начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

как да избегнем сключване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да избегнем сключване на трудов договор

Мнениеот mariq03 » 10 Сеп 2009, 14:24

Здравейте колеги, имам следния казус: Фирма "Х" за международен транспорт сключва договор за наем на камион с ЕТ. Собственика на ЕТ, обаче, е шофьор на собствения си камион. Целта е да се избегне сключването на трудов договор между фирмата "Х" и шофьора, защото той има кредит към банка и се страхува да не му наложат запор върху заплатата по трудовия договор. Незнам дали ви стана ясно, но има ли друг вариант този човек да работи като шофьор. Ако вместо договор за наем се сключи спедиционен договор би ли могло да стане? ЕТ-то обаче няма лиценз за международен транспорт.Може ли на шофьора да се плащат само командировки без да се води на договор? Ако някой може да ми даде съвет ще съм много благодарна.
mariq03
Нов потребител

Re: как да избегнем сключване на трудов договор

Мнениеот mariq03 » 10 Сеп 2009, 19:28

Колеги, възможно ли е в договора за наем на камиона в задължения на наемодателя да се добави, че той се задължава да осигури шофьор? Но незнам как да се формулира точно, защото човек под наем не може да се отдаде. Моля, дайте някакво мноние по въпроса.
mariq03
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 16 Сеп 2009, 09:38

Да разбирам, че искате да ви кажем как да излъжете?!?! Само да не ви хване ДАИ и ДИТ, че лошо ви се пише.
genius75
Потребител

Мнениеот mariq03 » 16 Сеп 2009, 18:34

Не знам дали става въпрос за лъжа, но собственика на камиона, т.е. наемодателя на камиона си е и шофьор. Той като ЕТ си се осигурява и не иска да сключва трудов договор с ЕООТ-то.Та въпроса ми е може ли в договора за наем на камиона в задълженията на наемодателя да се упомене, че той осигурява шофьор, за негова сметка.
mariq03
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 17 Сеп 2009, 13:29

Ами не наемайте камиона, а сключете договор за превоз с ЕТ!!!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mariq03 » 17 Сеп 2009, 14:17

Съгласна съм с вас inspectora, и този вариант го мислих, обаче въпросното ЕТ няма лиценз за международен транспорт и трябва да ползва този на ЕООД-то, а лицензът не може да се отстъпва. Затова ми е толкова сложно да го измисля. Това, което съм го измислила като клауза в договора за наем възможно ли е? Защото за друго не се сещам.Благодаря ви за съветите все пак. Ако някой има идея моля да я сподели.
mariq03
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 17 Сеп 2009, 14:44

Шофьорът да си замрази временно търговската дейност като ЕТ, да декларира това обстоятелство, да спре да плаща осигурителни вноски и да сключи трудов договор с ЕООД-то, което има лиценз за международен транспорт.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Трудово право