалки резерви по отношение твърдението ти.

Без да се отиде на място и да се направят всички справки, за да се проучи историята никой не е в състояние да даде становище. Категорично, при това.

Тюхчев ( филмът е готин), с двете седмици, - ще ви се наложи отново да излезете в отпуск- поради временна неработоспособност или неплатен. В противен случай - адвокат е Вашето решение.
Гост.
Старши потребител

Назад към Имотни казуси