Здравейте, обръщам се към форума на лех.бг с надежда за съвет и помощ.
казуса ни е следния:
След 13 години борба в съда майка ми успя да спечели правото си да е собственик на масивна сграда от 161кв.м. но без земята под нея. Сега собственикът на земята е заплашва че няма да и даде достъп, ако заведе дело за сервитут по граждански път, тъй като ще и поиска наем за земята толкова голям че тя да не може да го плати и така ще е накара да разручи сградата. Какво можем да направим по въпроса, как можем да се защитим, имали някаква давност на която можем да се позовем и сградата да погълне земята? Другият факт е че баба ми има учредено право на ползване върху цялата земя, но с мнoгoкратно прехвърляне на имота това право не е вписано в not. актове. Загубено ли е това право в този случай? Защото not. акт с които дядо ми е учредил правото на ползване съществува и е у баба ми? Как да постъпим? Благодаря
- Дата и час: 30 Ное 2024, 13:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
След 13 години дела ...моля помогнете
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: След 13 години дела ...моля помогнете
Въпросът Ви е абсолютно неясен:За какво е делото, как така сградата е на друго лице,кой е учредил право на ползване на баба Ви и т.н. Излоажете казуса точно.
А това за поглъщането и преглъщането го забравете.
- sunrise
- Активен потребител
Най-добре се обърнете към колегата, който ви е спечелил делата. Имотни казуси БЕЗ ДОКУМЕНТИ НЕ СЕ РЕШАВАТ!
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
sunrise написа:Въпросът Ви е абсолютно неясен:За какво е делото, как така сградата е на друго лице,кой е учредил право на ползване на баба Ви и т.н. Излоажете казуса точно.
Съжалявам ако сам била неразбрана, казуса е цяла сага и признат от върховния казационен съд за прецедент. Ще се опитам да бъда кратка и ясна.
Вече покойният ми баща за съжаление, построи на времето в своя двор колбасарски цех. И тъй като беше в собствения му двор никога не го е обособявал като недвижим имот с пренадлиящия му терен. Сградата функционираше като цех в най кълните и мръсни години на нашата развиваща се демокрация. И тъй като баща ми беше Оптимист, че страната ни ще се оправи и ще се прасне от възход, той изтегли кредит от банката, които тогава беше на 100% лихва като направи две ипотеки. Едната беше ипотекирал семейната къща с пренадлежащия терен от 740кв.м дворно място, и другата ипотека беше самата сграда като цех с машините за колбаси. Разбира се в тези години на рекет и смрад, баща ми изпадна в невъзможност да плаща заема на банката и фалира. Тогава банката продаде на търг, от втория път семейната къща с дворното място. На майка ми и баща ми нищо не беше изплатено от банката като сума останала от продажбата след покриване на разходите и удовлетворяване на банката по кредита. Както и да е, това е друг проблем...
Тогава родителите ми се обърнаха към адвокат и заведоха иск към новия собственик, че владее незаконно сградата(колбасарски цех) и че са собственици на тази сграда. След 13 години, въртене и сучене по съдилищата и мизерии от страна на собственика които купи къщата с терена, върховния съд постанови че родителите ми са пълноправни собственици на въпросната сграда, бивш колбасарски цех. Така сградата остана без земята. През всичкото това време собственикът на къщата и двора продаде два пъти този имот, той избираше на кой и как за да ги манипулира, за да не можем да влезнем във владение. И сега има нов собственик които не позволява на майка ми да влезне в цеха(сградата) и заплашва че ще и иска наем за земята толкова висок, че да не може да го плати и така ще е накара да събори сградата. Нали по закон имаме право на сервитут? Може ли той да ни иска наем в този случай?
Благодаря, дано този път сам по-ясна...да говоря за това ми причинява ужасна мъка, съжалявам ако звутча объркано.
P.С. Никoй адвокат не желаее да се занимава с този проблем, градчето е малко и много коромпирано и всички си пазят хляба и се държат един за друг, ужасно е...
- omerta66
- Нов потребител
sunrise написа:Въпросът Ви е абсолютно неясен:За какво е делото, как така сградата е на друго лице,кой е учредил право на ползване на баба Ви и т.н. Излоажете казуса точно.
Относно правото на ползване:
Къщата е била на дядо ми и баба ми, родителите на баща ми. Дядо ми като продава имота на двамата си сина учредява право на ползване на баба ми на къщата и двора. Обаче след като баща ми изкупи дела на чичо ми и след това банката продаде къщата и двора и т.н. това право на ползване не е упоменато никъде в документите на банката,нито в нотариалня акт издаден при продажбата на банката. И така си върви вече и при новите собственици на имота(къщата с двора). Това по този въпрос, но аз четох, че по закона за собствеността, ако не упражняваш правото си на ползване до 5 години го губиш. Друг е въпроса ако си възпрепятстван неправомерно да го ползваш!!!???
- omerta66
- Нов потребител
bebitor написа:Най-добре се обърнете към колегата, който ви е спечелил делата. Имотни казуси БЕЗ ДОКУМЕНТИ НЕ СЕ РЕШАВАТ!
Колегата ви които беше единствения адвокат видял неспръдливостта в нашия случаи и се бори за нашата правота, сега е много зает и не желаее да го занимават повече по въпроса. А другите ви колеги се извиняват като казват, че е много сложно и невъзможно, вече е много късно и т.н. Имаме документи за всичко. Благодаря ви за вниманието. Но не искам повече да ни се подиграват и мамят.
- omerta66
- Нов потребител
Да , правото на ползване също се погасява, но този , който твърди ,че се е погасило, трябва да се позове на давността и да я докаже.
Странно ,че банката е ипотекирала имот върху който има учредено право на ползване.
Вие имате право да преминавате през имота до сградата и около нея с оглед обслужването и.
Проверете, дали правото на ползване на баба Ви все още съществува, дали не се е отказала от него.
Не е голям проблемът Ви мисля, по-скоро иска някои действия.
Странно ,че банката е ипотекирала имот върху който има учредено право на ползване.
Вие имате право да преминавате през имота до сградата и около нея с оглед обслужването и.
Проверете, дали правото на ползване на баба Ви все още съществува, дали не се е отказала от него.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Да , правото на ползване също се погасява, но този , който твърди ,че се е погасило, трябва да се позове на давността и да я докаже.
Благодаря Ви. Имаме нотариалнят акт с които е учредено правото на ползване, и баба ми още не се е отказала, само че е 25 набор и физически не би могла да опрайни правото си това е проблем също, значи трябва да заведем гражданско дело за сервитут? А собственика на земята има ли право да ни поиска наем?
Да много е странно, и още по странно е, че банката продава вече за трети път този имот така(понеже е взет кредит и имота е ипотекиран). Та сега новият собственик е завел дело срещу банката, че му е продал имот с учредено право на ползване без той да знае, и така твърди че ще разруши сградата ни
- omerta66
- Нов потребител
Моля Ви, пишете на кирилица.
Първо, няма начин да Ви събори сградата, просто забравете.
Второ, щом ще води дело,значи баба Ви не се е отказала от правото на ползване. Тя другаде ли живее?
Не е сложно, баща Ви е оплескал нещата с тези различни ипотеки . Трябва да се тръгне отзад напред до първата ипотека.
За кой град толкова става въпрос, та не можете да намерите колега , който да Ви помогне. Идете в съседният, в областният град. Ще намерите колега, не е голям проблема Ви.
Второ, щом ще води дело,значи баба Ви не се е отказала от правото на ползване. Тя другаде ли живее?
Не е сложно, баща Ви е оплескал нещата с тези различни ипотеки . Трябва да се тръгне отзад напред до първата ипотека.
За кой град толкова става въпрос, та не можете да намерите колега , който да Ви помогне. Идете в съседният, в областният град. Ще намерите колега, не е голям проблема Ви.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Моля Ви, пишете на кирилица.
Баба ми живее в Хасково. Имота е в Димитровград. Ако може да ми препоръчате ваш колега.Благодаря Ви.
- omerta66
- Нов потребител
Не познавам колеги от Хасково, но Димитровград също е не малък град. Мисля ,че можете да намерите колега, който се занимава с вещно право.
Не се хващайте на приказките на собственика, разбрал е ,че е купил имот с тежест.
Не се хващайте на приказките на собственика, разбрал е ,че е купил имот с тежест.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря.
- omerta66
- Нов потребител
Пишете ми на "лични" или на oton4o@abv.bgomerta66 написа:sunrise написа:Моля Ви, пишете на кирилица.
Баба ми живее в Хасково. Имота е в Димитровград. Ако може да ми препоръчате ваш колега.Благодаря Ви.
- studentka86
- Младши потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|