начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Трудова злополука

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудова злополука

Мнениеот tsveti1 » 04 Сеп 2009, 19:58

Здравейте! Имам нужда от съвет,защото съм притеснена по следия казус. Като физическо лице наемам лице, / самоосигуряващо се, с фирма на негово име/ за извършване на стройтелна дайност, което да ремонтра оградата на къщата ми. Лицето пада от скеле при извършване на ремонтната дейност и се контузва. Бива откаран в бърза помощ. Има възможност и за усложнение. Не са ни уредени трудовите отношения с договор. Та въпросът ми е следния: при евентуална не дотам добра медецинска експертиза при излизане от болница, лицето има ли право да предяви някакви искания към мен? Може ли инстанция като Инспекцията по труда да ми направят проблем? По какъв начин е редно да оформим оношенията си, чрез граждански договор ли? В кой закон са описани такъв вид трудови отношения? Благодаря Ви! :P
tsveti1
Нов потребител

Re: Трудова злополука

Мнениеот tsveti1 » 04 Сеп 2009, 22:18

В случая аз каква вина имам?Наемам си някой да ми извърши ремонт в къщи, за който си плащам!
tsveti1
Нов потребител

Мнениеот andy70 » 04 Сеп 2009, 22:47

Цвети, в случая не може да се говори за отговорността на работодателя спрямо работника по чл.200 КТ. Тук имаме един граждански договор за изработка с който изпълнителят дължи на поръчващия един резултат, а при трудовия договор работника дължи на работодателя работна сила и трудова дисциплина.
Договора за изработка е неформален и се счита за сключен с постигане на съгласие между страните (258-269 ЗЗД). Така, че Вие вече сте оформили правоотношенията си с изработващия. Писмената форма или писмена с нотариална заверка на подписите е необходима и препоръчителна с оглед доказване волята на страните и уговорените между тях условия на договора, особено при голям материален интерес като форма за доказване -164 ГПК.
Не се притеснявайте и спете спокойно!
И се пише "учтиво"! :lol:
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот tsveti1 » 05 Сеп 2009, 00:47

Много,много БЛАГОДАРЯ Andy70!
Наистина не мога да заспя! :roll:
Извинявам се най-учтиво! :oops: :D
tsveti1
Нов потребител

Назад към Трудово право